Merhabalar, ben 2022 Challenger ekibinden Feray Koral. Bu yazıyı, daha az gidilen yolları seçme cesareti gösteren veya gösterecek olan senin için yazıyorum. Yukarıda görmüş olduğumuz şiir dünyaca ünlü şair Robert Frost’un hemen hemen her dile çevrilen ve birçok başarılı kişinin ilham aldığı “Gidilmeyen Yol” adlı şiirinden bir kesit. Seçmek istediğimiz meslek, olmak istediğimiz insan ya da çok tercih edilmeyene yönelişimiz bizlerin kararına bağlı olsa da hayatta çoğunlukla kalıplaşmış durumlarla karşı karşıyayız. Bu yüzden kendimizi ve hayatımızı inşa ederken zaman zaman alışılagelmişin dışına çıkıyor ve çıktığımızda ise kaygılanıyoruz.
Buna en güçlü örneği girişimci olmak isteyen bir genç üzerinden verebiliriz. Girişimcilik son yıllarda popülaritesini artırmış olsa da lise-üniversite çağındaki bir gencin bu alanda ilerlemek istemesi yadırganabiliyor. Oysa hayata geçirmek istediği iş fikri odağında kendine yeni yetkinlikler katmaya çalışan, değişime ve öğrenmeye açık, fikrine büyük bir tutkuyla bağlanan bir genç söz konusu olduğunda bütün sözler tükenmeli. Çünkü özellikle teknolojinin gelişimi ile birlikte artık biz değişiyoruz, dünya değişiyor. Tüm bu değişime ayak uydurmak için yapılması gereken en önemli şey ne istediğimizi bulmak.
Elbette bulmak kadar arayış içerisinde olmak da çok güzel. Ancak çevremizdeki insanlar da dahil olmak üzere pek çok kişinin bu cümleyi çokça kurduğuna rastlamışızdır.
“Ne yapmak istediğimi bilmiyorum.”
Sabah yine aynı güne uyandım diye düşünmek yerine gözünüzün içi parlayarak gideceğiniz bir işiniz olduğunu hayal edin. Bir kere geldiğimiz şu hayatı anlamlı kılan bir iş. Universum En Çekici İşverenler Araştırması’nın Türkiye sonuçlarında Z kuşağı için “anlam arayışının” fazlasıyla önemli olduğu dile getiriliyor. Tutkuyla bağlı olduğumuz fikri hayata geçirmek için çalışacağımız bir işimizin olması belki de anlam arayışımızın en güzel duraklarından biridir.
Bu noktada henüz üniversite yıllarında bir girişim kurmak üzere çabaya giren veya bir girişimin içerisinde aktif rol alan bir genç kendisine 21. yüzyılda iş hayatında ondan beklenen pek çok yetkinliği katıyor. Bu noktada daha az gidilmiş olan yolları seçen idealist gençlerin potansiyellerine yatırım yapan GİRVAK gibi kuruluşlar da yolculuklarımızda çok değerli bir rol oynuyor. Ancak işin sırrı, yola çıkmakta.
Yolculuğunuzda başarı ve neşenin eksik olmaması dileğiyle.
Kaynakça: Z Kuşağı ne istiyor?
–>