3. Sanayi Devriminde Bir Girişimci Olarak Başarılı Olmanın 8 Yolu

Çevrenizde olup bittiğinde tarihi anlayabilmek zordur. Ancak şuan hepimiz için, dünya etrafımızda önemli ölçüde ve hemen hemen görünmez bir şekilde değişip teknoloji tarafından ele geçiriliyor.

 

Birkaç 10 yılda günlük hayatlarımızın şu ankinden önemli ölçüde farklı olacağını bekleyebiliriz. Kömürü nasıl kullandığımız nasıl metal yaptığımız ve nasıl güç ürettiğimizle ilgili 19.yüzyıl buluşlarıyla modern dünya için gerekli olan esasları belirleyenler bile bu farkı anlayamayacaklardır.

 

Bu buluşlar Sanayi Devrimini oluşturan şeyi şekillendirmiştir. 20.yüzyılda daha fazla merkezi elektrik dağıtımı, kitle iletişimin yeni formları (telefon, radyo ve TV) ve ucuz benzin yüzünden ikinci bir devrim meydana gelmiştir.

 

Şuan gün geçtikçe Üçüncü Sanayi Devrimi olarak adlandırılan şeyin içine doğru giriyoruz. Ki bu devrimin sonuçları, tıpkı ilk ikisinin sonuçları gibi önemli ve geniş kapsamlı olacaktır. Bu son devrim, verimlilikte gelişimler, enerjinin yeni kaynakları ve dijital ekonomi tarafından yürütülecektir. Bu etkenler büyük ihtimalle bazı ürünleri ve hizmetlerini üretmenin maliyetini azaltıp neredeyse sıfıra indirecektir. Aynı zamanda ‘Internet of Things’ (IoE) kendilerini sensorlarla izlerken bile sayısız günlük nesne, cihaz ve aleti birleştirecektir.

 

Tahmini 100 trilyon adet sensor 2030’a kadar piyasada olacak ve kullanacağımız büyük veriye katkıda bulunacaklar. Bu da elimizdeki önceden görülmemiş örnekler, trendler ve ilişkileri açığa çıkaracak.

 

Bu yeni Sanayi Devrimine ‘takılı çalışan’ girişimciler için yeni, heyecan verici fırsatların her çeşidi ortaya çıkacaktır. O halde gerçekleşecek olaylara karşı kendinizi nasıl hazırlayabilirsiniz? İşte size 8 fikir.

 

  1. Devrimi kucaklayın.

 

AB, gelecek 5 yıl içinde 500 milyon insanı bütünleştirilmiş tek bir piyasaya toplama amacındaki ‘Dijital Avrupa’ planı üzerinde çalışıyor. Ve Çin, Internet of Things’i ülkeyi yeni yükseklere taşıyacak bir platform olarak gördüğünü belli etti.

 

  1. Hemen bilginizi genişletin.

 

Genel bir geçmiş araştırması size ne olup bittiği hakkında bir fikir verirken, bu dijital fırsatların özel sanayiniz için ne anlama geldiğini de anlamanız gerekir. Bu devrimin sonuçları neredeyse her yerde hissedilecektir bu yüzden yeni bir 21.yüzyıl altyapısının oluşturulmasına yardım etmeleri için kaliteli bilgiye sahip profesyonellere her sektörde ihtiyaç duyulacaktır.

 

  1. Kendinize yatırım yapın

 

Üçüncü Sanayi Devrimi için gerekli olan beceriler büyük ihtimalle sık sık değişecek ve sizi olduğunuz yere götürmüş olanlardan git gide farklı hale gelecektir. Bu yüzden özellikle teknik olarak istekli olmasanız bile yine de büyük veri, analitik, sosyal medya ve hatta yapay zeka gibi şeyler hakkında bir şeyler bilmeniz gerekir. Becerilerinizi güncel tutmaya zaman bulamazsanız geride kalırsınız ve bu da kendi işinizin patronu mu olacağınıza yoksa başkası için mi çalışacağınıza karar verir.

 

  1. Paylaşım ekonomisindeki fırsatları bulun.

 

Yeni iş fırsatları arıyorsanız ekonominin yeni alanlarına bakın, özellikle ürünlere, hizmetlere ulaşılan ve tecrübenin onlara sahip olmaktan daha önemli olduğu düşünülen paylaşım ekonomisi olarak adlandırılan ekonomiye bakın. Airbnb ve Zipcar’ı bu yere yerleşmekte olan işletme örnekleri olarak düşünün. Ve X ve Y kuşağının yüzde 62’sinin bu ortak kavramı sevdiği göz önüne alındığında bunun, piyasaların gideceği kesin olan bir yol olduğu ortaya çıkıyor. Belki de şaşırtıcı değil ancak Time dergisi dünyayı değiştirecek 10 fikirden biri olarak böyle ‘ortak tüketim’i listelemiştir.

 

  1. İsteğe göre uyarlama ve kişiselleştirmeye odaklanın.

 

Teknoloji git gide küçük ve özel kitleye hitap eden iş oluşumuna yardım ettiği için dev pazarlar geçmişin bir parçası haline geliyor. Bu trend büyüyecektir çünkü işler gün geçtikçe işi yaptıkları kişilerle ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi elde ediyorlar. Bu arada 3B yazıcılar gibi yeni teknolojiler tıpkı müşterilerin istediği gibi çok az ek maliyetle oluşuma izin vereceklerdir.

 

  1. Müşterilerinize kitle reklamcılık yoluyla değil doğrudan ulaşın.

 

Kendi dijital piyasalarını oluşturarak, şirketler sık sık iş yaptığı kişilerin ihtiyaçlarına cevap vererek ve onlara yeni ürün ve hizmetleri tanıtarak yardım eli uzatabiliyorlar. Bu, pazarlamanın marjinal maliyetinin neredeyse bir hiç olacağı anlamına gelecek ve radyo, TV ya da dergi reklamınızı kullanmaya gerek olmayacak çünkü bütün hepsini dijital olarak yapabilirsiniz.

 

  1. Yeni tehditlerin farkında olun.

 

Üçüncü Sanayi Devrimi dünya çapında bir etkiye sahip olacak ve yeni fırsatların kapısını açarken aynı zamanda sizi yeni tehditlere de maruz bırakacaktır. Bu yüzden sırf gelişmiş bir ülkede yaşıyorsunuz diye, geçmişte rakip olarak görmediğiniz ülkelerde ve bölgelerdeki rakiplerinize avantajınız olacağını düşünmeyin. Söz konusu altyapı olduğunda zaten var olan şeyi geliştirmekten ziyade sil baştan inşa etmek genellikle daha kolay ve ucuzdur. Ancak o yönü almak, açıkta kalan kişi olmanız anlamına gelebilir.

 

  1. Değişimden korkmayın, onu kucaklayın.

 

Piyasanız ve işinizi yaptığınız yöntem büyük ihtimalle gelecek yıllarda radikal bir şekilde bozulmuş olacaktır. Bu sık sık yapılan değişikliğin norm haline gelmesi için emin olması anlamına gelir. Buna alışın; geçmişe takılı kalmayın. Sadece bir yol var o da ilerisidir.

 

Tabii ki bu yeni devrim hakkında konuşmak şuan için biraz fantastik görünebilir. Ancak sadece düşümüm, Tim Berners-Lee’nin şu an internet olarak adlandırdığımız World Wide Web’i icat etmesinin üzerinden sadece 26 yıl geçti. Bunun nasıl her şeyi değiştirdiğini düşünün. Bu çerçevede bakıldığında Üçüncü Sanayi Devrimi ve onun gerçekleştireceği şeyler çok garip gözükmüyor. Bu yüzden açık olun, meraklı kalın ve harekete geçin.

 

Bu makale  entrepreneur.com’da Maite Baron tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*