6 Adımda Fellow Seçilme Haritası

 

Bu yazıda “Girişimcilik Vakfı ve fellow nedir, ne yapar” sorularının cevaplarını çoktan bulmuş kişiler için seçim sürecini iki kez yaşamış bir fellow’dan küçük öneri ve ipuçları bulacaksınız. Henüz vakfın ve fellow’ların ne yaptığını bilmiyorsanız ise sizi şöyle alalım: girisimcilikvakfi.org

 

Başlıyoruz!

Evet biraz klişe ama fellow seçilmenin ilk adımı burada olmayı gerçekten çok istemekten geçiyor. Tabii ki bir şeyi çok isteyebilmeniz için onu iyi tanımanız da gerek. Girisimcilikvakfi.org’u ezbere bilin, vakfın sosyal medya hesaplarını inceleyin, girisimle.com’da okuyabildiğiniz kadar fellowların yazılarını okuyun. Yetmedi mi? Sorularınız olursa fellow’lara mail atın. Hepimizin mail adreslerini vakfın internet sitesinde bulabilirsiniz.

 

1. CV Puanlama

İlk aşama CV puanlama. Girisimcilikvakfi.org üzerinden doldurduğunuz form sizin ikinci aşamaya geçip geçmediğinizi belirleyecek. Formda sizden istenen her bilginin ama her bilginin önemli olduğunu unutmayın. Her sorunun ayrı bir puan ağırlığı var ve verdiğiniz cevaplara göre bu puanlar toplanıp, bir baraj puan üzerinden değerlendiriliyor.

 

Çokça sorulan soru: evet, bir tarafta istediğiniz kadar iyi değilseniz bile (ör: not ortalaması) diğer taraflardan gelen puanla ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Çokça sorulan ikinci soru: hayır, hepimiz işletme veya bilgisayar mühendisliği öğrencilerinden oluşmuyoruz. Aramızda tıp öğrencileri, kimya mühendisliği öğrencileri gibi birçok farklı bölümden fellow’lar var. Hangi bölümde okuduğunuz önemli değil, üniversite öğrencisiyseniz ve burada olmayı istiyorsanız mutlaka başvurun, gerisi geliyor.

 

2. Motivasyon Videosu

Mutlaka ama mutlaka seçilmiş fellowların videolarını izleyin. Youtube’a seçilmiş bir fellow’un ismini ve fellow yazın kolaylıkla bulursunuz. Kişisel önerim kendi videonuz için yaratıcı olun. Vakfa binlerce video geliyor ve hepsi tek tek izleniyor. Binlerce video arasından akılda kalmak için yaratıcılığınızı kullanın, burada olmayı ne kadar istediğinizi ve bunun için emek harcadığınızı video aşamasında gösterin.

 

3. & 4. DISC & Visual Questionary

Birlikte gelen ama iki ayrı aşama olarak değerlendirilen kişilik testleri aşaması. Bir insanı tanımak için testlerin saçma olduğunu düşünen biri olarak sonuçları gördükten sonra bana bile “aa valla aynı ben dedirten”  bu testlerin; uzun bilimsel çalışmalar sonucu oluşturulduğuna, sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde çok fazla kez denendiğine, aktif olarak çok fazla kurum tarafından kullanıldığına emin olabilirsiniz. Bilmeniz gereken ilk şey bu testlerdeki soruların doğru veya yanlış cevabı yok! Hepsi birbirinden farklı ve değerli kişilik profillerinden en çok hangisine uyduğunuzu belirlemeye yarıyor. Geçtiğimiz senelerde bu aşamada elenen arkadaşlar “kişiliğinizde” bir eksiklik yok, asla öyle düşünmeyin. Sadece fellow programı için düşünülen profile değil başka bir değerli profile sahipsiniz, hepsi bu.

 

5. Online Mülakat

Online mülakatlar sizin vakıfla olan ilk çift taraflı iletişiminiz olması nedeniyle oldukça önemli. Ağırlık olarak soru-cevap şeklinde geçiyor ve genellikle 5-10 dakika sürüyor.  Heyecanlı olabilirsiniz sorun değil, mülakatı yapan kişiler sizin heyecanlı olabileceğinizi tahmin ediyor ve bunu göz önünde bulunduruyor. Mülakatlarda değerlendirilen birçok nokta var ama ağırlık olarak kendinizi nasıl ifade ettiğiniz ve fellow programına olan motivasyonunuz inceleniyor.

 

Bonus Fellow15’ sorularından biri: “Seni neden seçmemeliyiz?”

 

Sorular her sene değişebiliyor veya bazıları aynı kalabiliyor.

 

6. Yüz Yüze Mülakat

Ve işte seçim sürecinin en can alıcı anı: yüz yüze mülakat!

 

En büyük avantajınız mülakatları yapacak Yönetim Kurulu üyelerini tanıyor olmanız. Çünkü çoktan vakfın internet sitesinden Yönetim Kurulu üyelerini bulmuş ve hepsini tek tek araştırmış olacaksınız;) Mesela ben mülakatlara giderken vakıf genel müdürümüzün kedisinin ismini bile biliyordum:) Şimdi siz o kadar stalk’lamayın ama:) mülakata hazırlanmış olmanız karşı tarafa her zaman geçiyor. Ayrıca kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlaması da bir diğer büyük artı.

 

Mülakata geç kalmayın, kıyafetinize tabii ki özen gösterin ama abartmayın da; unutmayın siz üniversite öğrencisisiniz.

 

Eğer mülakat günü biraz erken giderseniz diğer adaylarla tanışabilir ve onlarla vakit geçirebilirsiniz. Kişisel olarak benim birçok güzel arkadaşlığımın başlangıcı orası oldu.

 

Mülakat sırasında başvuru formundan, kişilik testlerinizin sonuçlarına kadar birçok bilgi Yönetim Kurulu üyesinin önünde oluyor. Kişisel önerim kendinizi olduğunuzdan farklı göstermeye çalışmayın. Karşınızdaki insanlar sizden çok çok daha tecrübeli insanlar, emin olun bunu anlamakta hiç zorlanmıyorlar.

 

Yarışmacı Arkadaşlara Başarılar

Unutmayın, bu bir yarışma değil! En çok başarısı olan seçiliyor diye bir durum yok. Şuanda olduğunuz durumdan çok potansiyelinize bakılıyor. Ya da tamamen iş veya girişimcilik odaklı insanların fellow seçildiğini düşünüyorsanız yine yanılıyorsunuz. Seçilmiş fellow’ların çok büyük çoğunluğu düzenli veya profesyonel olarak spor yapıyor, sanatla ilgileniyor, gönüllü olarak sosyal sorumluluk projelerinin içinde yer alıyor.

 

Nasıl başarıyorlar ben de bilmiyorum ama fellow seçildiğiniz zaman “yahu bu kadar güzel insanı nasıl buldunuz” demek istiyorsunuz. Sizin gibi düşünen, sizin gibi hayalleri olan, birlikte vakit geçirmek istediğiniz, arkadaş olmak istediğiniz insanları sizin için sınavla almış gibiler…

 

Son tavsiyem; kesin seçilemem, kesin seçilirim gibi durumlarla kendinizi boğmayın. Burada olmak istiyorsanız sadece başvurun. Tüm seçim sürecinde burada olmayı ne kadar istediğinizin oranında emek gösterin. Kendiniz olun ama olduğunuz kişiyi de iyi anlatın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*