2015 Yılında Geleceğimizi Değiştirecek 6 Teknolojik Trend

Teknoloji ve icat faaliyetlerini takip etmek yıldırıcı olabilir. Çünkü genelde fazla bir faaliyet yoktur— nadir görülen büyük gelişmeler dışında sadece ufak değişikliklerden ibaret.

 

Fakat neler olduğunu ve neden olduğunu anlamanın tek yolu izlemektir. Yıllar öncesinin buluşları sonunda gerçek ürünlere ve hizmetlere dönüşüyor. Diğerleri 2015 ve sonrasında büyük değişiklikler vaat ederek yavaş yavaş yollarına devam ediyorlar.

 

Tabi ki nereye bakacağınızı bilmeniz gerekir. Aşağıdaki 2015’te önem kazanacak teknolojik trendleri bulabilirsiniz.

 

1. Büyük Veri çalışmaya başlıyor

 

Tahminimce artık Büyük Veri hakkında haberler duymaktan sıkıldınız fakat bu haberleri görmezden gelmek büyük bir hata olacaktır. İlk olarak, inanılmaz bir hızda veri oluşturuyor ve topluyoruz. Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt 2010’da dünya çapında her iki günde bir 5 eksabayt veri oluşturulduğunu söyledi. Günümüzde bunun iki katına çıkmış olma ihtimali çok yüksek.

 

Sadece veri oluşturmakla kalmıyoruz; bunu eşi görülmemiş bir hızda algılıyoruz, ilk önceleri web siteleri aracılığıyla ve şimdilerde mobil cihazlar ve uygulamalarla birlikte 2015’te kullanımı düzenli bir şekilde artan algılayıcılar aracılığıyla.

 

Gelecek sene, Intel ve IBM gibi şirketler tüm veriyi güçlü bir karar verme mekanizmasına dönüştürecekler. Özellikle IBM süper bilgisayar Watson’ın erişim alanını genişletecek ve paylaşacak verileri olan her iş için idrak etme, öğrenme yeteneğine sahip bilgisayarlar tanıtacak. Bilişsel aşçılığın harika olduğunu düşünüyorsanız, bir de IBM’in Twitter’ın verileri ile ya da Watson’ın kanser ile neler yapabileceğini görene kadar bekleyin.

 

Intel’e bakacak olursak, şirket Büyük Veri’yi işleyebilecek donanımlar ve platformlar üretiyor. 2015’te şirketler yaygın piyasa anlayışı ve müşterilerin ilgisine ve algısına göre karar vermek yerine, buradaki sayılara göre yeni ürünler ve hizmetler sunacaklar.

 

2. Yapay Zeka.

 

Tüm veriler yapay zeka yönünde bir devrime işaret ediyor. Örneğin Microsoft, makine öğrenimi kullanarak konuşmayı analiz ediyor ve bu sayede Sykpe çeviri aracı sadece gerçek zamanlı, çift yönlü çeviri yapmakla kalmıyor, aynı zamanda ses tonunu da çevirdiği dilde daha mantıklı olacak şekilde ayarlıyor. Ancak, bu tarz bir Yapay Zeka deneme yanılma yöntemiyle tüm olasılıkları test ederek işlem yaptığı için tam olarak gerçek zeka ya da insan zekası gibi olamaz.

 

Bu sene Eugene Groostman adındaki bir bilgisayar programının Turing testini geçtiğini gördük. Bu demek oluyor ki, insanları kandırıp başka bir insanla konuştuğuna inandırabilen bir yazılımımız var. Gelecekte niyet tabi ki kimseyi kandırmak değil — insan gibi düşünebilen bir şey yapabilmek.

 

Ufukta bizim gibi düşünüp öğrenebilen yazılım ve donanımlar görünüyor. 2015’te, Google’dan Demis Hassabis’in çalışmalarını takip edin. Kendisi zekayı çözmeye çalışırken şirketi DeepMind, insan nöronlarının silikon ve kod üzerinde işleyişlerimi canlandırmaya —en azından taklit edebilmeye — çalışıyor.

 

Hassabis’in ne kadar ileri gidebileceğine bağlı olarak, Google hizmetlerinde ilginç değişiklikler ve daha sonra öğrenmeye bağlı olarak yeni bağlantılar kurabilen yazılımlar ve robotlar görebiliriz.

 

3. Robotlar bizimle

 

Keşke size bize hükmedecek robotların 2015’te ortaya çıkacaklarını söyleyebilseydim fakat C-3PO-tarzı insansı robotlara hala on yıllar var. Tabi bu önümüzdeki yıllarda etkileyici şeyler görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Gelecek sene, montaj hattında robotlar yanımızda yer alacak ve bizimle birlikte çalışacaklar.

 

Konuştuğum çoğu uzman, Rethink Robot’un Baxter’i ve Universal Robots gibi yeni robotik buluşlara işaret ediyor. Bu ikisinin önde gitmesinin nedeni, ikisinin de insanlara zarar vermeden aynı oramda çalışabiliyor olmaları.

 

“2015’te, üretimde bir patlama göreceğiz,” diyor MIT’nin Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda Interactive Robotics Grubu’nun yöneticisi Profesör Julie A. Shah. Dediğine göre, fabrikada çalışan robotlara artan güven, robotların insanlarla uyum içinde çalıştığı bir geleceğe işaret ediyor. Şuanda fabrikalarda çalışan robotların çoğu insanların güvenli bir mesafede olduğu kontrollü bir ortamda çalışıyor.

 

Amazon raflardan eşyaları alabilen robot kollar ve rafları taşıyan robotlar ile bu işin öncülerinden birisi.

 

Shah’in dediğine göre fabrikalar, robotların ticari uygulamalarda ve otomatik üretim sistemlerinde nasıl daha akıllı ve daha güvenli olabileceğine bakmaya devam edecekler. “Bugün hala çoğu iş insanlar tarafından yapılıyor, yani robotik biliminin işi zor.”

 

Fabrika dışında, Jibo ve Pepper gibi kişisel kullanım amaçlı robotların çoğu 2015’te insanların evlerine girmeye başladı fakat uzun vadede gelecekleri belirsizliğini koruyor.

 

Her yıl olduğu gibi 2015’te de küçük çaplı robot buluşları iki kritik alanda yoğunlaşıyor: manipüle edebilme ve hareket kabiliyeti. iRobot gibi şirketler ve DARPA ve MIT bünyesindeki araştırmacılar giderek artan bir oranda robotlara insanlar kadar iyi hareket edebilmeyi ve çalışmayı öğretmeye odaklanıyor.

 

“2015’te etrafta gezinen çok daha fazla robot göreceğiz,” diyor MIT Profesörü Sangbae Kim. Şunu da bilmeli ki, onun geliştirdiği koşabilen Çita robotu tam bir sansasyon yarattı.

 

Kim, insanların robotun asıl amacını gözden kaçırdıklarını düşünüyor. Robotun asıl amacı hızlı gitmek değildi (ki hızlı gitmedi de). “Bizim robotumuzun asıl ayırt edici yanı, sürücüsüz arabalara kıyasla insanların gittiği her yere gidebilmesi. Arabalar sadece yolların gittiği yerlere gidebilirler,” dedi Kim.

 

Kim aynı zamanda robotların manipülasyon becerileri konusunda da ilerlemeler beklediğini söyledi.

 

4. Nanoteknoloji ve malzeme bilimleri

 

2014’te kanseri öldüren ilaçları moleküler düzeyde iletebilen nano kafesler ve nesneleri insan dokunuşundan gizleyebilen meta malzemeler gibi birkaç nanoteknoloji buluşu gördük.

 

Biyomedikal Mühendisi ve Doktora Sonrası Öğretim Üyesi olan Sissel Juul ile bu yılın ilk aylarında DNA nanobotları ile ilgili yaptığım bir konuşmada bana “Yakın zamanda viral olmayan ilaçların iletimini yapan robotların ticari olarak üretildiğini göreceğiz.” dedi.

 

Tabi ki bu “yakın zamanda” tabirinin ne kadar yakın olduğu, klinik deneyler ve FDA onayına bağlı. Buna rağmen, daha fazla DNA seviyesinde buluşlara ve belki de bazı canlı uygulamalarına hazırlıklı olun.

 

Nano teknoloji aynı zamanda su geçirmez telefonlardan akıllı kumaşlara kadar her türlü aşamada malzeme bilimlerini de ileriye taşıyor. 2015’te bazı yeni malzemeler de üretilebilir. Gelecek sene Kore’de akıllı malzemeler hakkında bir konferans yapılacak. Buradan birkaç ilginç duyuru çıkmasını bekliyoruz.

 

5. Artık kablolar yok bataryalar var

 

Birçok tüketici elektroniği üreticisinin lityum-iyon pil – üzerimizde taşıdığımız tüm elektronik cihazlarda kullanılan pil – ile başa çıkma yöntemi daha büyük piller üretmek oldu. Tabi ki Intel, Qualcomm, Nvidia, AMD ve Texas Instruments gibi şirketler çok daha verimli mobil işlemciler üretiyorlar fakat bu tarz bataryalarda depolayabileceğimiz enerji miktarı pek değişmiyor.

 

2015’te kimyasal bilim alanında yeni buluşlar görebiliriz. Bu yılın başlarında, National Institute of Standards and Technology raporuna göre, bilim adamları sodyum bazlı kompleks metal hidrür piller geliştiriyorlar. Bunun sonucunda daha ucuz, daha dengeli ve daha güçlü piller üretilebilir. Applied Materials geleneksel lityum-iyon pillere göre daha fazla güç depolayabilen katı-hal pil teknolojisini, çok daha ucuza üretebilecek bir üretim yöntemi geliştirmeye çalışıyor.

 

Yeni pil teknolojilerini kullanan ürünler görme ihtimalimiz pek yok fakat yeni pil teknolojileri kullanan mobil güç üniteleri çok ta uzak bir gelecek değil.

 

Daha iyi bataryaların çıkmasını beklerken, kablosuz şarj özelliği kesinlikle 2015’te karşılaşacağımız gelişmelerden birisi. Hem iletken hem de endüktif seçenekleri mevcut ve yeni telefonların çoğunda kablosuz şarj teknolojisi var. Intel manyetik rezonans teknolojisi ile kablosuz şarj etme üzerinde çalışıyor. İhtiyacımız olan daha fazla kablosuz şarj teknolojileri büyük ihtimalle 2015’te piyasaya sürülecek.

 

6. Esnek ekranlar

 

Sonunda LG’nin kavisli HDTV’si ve Samsung’un Gear Fit ve hatta esneyebilen bir HDTV (Kore’de Ağustos ayında satışa çıktı) gibi ürünlerde yassı ekran teknolojisini görmeye başladık. Ancak ince ve esneyebilen ekranlar hayal olarak kaldı.

 

2015’in tüketici bazında esnek ekran piyasasının başlayışı olabileceği yönünde umudumuz var. Bir Intel sözcüsü bana şirketin küçülebilen bileşenler ve WiDi (kablosuz ekran) teknolojisi ile kablolardan kurtulmak üzerinde çalıştığını ve Gorilla Glass üreticisi Corning’in güçlü ve çok esnek bir ekran üretebildiğini söyledi.

 

Bence 2015’te esnek ekran teknolojisinin kullanıldığı ürünler göreceğiz.

 

Yeni yılda bu altı alan, öne çıkan ve potansiyel olarak üzerinde en çok çalışılan alanları temsil edecek fakat tabi ki biyometrik şifre cihazlarının, akıllı evlerin, algılayıcıların ve giyilebilir teknolojinin hızla gelişmesi gibi takip etmeye değer başka alanlarda olacaktır.

 

Bu makale mashable.com’da Lance Ulanoff tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*