Zen, Tao ve İnsan

“Hepimizin yaşamında olabilecek ile olan arasında önemli bir eksiklik var. Bu eksik şey kendi kendimizden ve çevremizden kopuk yaşamamızdan kaynaklanan yabancılaşmadan geliyor. Kendi kendimize yabancıyız çünkü zihnimiz gövdemizi tanımıyor; çünkü duygularımızdan, derinlerdeki düşüncelerimizden büyük bölümü bilincimize ulaşmıyor.”

İlhan Güngören’in “Zen Budizm: Bir Yaşama Sanatı” adlı kitabından aldığım alıntıyla yazıma başlamak istedim. Maalesef insanlar artık birbirinin yüzüne bakmak yerine sosyal medya hesaplarındaki profillerine bakmayı daha çok seviyor ancak burada çok ilginç bir durum var:

Başkalarına kendi fotoğraflarını göstermek istiyorsun, bunun altındaki sebebi ise daha fazla insana ulaşmak olarak görüyorsun. Nitekim o insanlardan biri sokakta karşına çıkınca bir “Merhaba, nasılsın?” demeyi bile çok görüyorsun.

İnsan olarak biraz karmaşığız aslında… Buradaki asıl sorunun kendimizi tanımayışımız olduğunu düşünüyorum. Hepimiz kendimize aslında şu temel soruları sormalıyız:

  • Ben kimim?
  • Bu dünyaya gelme amacım ne?
  • Bu amacı gerçekleştirmek için neler/ne yapmam gerekiyor?
  • Ben şu an ne yapıyorum?

Bu soruların hayatımızda bir parça fark yaratacağını düşünüyorum. Bu sorularla kendimizi daha iyi anlayabilir, kendimize bir yol haritası çıkartabiliriz. Kim bilir belki bir start-up fikri de böylece doğar 😉

Sen de ayağa kalk!

Zen budizminin ana felsefesinde şu cümleler yer alır: “Dünyaya geliş nedenimiz herhalde uyumak değildi. Uyanmak; bütün bunalımı, bütün acısı, sevinci ile yaşadığının farkında olmak… İnsanı insan yapan yegâne amaç bu. İçine doğduğumuz bu yaşamı anlayarak, duyarak yaşamak; iyi ya da kötü yanlarıyla yaşam dediğimiz serüveni üstlenmek.”

Keşfetmek benim deyimimle duyuları açmaktır. Hem ülkemizi hem dünyayı hem de kendimizi keşfetmek… Neleri yapmaktan hoşlanıyoruz? Neler bizi mutlu ediyor? Kiminle/kimlerle birlikte yaşamaktan mutluluk duyuyoruz? Bu sorular benliğimizin derinine inmekte bize yarar sağlayabilir. Böylece gelecekte kuracağımız girişimimize daha güzel bir yön çizebiliriz.

Kısacası her şeyi keşfetmeliyiz. Boşluğu bile…

 

Tekerleğin göbeğini otuz çubuk bölüşür;
Ortadaki deliktir onu yararlı kılan.

Bir testi yaparsın çamurdan;
İçindeki boşluktur onu yararlı kılan.

Pencereler kapılar oyarsın odaya;
Oyuklardır onu yararlı kılan.

Tao Te Ching / Lao Tzu

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

 Hoşgeldin Fellow!

Hazır mısın? Geçtiğin 6 farklı aşamadan sonra “Eveeet!” dediğini duyar gibiyim. Sen öyle san! Henüz başlamadık bile..Sen şu anda sadece ayaklarının yere basamadığı, olduğuna inanamadığın bu sürecin tadını çıkar, hayal kur!

Mutluluk

Mutluluk nedir ?  Böyle bir soru ile karşılaşan herkesin vereceği cevap kendine özgü olacaktır .  Bana sorulduğunda  iç…