9 Girişimcinin Yeni Bir Kariyere Başlamak İçin Gerçekleştirdikleri 180 Derecelik Değişim Hikâyeleri

Kendi kendinizin patronu olmak için adım atmak korkutucu olabilir. Hatta çok korkutucu olabilir. Geçmişinizde bir sektörde çalıştıysanız ama şimdi başka bir sektöre geçecekseniz bu durum özellikle doğrudur.

 

Kişisel deneyimlerime göre konuşursam: Kredi kartı imalatı şirketi açtığımda, toptan giyim işinden yepyeni bir girişime kariyerimi taşımıştım. Fakat kariyer değişikliği yapan tek kişi ben değilim. Son zamanlarda kendi, benzer hikâyelerini anlatmak için oldukça fazla girişimciyle tartıştım. Tüm bu insanlar, bildikleri dünyadan tamamen farklı bir dünyada, tek başlarına ilerlemek için istikrarlı işlerini bırakarak riske girdiler. Ancak, bununla birlikte yol boyunca çok önemli dersler de aldılar.

 

İşte, bu ilham verici hikâyelerden bazıları:

 

1. Cape Ann Brewing Company: Wall Street’den içecek işine

 

Birçok Wall Street çalışanı, işten çıktıktan sonra bara gider ancak çoğu Jeremy Goldberg’in yaptığını başarıp kendi şirketlerini açamaz. Cape Ann Brewing Company’i nasıl kurmaya karar verdiğini Goldberg, “90’ların sonu ve 2000’lerin başı süresinde, Manhattan finans bölgesinde tahvil ve ticaret senedi simsarlığı yapıyordum,” diyerek anlatıyor. Şehirdeki diğer herkes gibi o da İkiz Kuleler’e yapılan 9/11 saldırısına tanık olanlardan ve bundan “Beni derinden etkiledi,” diye bahsediyor.

 

Goldberg, 27 yaşında, Wall Street’i bırakarak “parayla uğraşmaktansa” ABD butik birası hakkındaki bir belgesel yapımına yardımcı olur. Bunun hemen ardından, Massachusetts eyaletindeki Gloucester şehrinde Cape Ann Brewing Company’i kurmak için çalışmalara başlar.

 

Çok hızlı geçen 13 yılın ardından Goldberg, geldikleri noktayı gururla anlatıyor, “Şu an, Gloucester’in işçi rıhtımındaki restoranla bira fabrikasında neredeyse 50 kişiyi istihdam ediyorum. Bizim de iniş ve çıkışlarımız, kavgalarımız ve kazançlarımız oldu. Ama her şeyin sonunda biliyorum ki alışılmadık bir şey yapıyorum. Özellikle hiç böyle bir zorluğun üstesinden gelmemiş kişilere, benim yaptığım oldukça garip gelebilir. Ancak ben, gerçek başarıya tutkun, bunun için araştıran ve olasılıkları keşfeden biriyim.”

 

Sonuç:  9/11 gibi insanın hayatını değiştiren olaylar gerçekten hayatınızı değiştirir. Bu ipuçlarını alıp tutkularınızın peşinden gidin.

 

2. 2 Hounds Design: Fizikçiden olağanüstü köpek tasmacılığına

 

Alisha Navarro, lisansını fizik alanında yaptıktan sonra bir yıl boyunca mühendis olarak çalışır ve her şeyi 2 Hounds Design’ı kurmak için geride bırakır. “Uzmanlık alanım elektronik mühendisliği idi. Devre kartı yapımı ve programlanması alanında uzun süre çalıştım. Zamanımda kesinlikle teknolojik bir kafaya sahiptim ve birçok programlama dilinde başarılıydım,” diyor Navarro.

 

Günümüzde geldiği noktayı ise şu şekilde özetliyor: “Çalışma alanımdan bir çıkış yolu olarak köpek ürünleri imalatını keşfettim. Her ne kadar patentini aldığım koşum takımları biraz teknik bir ürün olsa da tasma ürünleri ile tasarım alanına kaymış oldum.”

 

Sonuç: Navarro gibi siz de yeteneklerinizi ilgi alanlarınıza uygulamada en iyi ve beklenmedik yolları keşfetmeye çalışın.

 

3. Click Intelligence: şirket finansörlüğünden pazarlamacılığa

 

Kurumsal finansmanı bırakarak kendi pazarlama şirketine giriş yapmanın sonucundaki deneyimlerini ve şirket gelişimini paylaşan Simon Brisk, finans kurumu Eagle Star’da eski hayatını şu sözlerle anlatıyor: “Aşırı bürokrasi nedeniyle görevimde uzun bir itaat (gereksinimler) listesi ve aşırı resmiyet vardı. Kendimi çarkın küçük bir dişlisi gibi hissediyor ve büyük resme nasıl dahil olduğumu kestiremiyordum. Dolayısıyla ben de hiç deneyimimin olmadığı bir alanda çalışmak için görevimi bırakmayı tercih ettim: Click Intelligence ile pazarlama.”

 

Brisk, “Eagle Star için çalışmaya alışmadan önce alan ve düşünce süreci, milyonlarca mil uzakta geliyordu,” diyerek sözlerine devam ediyor. Ancak bir kere değişikliği yaptıktan sonra Brisk gerçekte kim olduğunu keşfeder: “Yaratıcı olmak, iç süreçlere bakış açımı kazandırmak ve en önemlisi, kariyerimde ilk kez önemli olduğumu hissetmek için özgürdüm.”

 

Sonuç: Eğer kendinizi dev bir çarkın küçük dişlisi olarak görüyorsanız Brisk gibi siz de geliştiğinizi ve yeteneklerinizi kullandığınızı hissetmenize izin veren bir değişiklik yapmayı düşünün.  

 

4. Sin City Cupcakes: Adli İK Başkan Yardımcılığı’ndan, “yetişkin” kap kek fırıncısına dönüş

 

Lisa Song Sutton, bir hukuk firmasında İnsan Kaynakları başkan yardımcılığı görevini bırakarak bu popüler kekin alkollü çeşidiyle uzmanlaşan Sin City Cupcakes’i kurdu. Sutton bu kariyer değişimini şu şekilde açıklıyor: “Hukuk firmasında İK ortaklığı ve başkan yardımcılığından alkollü kap kek şirketi kurmaya geçiş yapmanın en zor yanı, düzenli bir maaş, sürekli bir iş ve mesleki prestijden vazgeçmek değil, bunu aile fertlerine açıklamaktır.”

 

Ancak neticede, Sutton’ı koleje ve hukuk fakültesine gönderen ailesi kızlarının kendi patronu olma hayalini gerçekleştireceğini duymaktan dolayı çok mutlu olurlar. Şu an patlama yapmış bir şirkete sahip oldukları için de aynı şekilde mutlular.

 

Sonuç: Aile fertlerini hayal kırıklığına uğratma korkusu, önemli bir engeldir ama çoğu ailenin tek isteği sizi mutlu görmektir, bunu unutmayın.  

 

5. Big Machine Parts: Banka yöneticiliğinden e-ticaret guruluğuna

 

Teknoloji odaklı bir girişim topluluğu bankasında kurucu yöneticilikten doğru ağır iş parçaları alma sürecini kolaylaştırmaya odaklanan bir e-ticaret şirketinin kuruculuğuna nasıl geçiş yapılır?

 

Big Machine Parts’tan Jeff Chambers’ın bu soruya cevabı şu: “Fırsat ve merak. Girişimci liderliğindeki şirketlere odaklı ve fiziksel şubelerinden ziyade teknoloji yoluyla servis sağlama stratejileri ile bankayı açtık. Bankayı sattıktan sonra, ağır regüle edilen sektörlerde zamanımın dolduğunu biliyordum ancak elektronikleşme prensiplerini uygulama arzum hiç değişmedi.”

 

Sonunda, ulaşım ve özellikle kamyon taşımacılığına karar veren Chambers, teknolojik olarak etkili dağıtım şirketleri tarafından “fena halde yetersiz hizmet alan” 20 milyar $’lık yedek parça pazarını keşfetmesiyle “beyaz balina”yı yakaladı. Böylece BigMachineParts.com açıldı “ve doğru parçayı, tam zamanında, fotoğraf çekmek kadar kolay bir biçimde bulan süreci geliştirdik.”

 

Sonuç: Kariyer rotanızı çizerken “fırsat ve merak”a yer açın. 

 

6. VenturePact: özel sermayecilikten teknoloji girişimciliğine

 

VenturePact CEO’su Randy Rayess, “pişmanlık azaltma”nın, şansını denemek için kendini ilk ikna yöntemi olduğunu söyler. Daha önceden büyük teknoloji şirketlerine yatırım yapmak için araştırma yapan bir takımın üyesi olarak özel sermayelerde çalışan Rayess, “Her ne kadar takım oldukça yetenekli olsa da bir arkadaşımla VenturePact’a başlamak, aşırı tutkulu olduğum bir konu üzerine çalışmama izin verdi” diye bu süreci anlatır.

 

“Bir girişimci olarak öğrendiklerimi ve yeni bir şirkete başlarken yaptığım katkıları göz önüne aldığımda, girişim dünyasına atlamaya karar verdim,” diyen Rayess, şöyle devam eder: “İş arkadaşlarım ve çevrem aldığım bu kararı hem şaşırtıcı hem de çok riskli olarak değerlendirince en doğru şeyi yaptığımı anladım.”

 

Yine de Rayess’in şüpheleri gitmez. Ancak Jeff Bezos’un, kendi deyimiyle, Pişmanlık Azaltma Sistemi hakkındaki videosunu izleyince bu şüpheleri ortadan kalkar ve kararını almasında ona kaynak sağlar. “Eğer 50 yaşıma geldiğimde geriye bakıp VenturePact’ın peşinden gitmediğimi görürsem çok pişman olacağımı biliyordum. Dolayısıyla bu sıçrayışı yaptım.”

 

“Son birkaç yıl benim için inanılmaz bir öğrenme deneyimi oldu.”

 

Tavsiye: Bir sonraki adımınızı planlamakta size yardımcı olması için “pişmanlık azalta”yı göz önünde bulundurun.

 

7. Beacon: Pentagon’dan havayolu endüstrisine

 

2011’de Wade Eyerly, bir istihbarat bürosu adına Pentagon’da çalışıyordu. Eyerly o günleri şöyle anlatıyor: “Birlikte çalıştığım çoğu insan gibi ben de işimi seviyordum ancak kariyerimin nasıl devam edeceğinden korkuyordum. 15 yılımı aynı koltukta oturarak geçirebilirdim. Bu yüzden 2012’de çantamı toplayı ayrıldım.”

 

Ayrıldıktan sonra Eyerly, iki havacılık şirketi kurdu. Beacon bu şirketlerin ikincisi ve hala işlettiği şirket. “Dönüşümüm oldukça ilginç çünkü kişiliğime daha iyi uygun görünen bir şeyler yapma konusunda heyecanlı ve alacağım riskler konusunda ve aileme yüklenecek stres konusunda endişeliydim.” Early buna ek olarak sahip olduğu özelliği şöyle açıklıyor: “Hükümet görevi nedeniyle, ‘sürece odaklanmayı öğrenme-me’ ve ‘sonuç odaklı’ hale gelme.”

 

“Hükümet görevlisinden bir girişimciye dönüşmek bir tür kültür şokuydu ama hayatımda verdiğim en iyi kararlardan biriydi.”

 

Sonuç: Değişmez bir yapıdan yapısız bir işe geçmek korkutucu olabilir ama kendi kurallarınızla başarılı olmak isteyen biriyseniz Eyerly’in yolculuğundan ders çıkarın.  

 

8. Goza: borsacılıktan tekila eksperliğine

 

Kimse, iyi kazanan bir borsacının işini bırakıp tekila şirketi açmasını beklenmez, tabii ki Goza’nın kurucusu Jacob Gluck değilseniz. “Her ne kadar borsayı sevsem de –ki hala seviyorum- meslek hayatımda özlemini çektiğim hayal gücünden yoksun bir işti,” diye anlatıyor Gluck.

 

“Alacağım asıl risk içgüdülerimi dinlememek olacaktı ki bu kendi kendimin patronu olacağım idi,” diye düşünen Gluck böylece son kararını verdi. 2012 sonbaharında memleketi Atlanta’ya taşınarak ailesinin evine yerleşti. “Özellikle ilk yılı, sadece ‘tekila şeyi’ni öğrenmeye çalışarak geçirince kendimi dışlanmış ve yalnız hissettim.”

 

Bununla birlikte Gluck dik bir eğitim eğrisiyle de yüzleşir. “Google’a ‘bir tekila şirketini nasıl açarım?’ diye yazamazsınız.” Ama, “Eğer birinin üzerine bahis oynayacaksam bu ben olmalıydım.” Şu an ise Gluck, hayatında ilk kez, tam olarak yapmak istediği şeyi yaptığını hissediyor.

 

“Profesyonel olarak yapmak istediğim başka hiçbir şey yok. Bu gerçekten doğru: Biraz ‘Goza’, uzun süre gider.”

 

Sonuç: Keyif aldığınız bir sektörü ve iyi bir maaşı bırakmak zordur. Ancak Gluck gibi içgüdüleriniz sizi başka bir yöne sürüklüyorsa genellikle en iyisi onu dinlemenizdir. 

 

9. Nomaterra: Rüya gibi moda işinden parfüm girişimciliğine

 

Nomaterra’nın kurucu ortağı Agnieszka Sygnarowicz Burnett, gazetecilik okulunda “hayalindeki meslek” olan Glamour dergisinde çalışmayı bırakıp bir girişim başlatmak olan yeni hayalinin peşinden gider. Editoryal güzellik dünyası, hızlı ve yoğundur. Ancak Burnett, “hiçbir zaman sürüyü takip edenlerden olmadım,” diyor.

 

Dolayısıyla, Columbia Üniversitesi’ndeki diploma sonrası bilimsel çalışmalar programında art arda gelen kısıtlamalar sonrası, Agnieszka ve kocası Benjamin Nomaterra Fragrances’i kurdular. Columbia Üniversitesi’nde fizik dersinde tanışan çift, şirketlerini kurduktan sonra New York’taki küçücük dairelerinde çalıştılar. “Hiç o kadar mutlu olmamıştık.”

 

Bu mutluluk, bir parfüm markası oluşturmalarına yardım eder. Burnett o günleri şakayla karışık olarak şöyle anlatıyor: “Burnumun beni doğru yöne götüreceğinden emindim. Kişiyi başka bir zaman ve mekana taşıyan ‘scentsory’ deneyimini oluşturmak için kimya bilgimden, güzellik alanındaki deneyimlerinden ve nostaljik seyahat tutkumdan yararlandım.”

 

“Geleneksel bir kariyerden tamamen kendi kontrolümüzde, kendine ait bütünlüğü ve dünya görüşü olan şirketimizi kurmaya yönelik yaptığımız sıçrama hayatımın en iyi kararıydı.”

 

Sonuç: Hayalinizdeki iş bile tatmin edici olmayabilir. Yetenekleriniz ve tutumunuzla hayallerinizi nasıl birleştireceğinizin farkına varınca, tıpkı Burnett’in ulaştığı gibi, siz de başarıya ulaşacaksınız.

 

Bu makale  entrepreneur.com’da Darrah Brustein tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir