Hayatın düzensiz olduğunu ne sıklıkla düşünürsünüz? Eğer benim gibiyseniz, yani aynı anda bir çok iş kuruyor ve yönetiyorsanız, hayat bazen size de oldukça düzensiz gibi görünebilir.
Bazılarımız düzensizlikten enerji alırlar. Diğerleri için ise düzensizlik motivasyonu kaybetmeye sebep olan bir şey olabilir. Girişimciler için önemli olan ise düzensizliği gerçek bir başarıya dönüştürmektir. Bazı düzensizlikler kaçınılmaz bir şekilde beliriverirken, bazı ipuçları ve kestirme yollar her ne olursa olsun organize kalmanızı sağlayabilir.
Çok iyi organize olabilen girişimciler her gün hedeflerini gözden geçirirler. Girişimcilerin hedefi, onların doğru yolu görmelerini sağlayan rehber ışıklardır. Her başarılı girişimcinin hedefleri vardır ve en başarılı girişimciler bu hedeflerini sıkça gözden geçirenlerdir.
Hedeflerinizi göz önünde tutmak düzensizlikten sıyrılmanıza yardımcı olur. Hedefleri sıklıkla gözden geçirmek, konuyla ilgisi olmayan detaylara takılmadan kestirme yollardan gitmenizi sağlayan ve iç gözlemle ilgili bir süreçtir. Aslında neyin önemli, neyin zaman kaybı olduğunu ve genel olarak ne yapmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.
Hayatınıza organize olma beceresini ve netliği getirmek istiyorsanız, hedeflerinizi sık sık gözden geçirin. Organize olabilen girişimciler görevlerini gruplandırır.
“Gruplandırma”, günlük (ya da haftalık) benzer görevlerinizi bir araya getirerek hepsini bir anda yapmaktır.
E-posta: Oturun ve hepsini bir anda yazın.
Makale yazmak: Bir sabah içinde hepsini halledin.
İş planı yazmak: Bir öğleden sonranızı ayırın ve yazın.
Darren Rowse bu süreci 2008 yılında keşfetti. “Benim haftam karmakarışık görevlerden oluşuyordu” diyor.
Bir görevden diğerine koşuyor, ancak hiçbir şeyi halledemiyordu. “Hayatım sıkışık bir trafik gibiydi” diyor, “her yönden farklı bir görev geliyordu”. Gruplandırmayı öğrendikten sonra “10 kat daha üretken” olduğunu söylüyor. Gruplandırma düzensizliğinizi bir çırpıda azaltabilir.
Organize olabilen girişimciler işletmelerini başarıya taşıyacak şeyle ilgileniyor. Çoğu girişimcinin aklında yapması gerektiğini bildiği bir tek şey vardır. Yapacağınız o tek şeyin ne kadar önemli ve hatta işinizi olumlu yönde değiştirebilecek bir şey olduğunu fark etmeniz gerekiyor.
Sorun, bu tek şeyi düzensiz olduğunuz için yapamamanız mı?
Organize olmayı hayatınızın bir parçası yapmak için “o işi” aklınıza geldiği anda yapın. Her sabah kalktığınızda işletmenizi bir adım ileriye taşıyacak o işi yapmak için karar verin ve uygulayın.
Bu şekilde davranmak düşüncelerinizi ve önceliklerinizi düzenleyecek. İşinizin başarısını daha net ve mantıklı bir çerçevede gözlemleyebilmenizi sağlayacak.
Organize olabilen girişimciler her gün yapacakları birkaç önemli görev belirliyor. Organize olabilmek, ne yapmayı seçtiniz kadar ne yapmamayı seçmenizle de alakalı. Çok sayıda “öncelikler” seçmek de sizi sarsacak ve rahatlamanızı engelleyecektir. Siz fark etmeden gününüzü düzensiz ve kaotik bir karmaşaya çevirecektir.
Doğru yolda kalmanın sırrı ne?
O gün yapmanız gereken birkaç şeyi belirleyin. Yapmanız gereken şey tek bir görev de olabilir: bir makale, pazarlama planı, yeni bir işe alımın ilk adımı, vs gibi. Leo Babauta bu tip görevlere “büyük kaya” diyor. Bunlar “bu hafta hallolmasını istediğiniz temel görevlerdir.”
Ancak ne yazık ki “bu büyük kayalar her hafta geriye gidiyor çünkü onları yapmak için bir türlü vakit bulamıyoruz – gün içinde yapmamız gereken pek çok şey ortaya çıkıveriyor”. Bu sorunu nasıl engellersiniz? Tabii ki haftalık planınızı önce büyük kayaları düşünerek.
Bu makale forbes.com’da Neil Patel tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.