15 Yaşındaki Çocuk Okyanustan Enerji Üretme Konusundaki Dâhiyane Fikri ile 25.000 Dolar Kazandı

Hannah Herbst yenilenebilir enerjiyi gelişen dünyaya sokmak istiyor.

 

Florida Boca Raton’lu 15 yaşındaki çocuk okyanus akıntılarından enerji ve tatlı su üretebilen bir alet geliştirerek bu sene Discovery Education 3M Young Scientist Challenge’ı (Discovery Eğitim, 3M Genç Bilim Adamları Yarışması) kazandı.

 

Minnesota St. Paul’daki, 3M Innovation Center’da (Yenilik Merkezi) yapılan yarışmada 25.000 dolar ve “Amerika’nın En İyi Genç Bilim İnsanı” unvanını kazandı.

 

Herbst, Business Insider’a verdiği röportajda Etiyopya’da yaşayan ve elektriğe erişimi sınırlı olan 9 yaşındaki bir çocuktan ilham aldığını söyledi ve “Elektriğe erişimim olmadan geçecek bir günü hayal bile edemiyorum.” dedi.

 

Cihaz nasıl çalışıyor:

 

Herbst’ün enerji aleti geri dönüştürülmüş materyalden yapılmış ve toplam maliyeti 12 dolar.

 

3D yazıcıda üretilmiş bir pervanenin ve PVC plastikten bir boru içerisinde kasnak ile okyanusun dalgalarının mekanik hareketlerini elektrik enerjisine çeviren bir hidroelektrik jeneratörüne bağlanması ile oluşuyor. Cihazı Boca Raton’da Atlantik Okyanusundan gelen akıntının yüksek miktarlarda kullanılmayan enerji ürettiği dalgalarda denedi.

 

Cihazını kullanarak bir seri LED ışığı yakmayı başardı.

 

Yaptığı hesaplamalardan cihazının boyutlarını artırarak bir saat içerisinde 3 adet aracın deposunu aynı anda şarj edebilecek elektriği üretebileceğini buldu. Bu enerji miktarı gelişmekte olan ülkelere tatlı su kaynağı sağlayabilecek bir tuzdan arındırma pompasını çalıştırabilecek miktardadır. Aynı zamanda tıbbi amaçlı kullanım için kan sentrifüjleri ya da gemilere yol göstermesi için deniz fenerlerini çalıştırabiliyor.

 

Rekabetçiler:

 

Herbst finale kalan 9 kişiden biriydi.

 

3 ay boyunca, her biri Yaz Mentorluğu Programı’nın bir parçası olarak onlara yardım eden ve icatlarını tasarım aşamasından prototip aşamasına getirmelerini sağlayan 3M bilim adamları ile eşleştirildi.

 

Herbst, şirketinin ürünlerinde daha az enerji kullanarak emisyonu azaltmasını sağlayan 3M kurumsal bilim adamı Jeffrey Emslander ile eşleşti.

 

İkincilik ödülünü, Otizm Spektrum Bozukluğu olan insanlarda krizleri tetikleyebilen psikolojik ve çevresel faktörleri izleyen bir cihaz yapan California, San Jose’de yaşayan 8. sınıf öğrencisi Raghay Ganesh kazandı.

 

Üçüncülük ödülünü, EEG beyin dalgalarını izleyen ve dikkati dağıldığında kişiyi uyaran bir cihaz yapan Pennsylvania, Pittsburgh’te yaşayan 7. sınıf öğrencisi Amulya Garimella kazandı.

 

Dördüncülük ödülünü, enjekte edilerek ya da solunum yoluyla verilen ve alerjilere neden olan parçacıkları bloke eden nanopartiküller ile alerjiye son vermeyi hedefleyen, Noth Potomac, Maryland’te yaşayan 7. sınıf öğrencisi Iris Gupta kazandı.

 

Herbst’e gelecek olursak, kazandığı paranın bir kısmını Etiyopyalı mektup arkadaşına bağışlamayı ve bir kısmıyla da okuluna yeni bir bina yaptırmayı planlıyor. “Geri kalanı üniversite eğitimi için kullanılmak üzere üniversite fonuna gidecek.” dedi.

 

Aynı zamanda 3M mentoru ile çalışmaya devam ederek okyanustan enerji üreten cihazını geliştirmeyi ve nihayetinde cihazını gelişmekte olan ülkelere dağıtmayı planlıyor.

 

 

Bu makale businessinsider.com’da Tanya Lewis tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Girişimciler İçin: Kendinize Yatırım Yapmanın 7 Yolu

Girişimciler kendi yetenek ve becerilerini geliştirmek için çalışmaya az önem verdiği için ve var olan zamanlarını işlerine adadıkları için nereden başlayacaklarını bilemiyorlar. Ben hayatımın büyük bir bölümünü iş ve eğitim arasında kalarak geçirdiğim için, size başarılı bir girişimci olmanız için gerekli olan önerileri sıralayabilirim. İşte 7 önerim...

İş Planını Hacklemenin 5 Yolu

İster teknolojik bir alet geliştirin, bilgisayar programı satın ya da kar amacı gütmeyen bir organizasyon kurun, başlangıç noktanız her zaman, iş planına dönüşen adım olan vizyondur. İş hayatında plan yol haritanız olur ve karşılaştığınız sorunlarda aradığınız cevapları bu planda bulabilirsiniz; örneğin: Ne satıyorsunuz? Para nasıl kazanacaksınız? Bu ürünü kimler satın almak isteyecek? Müşteriye nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?