Herkese selamlar, eğitimini deneyimlediğim normal dinamiklerin tamamen dışında olan bir eğitim modeli ile eğitim veren uluslararası bir eğitim kurumu olan Ecole 42 ve Türkiye’de bulunan kurumlarından bahsedeceğim ama önce genel olarak Ecole 42 nedir, ondan kısaca bahsedeceğim.
Kurucusu benim en sevdiğim girişimcilerden biri olan Xavier Niel, herhangi bir kâr amacı gütmeden, öğrencilerinden hiçbir ücret almayan, tamamen alışılmışın dışında bir eğitim sistemiyle yazılım öğreten ecole 42’nin amacı teknolojinin hızla geliştiği bu çağda nitelikli yazılımcı ihtiyacını karşılamak. Ecole 42, 2013 yılında Fransa’da ilk şubesini kuruyor. Alışılmışın dışında dedim çünkü burada bir öğretmen yok. Peki o zaman öğrenme nasıl gerçekleşiyor?
Öğrenme peer-to-peer (birbirinden öğrenme) yaklaşımıyla sağlanıyor haliyle böyle bir öğrenme sisteminde alışık olduğumuz kopya tanımı da değişiyor. Bu konuda detay vermeyeceğim, kendiniz deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca başvurabilmek için tek gerekli şart 18 yaşını doldurmuş olmanız.
Genel olarak ecole 42’den bahsettiğime göre bu yazıyı yazma amacım olan Türkiye’deki 42 Ecol okullarından işleyişinden, hedefinden ve buradaki öğrencilerden kendi deneyimlediğim şekilde aktaracağım. Öncelikle 42 ecol sayfasına gidip maille kayıt olduktan sonra 2 aşamalı online sınavını geçmeniz gerekmekte. Daha sonra havuz eğitimine katılabileceğimize dair bir mail alacaksınız. Kısa bir tanışma toplantısından sonra bir aylık havuz eğitiminiz başlıyor işte işin zor kısmı burası çünkü eğitim modeline uygun olabilmeniz için sadece yazılımda iyi olmanız yeterli değil aynı zamanda harika bir takım oyuncusu olmanız gerekiyor; çünkü burada yukarıda da bahsettiğim gibi birlikte öğrenme modeli var ayrıca iyi bir araştırmacı da olmanız da gerekiyor çünkü bir öğretici yok ve yayılan yanlış bir bilgi tüm havuzun öğrenim sürecini güçleştiriyor.
Sistemin bir diğer güzel yanı da iş hayatını daha öğrenciyken havuz eğitiminde deneyimlemiş oluyorsunuz çünkü tıpkı ilk iş hayatındaki gibi bir ekip anlayışı mevcut. Ortak bir işi hiç tanımadığınız bir ekiple tamamlayıp başarıya ulaştırmanız gerekecektir ki benim zorlandığım kısımlarından biri buydu.
Modelin bir diğer yanı da başarı anlayışının ne olduğunu hiçbir zaman bilemeyeceksiniz yani havuz bittikten sonra ana eğitime geçip geçmediğinizi sonuçlar açıklanıncaya kadar bilemeyeceksiniz. Sistemi anlatırken bazı yerleri tam açıklamadığımın farkındayım ve hazırlanacak arkadaşlarında fazlasıyla merak ettiklerini ve akıllarında binlerce soru oluştuğunun da farkındayım fakat süreci bir oyun gibi düşünün ve kendiniz deneyimleyin çünkü kişisel olarak sizi çok geliştireceğinden eminim. Bu kadar bilinmezliğin siz de tedirginlik yarattığının farkındayım ama havuz eğitiminden sonra biraz uzaklaştığınızda sistemden geriye dönüp baktığınızda kişisel olarak havuz öncesi ile havuz sonrası arasındaki farkı göreceksiniz.
Ana havuzdan bahsetmek istiyorum biraz bu kısımda artık havuzu tamamlamış arkadaşlardan bahsedeceğim ana eğitime geçen arkadaşlar artık bir yandan yazılım konusunda kendilerini geliştirirken bir yandan yazılımda hangi sektöre yöneleceklerini araştırıp kendi iş fikrlerini geliştirecekleri konular hakkında ekosistemi yokluyorlar bunlarla da yetinmeyip kendi kulüplerini oluşturmaya başlıyorlar. Böylelikle Ecol içindeki iletişimi artırmayı ve yeni fikirler üretmeyi hedefliyorlar.
Kısacası buradaki öğrencilerin teknoloji, yazılım ve girişim ekosistemlerini yeni fikirler ve işler üreterek besleyebileceklerine inançları tam.