2015’te her girişimcinin okuması gereken 8 Kitap

Babam her zaman şimdiki senle 20 yıl sonraki senin arasındaki farkın gittiğin yerler ve görüştüğün insanlar sayesinde oluştuğunu söylerdi. Ben olsam buna ek olarak biraz kellik ve gri saç da eklerdim ama aynı şekilde havalı olduğunu söyleyemeyeceğim.Babam haklıydı. Birisiyle kişisel olarak tanışmanız veya onun yazdığı kitabı okumanız fark etmez, insanlar öğrenmenizi ve diğerleri için kişisel büyümeyi sağlayan dönüm noktasıdır.Ocak ayı acele yeni yıl çözüm yolları ve kişisel “esasları” işaret ettiği için, aşağıda 2015’te her girişimcinin okuması gereken sekiz kitabı veriyorum:

 

http://youtu.be/h5w7gOlWGgM

 

1. The Startup Playbook: Secrets of the Fastest-Growing Startups From Their Founding Entrepreneurs by David Kidder (Girişim Oyun Kitabı: Kurucu Girişimcilerden En Hızlı Girişim Büyütmenin Sırları – David Kidder)

 

İsmi her şeyi anlatıyor. Eğer geniş çapta öğrenilmiş dersler ve girişimcilik üzerine deneyimler hakkında bir kaynak arıyorsanız, bu kitap tam size göre. 41 farklı kurucunun görüşleriyle, Girişim Oyun Kitabı liderlik derslerinden kişinin kendisi için uygun yeri bulmasına kadar her şeyi açığa çıkarıyor.

 

2. Creativity, Inc.: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration by Ed Catmull(Yaratıcılık Şirketi: Gerçek İlhama Engel olan Görünmeyen Kuvvetlerin Üstesinden Gelmek – Ed Catmull)

 

Bu kitabı sadece girişimcilerin değil, yöneticilerin de okuması gerekir. Kitap yenilikçi bir kültür için neyin yaratılması, sağlanması ve desteklenmesi gerektiği ilgili çok değerli görüşlerle dolu. Ayrıca bir şirketi daha önce kimsenin yapmadığı bir şeye kalkışmaya mecbur bırakıyor. Sadece bir CEO’nun bileceği dikkat çekici dersler içeriyor.

 

3. True North by Bill George and Peter Sims (Gerçek Kuzey – Bill George ve Peter Sims)

 

Kendi liderlik görüşünüzü, değerlerinizi ve dürtülerinizi keşfetmek için mükemmel bir kitap. Yazarlar, 125 kadın ve erkekle onları neyin özgün liderler yaptığı ile ilgili anket yapmış ve cevapları sizi gerçekten şaşırtabilir. Ayrıca, özgün bir liderlik konusunda size rehberlik eden kişisel liderlik gelişim portföyü el kitabının, ana kitabımıza eşlik ettiğini de belirtmekte fayda var.

 

4. Zero to One: Notes Startups, or How to Build the Future by Peter Thiel  (Sıfırdan Bire: Girişimlerden Notlar veya Gelecek nasıl Oluşturulur – Peter Thiel)

 

Sıradaki alıntı Thiel’in kitabını özetliyor: “Birisinin yapmayı bildiği bir şeyi yapmak, tanıdık bir şeyi eklemek suretiyle dünyayı 1’den N’e götürür. Ancak yeni bir şey yaptığınızda, 0’dan 1’e çıkarsınız.”

 

Özellikle girişim camiasına yönelik yazılmış bu çok satılan kitap, ilerleyebilmek için neyin değerlendirilmesi ve neden kaçınılması gerektiği konusunda paha biçilmez tavsiyeler veriyor. Ayrıca, yazar iş konusundaki felsefesini sunarak, okuyuculara daha önce değerlendirmedikleri yeni fikirler oluşturmasına olanak tanıyor.

 

5. ThinkerToys by Michael Michalko (Düşünen Oyuncakları – Michael Michalko)

 

Yaratma yeteneği, diğerlerinde olduğu gibi sonradan öğrenilebilen veya geliştirilebilen bir yetenektir. Michael Michalko da yaratıcılığın İncil’inde tam olarak bunu yapıyor. Her şeyden önce, fırsat ve yaratıcılık, girişim kurmak isteyen kişileri gaza getirerek, girişimcilik olarak bilinen borç dünyasına dalmasına sebep olur. Kitap ile birlikte gelen Thinkpad: Beyin Fırtınası Kart Destesi, 33 farklı egzersiz ve içinizdeki yenilik canavarına ilham verecek ve yaratıcılığınızı arttıracak 56 kart sunuyor.

 

6. Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption by Laura Hillenbrand (Boyun Eğmez: Bir İkinci Dünya Savaşı Kurtuluş, Kefaret ve Toparlanma Hikâyesi – Laura Hillenbrand)

 

Bu kitabın Amazon’da ve Hollywood’ta bir numaraya oturmasının bir sebebi var. Girişimcilik tam olarak bu kitabın teması olmasa da, kişisel fedakârlık, hayatta kalma ve toparlanma bizim temamıza uyuyor. Bu kitabı okurken, ana karakter Louie Zamperini’nin yüzleştiği facialar ve üstesinden geldiği zorlukları gördükten sonra, girişim kurma konusundaki bakış açınız olumlu yönde değişebilir.

 

7. Team of Teams: New Rules of Engagement for a Complex World by Gen. (Ret.) Stan McChrystal, Chris Fussel, Tantum Collins, and David Silverman (Takımlar Takımı: Karmaşık bir Dünya’ya Katılımın Yeni Kuralları – Stan McChrystal, Chris Fussel, Tantum Collins ve David Silverman)

 

JSOC özel kuvvetlerinin başı olarak Stan McChrystal kendi gözleri önünde durmaksızın değişen bir düşmanla yüzleşti. Karmaşık ve komplike zorluklar dünyasında, rekabet ve dünya değişirken nasıl gücünüzü koruyabilirsiniz? Bu kitap da bunu açıklıyor.

 

8. Abundance: The Future is Better Than You Think by Peter Diamandis and Steven Kotler (Servet: Gelecek Düşündüğünüzden Daha İyi – Peter Diamandis ve Steven Kotler)

 

Bu kitap tamamen hayali olmakla birlikte, şu anki endüstriyel ve toplumsal akımlarla ve gelecekte nereye yönlendirecekleri ilgili soruları ve endişeleri arttırıyor. Bir girişim bakış açısından, yazarın aklında canlandırdığı küresel zorluklar, ayrıca iş fırsatları olarak sunuluyor. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, yazarın Ocak 2015’te çıkacak “Bold” (Cüretkâr) adlı kitabı, günümüz girişimcilerine, başarılı olabilmek için ihtiyaçları olan teknoloji, zihniyet ve araçlar konusunda rehberlik edecek.

 

Her kitap, herhangi bir girişimde uygulanabilecek bazı yararlı bilgiler verir. Peki, sizin 2014’teki favori kitabınız hangisi?

 

[galeria][new_royalslider id="10"][/galeria]

 

Bu makale  Jeff Boss’un 3 Ocak 2015 tarihinde entrepreneur.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*