2014 yılında Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın kurulması ile başlatılan “Fellow Programı” 2. senesini doldurdu. Girişimcilik Vakfı, üniversite öğrencileri odaklı olan Fellow Programıyla sürekli artan bir ivme ile girişimcilik ekosistemini şekillendirmeye tam gaz devam ediyor. Girişimcilik Vakfı ile ilgili detayları www.girisimcilikvakfi.org dan inceleyebilirsiniz.
6 aşamadan oluşan Fellow Programı seçim sürecini, başvuru yapacak olan adaylara faydalı olabilmesi için kendi gözümden kısaca değerlendirdim, anahtar kelimeler ve kendi yorumlarım ile Fellow Programını inceleyecek olursak:
1. aşama bir nevi kısa CV havasında bir aşama. Başvuran adayın temel bilgileri, deneyim ve gönüllü çalışmaların yer aldığı bir aşama. Bu sene 2016 Fellow Programına 61.000+ aday başvuru yaptı ve yaklaşık 5.200’ü 1. Aşamayı geçebildi. Bu arkadaşları tebrik eder, diğer aşamalar için başarılar dilerim.
2. aşama 2014 de başvuran fellowlar olarak bizim için bu aşama üstü kapalı bir aşamaydı, daha önce benzer bir video olmadığı için nasıl bir video oluşturmamız ve nelere dikkat etmemiz konusunda bir netlik sağlayamamıştık. Ama bu sene video çekecek olan adaylar bu konuda çok şanslı. Hem 2014 hem 2015 de çekilmiş olan birçok videoya youtube’dan ulaşabilirsiniz.
Video aşamasında olanlara tavsiyem, 2014 ve 2015 de fellow programını başarı ile tamamlamış olan toplam 90 kişinin videosunun bulunduğu http://girisimle.com/kategori/video/ linkindeki videoları olabildiğince izlemenizdir. Hemen hemen her biri farklı tema ve farklı konsepte olan bu videoların, video konusunda şuan için fikri olmayanlara dahi güzel ilhamlar, fikirler vereceğine inanıyorum. Videolarımızı izlediğinizde de göreceğiniz üzere, bu aşamada belli bir kalıp söz konusu değil. İster Mert Can’ın videosundaki gibi özgün bir şekilde hedefinize küçük adımlarla ilerleyin http://girisimle.com/fellow40-mert-can-motivasyon-videosu/ isterseniz Canan Döşlü’nün videosundaki gibi her türlü zorluğa ve güçlüğe karşı yılmadan zirveye tırmanarak http://girisimle.com/fellow40-canan-doslu-motivasyon-videosu/ . Ya da isterseniz benim yaptığım “çocukluğumuza gidecek olursak” ile başlayıp geçmiş, şimdilik zaman ve gelecek zaman hakkında konuşarak http://girisimle.com/fellow40-zafer-cigdem-motivasyon-videosu/
3. aşama kişilik envanter testi, bu sene Enneagram kişilik deseni kullanılacak. Merak edenler Google’dan inceleyebilir. Bu aşama için tavsiyem ise, olabildiğince dürüst olmanız ve en içinize sinen, size en yakın, en doğru olan seçeneği seçmenizdir. Birçok sorudan oluşan bu teste aynı sorular başta, ortada ve sonda yer alarak, ya da benzer sorular ve çapraz sorular taktikleriyle adayın cevaplarına göre “tutarlılık yüzdesi” oluşturuluyor. Bu noktada hoşunuza gitmediği için doğru cevap haricinde verilen farklı cevaplar, tutarlılığınızı etkileyecektir. Ve tutarlılık bu noktada gerçekten önemli.
4. aşama Visual Questionary. Yine örneklerini inceleyebilirsiniz. Fikir vermesi aşamasından çok kısa bahsetmem gerekirse, bu aşamada “1. Şekil A, ikinci şekil B, üçüncüsü nedir?” şeklindeki gibi mantık yürütme tarzında sorularla karşılaşmayacaksınız. Direkt olarak görsel yetinizi kullanacağınız Örneğin: 1. üçgen, 2. kare, 3.sü daire olan şekiller birkaç saniye size gösterilecek ve sonrasında 2. şekil nedir, ya da 2. Şekil hangi renkte kalem ile çizilmiştir şeklinde sorularla karşılaşacaksınız. Bu noktada iyi bir şekilde odaklanmaya, hem büyük resmi, hem de ayrıntıları iyi yakalamaya çalışmanızı öneririm.
5. online mülakat aşaması bir nevi son aşamanın bir demosu niteliğinde. Bu aşama için, internet hızınızın iyi olduğu, sessiz sakin rahatsız olmayacağınız bir ortam, daha önceden denenmiş mikrofon kulaklık ve kâğıt-kalem sizi mülakat aşamasında strese girmekten kurtarabilir. Bu aşamaya kadar gelen adayların girişimcilik vakfının neler yaptığını proje ve faaliyetlerini iyi bir şekilde biliyor olması, bunlara hâkim olması gerekiyor. Bu noktada 2014 faaliyet raporu http://girisimcilikvakfi.org/uploads/document/gv-faliyet-rapor.pdf?0.04 ve 2015 faaliyet raporunu http://girisimcilikvakfi.org/uploads/document/gvfaaliyettr2015.pdf?0.04 iyice incelemenizi öneririm. Ayrıca sosyal medyadan @girvak’ı aktif bir şekilde takip etmenizi ve ilgili röportajları, fellow programı soru-cevapları gibi videoları dinlemeniz faydalı olacaktır.
6. aşama ve son aşama ise en eğlenceli, en zor ve en stresli aşama. Bu aşamada İstanbul’da yönetim kurulu ile yüz yüze mülakata gireceksiniz. Bu aşamaya gelecek olan arkadaşları şimdiden tebrik ediyorum! Artık @girvak’ı çok iyi tanıdığınızı varsayarak bu aşamada iletişim becerileri ve kendinizi çok iyi ifade edebilmeniz çok önem taşıyor.
Bu aşamaya kadar geldiğiniz için video, kişilik testi, görsel test ve online mülakat çıktılarınızdan hareketle artık @girvak ve yönetim kurulu sizi kısmen tanıyor. Hangi yönetim kurulu üyesi ile mülakata gireceğinizi son ana kadar bilmiyorsunuz, bu da merak ve heyecanınızı biraz daha arttırıyor haliyle. Bu noktada yönetim kurulu ve mütevelli heyetimizde kimlerin olduğu ve neler yaptıklarına da hâkim olmanız size avantaj sağlayacaktır.
Fellowlar olarak birçok proje, staj, iş vs. gibi mülakat deneyimlerimiz olmasına rağmen ortak kanaatimiz ise bu aşamada katılacağınız mülakat, diğer mülakatlardan oldukça farklı. Bu aşama için ise, Fellow Programına nasıl katkı sağlayabilirsiniz, girişimcilik ekosistemini bir adım ileriye nasıl götürebilirsiniz ve bu faaliyetlerin Türkiye’de nasıl daha çok kitleye ulaşmasını sağlayabilirsiniz, Fellow Programından nasıl aktif bir şekilde yararlanmayı düşünüyorsunuz. Neden katılmak istiyorsunuz tarzında soruları çoğaltarak ve bunlar için aklınızdakileri netleştirerek mülakata girmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Onun dışında karşınızda @girvak yönetim kurulundan mülakatınıza girecek olan kişiyi gördüğünüzde heyecanlanırsanız (ben ekstrem spor geçmişi ve adrenalin seven birisi olarak kısa sürse de heyecanlanmıştım, heyecanlanırsanız o yüzden hemen kendinize kızmayın), heyecanınızı kısa bir sürede yenmeniz ve en verimli en etkin şekilde kendinizi ifade etmeniz, sohbetinize devam etmeniz gerekmektedir. Yazımda buraya kadar mülakat olarak dile getirsem ve 6. aşamanın adı mülakat olarak geçse de, bence mülakattan ziyade 15 dakika civarı sürecek olan ama çok daha hızlı geçecek olan güzel bir sohbet sizi bekliyor. Son aşamanın bitimine kadar meraklı gözlerle mailleri, sonuçları bekleyenlerden olmanız dileğiyle. Bol şans!
“Farkınız özgürlüğünüz, cesaretiniz girişiminiz olsun”
1 yorum
Çok yararlı bilgiler. Teşekkürler.