Başarılı Bir İletişimci Olmanın 6 Yolu

Başarılı iletişimciler çoğunlukla harika konuşmalar yapabilen, odadaki diğer çalışanlarla iyi anlaşabilen ve neredeyse herkesle sohbet edebilen insanlardır. Bahsedilen bu yetenekler şüphesiz güçlü ve kullanışlı yeteneklerdir ancak iletişimin gözden kaçırılan en önemli kısmı dinlemek sanatıdır. Odaklanmış bir dinleyici karşısındakine dünyadaki tek insan olduğunu hissettirebilir. Bazen bir meslektaşınızı dinleyerek, ona tek bir kelime etmeden binlerce kelimelik bir mesaj verebilirsiniz. İşte daha iyi bir dinleyici olabilmenin 6 yolu.

 

1. Sabırlı Olun

Daha iyi bir dinleyici olmanın en önemli kuralı gerçekten dinlemektir! Konuşmanız gerçekten dinlemediğinizin göstergesidir. Bir konuşmaya başlamadan önce karşınızdaki kişinin de konuşmasının ne kadar önemli olduğunu kendinize hatırlatın. Karşınızdaki kişinin konuşmasını bölme isteğinize direnin, hatta o sırada onun savunduğu şeye karşı savunma hazırlayın. Sabır göstererek karşınızdaki kişinin konuşmasına %100 odaklandığınızda, onunla olan iletişiminizden ne kadar çok mesaj aldığınızı fark edersiniz. Ayrıca karşınızdaki kişi de sizin kendisini ne kadar dikkatle dinlediğinizi ve konuşmaya ne kadar odaklandığınızı fark eder. Bu, sadece sizi takdir etmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda konuşma sırası size geldiğinde vereceğiniz mesajları ve geri dönüşleri daha sağlıklı almalarına yardımcı olur.

 

2. Açıklama İsteyin

Özellikle bire bir yapılan konuşmalarda çok sayıda git-gel yaşanır. Diyaloğun doğal bir şekilde takılması ya da akması önemli bir bilginin yanlış anlaşılmasına sebebiyet verebilir. Konuşma sırasında her zaman önemli noktaları tekrar edin ve doğru duyduğunuzdan emin olun. Eğer herhangi bir şeyi anlamakta güçlük çekiyorsanız, açıklama istediğinizden ve daha iyi anlamak için örnek verilmesini istediğinizden emin olun. Karşınızdaki kişiyle aynı şeyden bahsettiğinizden emin olun ve bu sayede karşınızdaki kişinin sizin onu dinlediğinizi düşünmesini ve konuşmasına kendine duyduğu güvenle devam etmesini sağlayın.

 

3. Zamanı İyi Kullanın

Her toplantı aceleye getirildiğinde tuzağa düşülebilir. Saatinize bakarsınız ve programınızın gerisinde kaldığınızı fark ederek acele etmeye başlarsınız. Gün içinde yapmanız gereken görüşmeleri doğru zamanlamak, sizi böylesine aceleye gelmiş toplantılardan kurtaracaktır. Siz de bu sayede daha iyi odaklanabilir, daha dikkatli bir dinleyici olabilirsiniz.

 

Bir toplantıya gerekli zamanı ayırtabilmek ayrıca dinleme eyleminin yapılacağı zamanı da iyi ayarlamak anlamına gelir. Acele etmediğinizde, karşınızdaki kişi daha derin bir şekilde konuşabilir ve diyaloğun kalitesini bu sayede yükseltebilirsiniz. Görüşmelerinizi daha etkin bir şekilde zamanlamanın bir yararı da gereksiz toplantıları programınızdan çıkarmaktır.

 

4. Dikkatli Dinleyin

İş dünyasının içindeki herkes görüşmelerin çok sayıda farklı duyguları içerdiğini iyi bilir. Spontane gelişen kahkahalar yerini bir anda üzüntüye bırakabilir, yani her şey için hazırlıklı olmalısınız. Dikkatli dinlemek, her zaman empati yapmanızı ve kendinizi karşınızdaki insanın yerine koymanızı gerektirir. Siz dinlerken baş rolde olan dinlediğiniz kişidir. Kendi pozisyonunuzu bir anlığına kenara koyun ve iyi bir alıcı olmaya gayret edin. Daima meraklı olmaya çalışın, bu sayede güçlü bir bağlantı kurabilirsiniz.

 

5. Vücut Dilinize Önem Verin

Nasıl oturduğunuz ya da kollarınızın nasıl durduğu karşınızda konuşan kişiye konuşmaya ilgi duyduğunuz ya da duymadığınız konusunda bilmeden mesaj vermenize sebep olur. Sözsüz iletişiminizin de iyi bir dinleyicininkiyle aynı olduğundan emin olun. Karşınızda konuşan kişiyle göz teması kurun, ancak gözlerinizi ona dikmiş olmamak için uygun zamanlarda buna ara verin. Yüzünüzdeki mimiklerin de karşınızdaki insanınkilerle aynı olduğundan emin olun. Onların mimiklerine de önem verin, ciddiler mi yoksa gülüyorlar mı bunu fark edin.

6. Konuşma İçin Rahat Bir Ortam Yaratın

İyi bir dinleyici, karşısındaki kişinin rahatsız edilmeden ve dikkati dağılmadan konuşmasına izin verir. Örneğin toplantı yaptığınız yerin dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak olduğundan emin olun. Eğer yemek yerken önemli bir görüşme yapmak istiyorsanız şehrin en kalabalık ve popüler restoranını seçmek istemezsiniz. Bunun yerine daha tenha bir yerdeki masayı ayırtmanız gerekir. Eğer konuşma esnasında not almanız gerekiyorsa, her kelimeyi yazmak yerine anahtar kelimeleri yazmaya özen gösterin. Bu sayede karşınızdaki kişiyle daha çok ilgilenme fırsatınız olur.

 

Sonuç olarak, dinlemek oldukça önemli bir yetenektir ve pratik yapılarak geliştirilebilir. İyi bir dinleyici olmak başarılı bir iletişimci olmanın önemli bir parçasıdır ve tüm liderlerin bu yeteneğe sahip olması gerekir.

 

 

Bu makale entrepreneur.com’da Marty Fukuda tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*