
İş dünyası gibi, onu tanımlayan kurallar da hızla değişiyor. Bu değişimin sebebi teknoloji olduğu kadar, kökleri eskiye dayanan bir takım değişimler de var. 2015 yılında karşımıza çıkan en büyük trendler arasından 2016 yılında iş dünyasını etkileyecek 7 yepyeni fikri sizin için derledik.
1. Talep üzerine iş yapan işletmelerde çalışanların sınıfları değişecek
Şu ana kadar, Uber’de çalışan şoförler sözleşmeli oldukları için kardan ya da yüksek maaşlardan yoksun olmalı yönünde bir algı hâkimdi. Ancak Haziran ayında açılan toplu davanın sonucunda bunun değişip değişmediğini göreceğiz. Mevcut durumun değişeceğine inanılıyor çünkü Uber yolcularla şoförleri bir araya getiren bir teknoloji firması. Ve gerçek şu ki, firma şoförler standartları karşılamadığında onları kovabiliyor. Dolayısıyla şoförlerin çalışan statüsüne gelmesi “talep üzerine” ekonomide aynı etkiyi yaratacaktır.
2. Arttırılmış gerçeklik, çalışma hayatımızı değiştirecek
Arttırılmış gerçeklik gözlükleri çalışma ortamlarını bizim bildiğimiz formların dışına çıkaracak. El işçiliği, arttırılmış gerçeklikle daha kolay hale gelecek. Örneğin marangozlar AR gözlükleri sayesinde tasarımları, tesisatçılar ise talimatları gözlüklerinde görerek takip edebilecekler. Bu durum, bu tip iş kollarında gerekli eğitim miktarını da azaltacak. Arttırılmış gerçeklik gözlükleri, çalışanların iş ortamını ya da yaptıkları işi engelsiz, tam manasıyla görmesini sağlayacak. Örneğin cerrahlar ameliyat yaparken hastanın genel sağlık durumunu gözlükleriyle sürekli takip edebilecekler. Google ve Microsoft’ta sonra Apple da bu konuya odaklanmış durumda.
3. Teknoloji firmalarındaki çalışan çeşitliliğinin artması gerekiyor
Rakamlar oldukça çarpıcı. Amerika nüfusunun %13’ü siyahlardan oluşuyor, ancak Silikon Vadisi’nde çalışanların yalnızca %1’i siyahi. Durum büyük teknoloji firmaları için de aynı. Örneğin Apple, Google, Facebook gibi dev firmalarda çalışanların %70’i erkek ve % 80-90’ı da beyaz ya da Asyalı. Büyük firmalar konuyla ilgili çalıştıklarını iddia ediyor ancak sonuçlar henüz dikkate değer değil. Bu durumun değişmesi 2016 yılının en önemli mücadelelerinden biri olacağa benziyor.
4. Çalışanların maaşlarındaki şeffaflık da yeni bir kıstas olacak
Tüm çalışanların birbirinin maaş seviyesini bilmesi sorun yaratabilir ancak bir o kadar da gerekli. 2015 yılında yapılan iş tatmini ile ilgili bir anket, çalışanların maaşlarından çok maaş konusunda firmaların takındığı tavırların önemli olduğunu düşündüklerini ortaya koydu. Aldıkları maaşları neden ve nasıl aldıklarını bilen çalışanların işten ayrılması çok olası değil, bunun sebebi çalışanların da firmadaki geleceklerini, daha sonra alacakları maaşı tahmin edebilmek gibi, daha net görebilmeleri.
5. Yapay zeka 2020 yılına kadar 5 milyon işi insanların elinden alacak.
Pek çok kitap, film ve Stephen Hawking ve Elon Musk gibi isimlerden gelen uyarılar robotların gelecekte insanların yerini alabileceklerini iddia etmişti. Ancak bence 2016 yılında teknolojideki gelişmeler zarardan çok yarar sağlayacak. Örneğin Skype görüşmelerini tercüme eden bir program, ofis çalışanlarının işine yarayacak gibi görünüyor. Google ve Facebook’un geçtiğimiz günlerde yapay zeka kodlarını açık kaynağa dönüştürmeleri de sektörde bu konularda daha çok start-up’ın ortaya çıkmasına imkan verecek olumlu bir gelişme.
6. İş yerlerinin sunduğu sıradışı yan haklar normalleşecek
İş yerlerinde bulunan dinlenme odaları ve 2 haftalık ebeveyn izinleri geçtiğimiz yıl da uygulanıyordu. Şu anda bazı firmalar çocuklu çalışanlarını, çocuklarını iş gezilerine getirmesi konusunda teşvik ediyor, hatta onlara ödeme yapıyorlar. Bu uygulamanın yaygınlaşması bekleniyor. Netflix, çocuk sahibi olan anne ve babalara çocuk doğduktan ya da evlat edinildikten sonraki 1 yıl boyunca sınırsız izin hakkı veriyor. Hayvanseverler de hayvanlarını getirebilecekleri hayvan dostu ofisleri bulmakta eskisi kadar zorlanmıyor. Yeni mezun olanların üniversitede aldıkları krediler de artık sorun olmaktan çıkıyor. PricewaterhouseCoopers gibi bazı firmalar yeni mezun olan çalışanlarının kredi borcunu ödemeyi taahhüt ediyor. Son 15 yılda işsizlik oranının en düşük olduğu 2016 yılında da bunların devam edeceği öngörülüyor.
7. IoT, yani “şeylerin interneti” yaygınlaşacak
İletişim cihazları artık sadece Wi-Fi özelliğine sahip değil. 2016 yılında tüm iletişim cihazlarının hem internete hem de birbirlerine bağlanabilmeleri bekleniyor. Kahve makineleri telefonunuzun alarmı çaldığında kendi düğmesine basacak, kablosuz kulaklıklar hangi müzik türlerinden hoşlandığınızı hatırlayacak ve trafikte kalırsanız, buluşmak üzere yola çıktığınız arkadaşlarınızın telefonuna bildirim gidecek. Araştırma şirketi Gartner, 2016 yılında elektronik ortamda kaydedilen 6.4 milyar “şey” olacağını öngörüyor. Yani geçen yıldan %30 daha fazla “şey” kaydolacak ve önümüzdeki beş yıl içinde bu rakam 21 milyara çıkacak. Büyük teknoloji firmalarının ve tabii yeni açılacak olanların IoT için savaşacağını tahmin etmek zor değil!
Bu makale inc.com’da Kevin J. Ryan tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.
Bir yanıt bırakın