
Girişimcinin yönettiği en kritik iki kaynak zaman ve paradır. Her ikisi de zor kazanılır, kolay harcanır ve yerine bir şey koyması inanılmaz derecede zordur. Yeni bir şirket kurmaya çalışırken veya yeni bir ürün/servis modeli üzerinde çalışırken hata yapmak kaçınılmazdır. Aslında ilk birkaç denemede başarısız olmak şirketin başarı şansını çok fazla etkilemez. Hatta onu daha güçlü ve daha da fazla rekabetçi yapar. Her bir başarısızlığın en acı yönü ise maliyetidir – yani yanlış yöne gittiği fark edilene kadar ne kadar para ve zaman harcandığı.
Bu yüzden girişimciler atik proje yönetiminde şirketin bütçesini ve ürün geliştirme sürecini denetlemek amacıyla kullanılan “ani bitiş” tekniğini uygulamak zorundadır. Burada bahsedilen metotlar girişimcilere çalışana devam etme ve çalışmayanı sonlandırma amacıyla yatırımlarını sürekli değerlendirmelerine yardımcı olmak için gerekli ve faydalı olmakla beraber bu işin yolunu belirleyeceklerdir.
Atik proje yönetiminin el kitabı
Atik proje yönetiminde sonucu teslim etmek için gereken zaman sabittir. Buna bir “sprint” adı verilir. Bir sprint genellikle 4 ila 6 hafta arası sürer ve ne kadar kısa olursa o kadar iyidir.
Atik geliştirme ile çalışan bir takım daha en baştan yazılı olarak sprintin sonunda elde edilecek sonuçlar üzerinde anlaşır. Sprintin sonuna doğru kapsamı gerekli olduğu ölçüde daraltmak için bazı sonuçları ve özellikleri çıkartır.
Atik proje yönetiminin temel özelliği sonuçların değişebilmesi fakat zaman sınırının her zaman sabit olmasıdır. Bu zaman limiti “ani bitiş” olarak adlandırılır.
Atik şirket yönetimi
Girişimciler ve küçük şirketler bu atik tekniği herhangi bir projeyi veya yeni bir şirket girişimini yönetmek için kullanabilirler. Şirket liderleri belirli bir zaman içinde açıkça belirlenmiş hedeflerin gerçekleştirilmesinde ısrar etmeliler.
Bu tip bir kısıtlama takımın enerjisini ve önceliklerini odaklar. Son tarihe kadar bir şeyler teslim etmeleri gerektiğini ve ek süre alamayacaklarını bilirler.
Gelecek sprintleri ve işin kapsamını planlamak iteratif ve aşamalı bir süreçtir fakat yönetim sisteminin doğası sabit zamanı ve değişken kapsamıyla aynı kalır.
Bitiş
Her sprintin sonunda üzerinde anlaşılan orijinal kapsama ait hiçbir şey veya çok az şey teslim eden takımlar veya bireysel takım elemanları dikkatlice sorgulanmalıdır. Lider hedefini bu şekilde ıskalayan her bir kişi veya takıma karşı katı olmalıdır.
Ani bitişlerle çalışamayan her bir takım elemanı veya tedarikçi görevden çıkartılmalıdır. Tanımlanan hedeflerden sapan her proje veya amaç aynı kaynak onun üzerinde çalışmaya devam etmek üzere tekrar görevlendirilmeden dikkatlice incelenmelidir.
Hedeflerini kaçıran takımlar veya kişiler hızlı tempoya ve atik bir takımın sonuç taleplerine uygun olmayabilir. Ani bitişlerle çalışmak daha zordur ve birçok kişi sürekli bitiş tarihi baskısı altında rahat edemeyecektir. Bu inovasyon yapmanın, neyin çalıştığını keşfedip onu tutmaya devam etmenin ve çalışmayan proje ve takımların elenmesinde yüksek verimli ve uygun maliyetli bir yoldur.
Bazı son verilen girişimler başlangıçta kulağa çok güzel gelmiş olabilir, çalışmayan bazı takımlar ve kişiler çok yetenekli olan, sevilen ve saygı duyulanlardan olabilir. Fakat bunlar üzerinde ortaklaşa anlaşılan, kısa vadeli ve açıkça belirlenmiş hedeflere erişilemediği gerçeğini değiştirmez. Aynı takıma aynı (veya daha fazla) hedefler üzerinde çalışması için biraz daha zaman vermek daha pahalıya mal olan başarısızlıkların anahtarıdır.
Ani bitiş tekniği başarısızlığın acısını azaltacaktır. Daha hızlı ve ucuz başarısız olun ki kazananlara ayırmak için daha fazla zaman ve paranız olsun.
Bu makale Rudolf Melik”in 30 Ekim 2014 tarihinde entrepreneur.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.
Bir yanıt bırakın