‘Akıllı Tekstil’ Geleceğe Umutla Bakıyor

0
2165

Şuanda gördüğümüz giyilebilir teknolojinin biyometrik sensorları ile bileklerimizden vücudumuzun diğer yerlerine gideceği kaçınılmazdır. Sensorlar kıyafetlerimizin farklı parçaları olarak ortaya çıkmaktadır.

 

Bir araştırma firması bu yüzyılın sonu gelmeden değişimin baş göstereceğine inanıyor. Tractica’nın sunduğu yeni bir rapora göre tüketiciler 2020 yılında 10 milyon parça akıllı kıyafet alacaklar.

 

Sensörlü kıyafet çok da yeni bir şey değil fakat bu tip kıyafetler genellikle sporcu giyiminde kullanılmaktaydı. Sporcular sensörlü tişörtler, şortlar, spor sutyenleri ve çoraplarını kas aktivitesi, nefes sıklığı ve kalp aktivitesi gibi biyometrik verileri almak için kullanıyorlardı. Tüm bu veriler fitness bileklikleri ya da akıllı saatler aracılığı ile tutulmaktadır. Birkaç yıl içinde akıllı kıyafetler daha az atletik giyim olarak gözükecekler ve daha fazla günlük giyime uyacaklar.

 

Kısa bir süre önce akıllı giyim sektörü emekleme aşamasındaydı. Tractica sadece 2013 yılında 140.000 parçanın satıldığını söylüyor ve bunların neredeyse hepsinin atletik ekipman olduğunu belirtiyor.

 

Tractica Araştırma yöneticisi Aditya Kaul bir cümlesinde şöyle diyor; “Mükemmel bir giyilebilir bilgisayar vücuda giysi ya da sensor olarak uyabilen hayati sinyalleri takip edip ölçebilen bir alettir. Bu iki alet kategorisi de kullanıcıların günlük hayatına sorunsuz kaynaşabilmesi için tasarlanmışlardır.”

 

Vücut sensoru satışlarının 2013 yılındaki 3 milyon adetten 2017 yılında 1.2 milyon adete düşmesi bekleniyor. Tracticaya göre 2020 yılında tekrardan 3.1 milyon adete çıkacak. 2017 yılındaki düşüşün sebebini ise Tractica kalp atışı monitörlerinin satışının düşeceğinin bu sayede yeni çıkacak bebek ve hamilelik monitörlerinin, kafa bantlarının, duruş monitörlerinin ve 3D takipçilerin satışları yukarı çekeceği şeklinde açıklamaktadır.

 

Bu makale venturebeat.com’da Mark Sullivan tarafından 4 Mayıs 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here