“Her zaman zihninizi açık ve temiz tutun”
Klişe lafların savunucusu izlenimi oluşturma düşüncesinden nefret ediyorum. Yine de açılış ifademi %110 şekilde sunuyorum.
Gerçekten bir kutuya kıstırılma fikrinden nefret ediyorum. Doğrusal modayı düşündüğümde zirveye ulaşma yeteneğime engel oluyormuşum hissine kapılıyorum. Genelde birisi bir iş kurmaya karar verdiği zaman çeşitli konularda “Nasıl?” sorusuna kendini kaptırıyor. Neden bazı insanların birdenbire bu soru yöntemine daldıklarını anlayacak seviyedeyim. İnsanlar doğal olarak kanıtlanmış başarı yöntemlerine yönelir. İnsanlar başarısız olmaktan korkar. Korku, beynin stresli bir uyarıya verdiği reaksiyondur. Başarısız olmaktan daha korkutucu ve stresli ne olabilir? Açıkçası anında başarısızlıktan daha stresli en azından on senaryo ortaya atabilirim:
1 Lahana bebekler
2 Palyaçolar
3 Oda ısısında suşi
4 Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar
5 Realite TV
6 Federal hükümet
7 İlk buluşmalar
8 Windows 8
9 Kuşlar
10 Umumi kalemler
(Dipnot: Bu liste gerçekten ve doğrudan benim korkularımla örtüşüyor.)
Şaka bir yana, başarısız olma düşüncesi, korkusu ve başarısızlığı kabullenmek insanların düşünme ve başarılı olma yeteneğine engel oluyor.
Günümüzün klişe düşüncesini hatırlayın: “Her zaman zihninizi açık ve temiz tutun.” Pretty Girl Movement LLC. şirketimi başlattığımda, yola “kaybedecek bir şey yok, her şey bilinçlenmek için” kafa yapısıyla çıktım. ( Dipnot: Eğer hala okumadıysanız Ryan Blair’in “Kaybedecek bir şey Yok, Her şey Kazanmak için” adlı kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ederim). Kısıtlamalardan nefret ettiğimi tekrar belirteyim. Normal, standart veya sıradan gibi terimlerle bağlantılı hiçbir fikir beni hoşnut etmiyor. Beni yanlış anlamayın; Napoleon Hill ve Malcolm Gladwell gibi insanları araştırıyorum. Kitapları severim. Bilgi edinmek ve bilinçli olmak önemlidir. Buna rağmen, bilgilerden yararlanmanın sadece araştırmaya başlangıç noktası olduğuna inanıyorum. Bilgi edinmek asla tek amaç olmamalı.
Mesela, şirketimi çoğunlukla e-ticaret platformu aracılığıyla işletiyorum. Domainimiz, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alıyor. İşe makale, kitap okumak ve konferanslara katılmakla başladım ve arama motoru optimizasyonunun (SEO) Pretty Girl Movement, LLC’nin başarısında büyük rol oynadığını anladım. Kesinlikle “Nasıl…” yaklaşımı, eğer e-ticaret girişimimin başarılı olmasını istiyorsam bir SEO danışmanının yardımına ihtiyacım olduğunu gösterdi. Buna rağmen çok küçük bir şirketin CEO’suyum, yani zihni açık ve temiz tutma fikri sadece önemli değil zorunlu hale geliyor. Gerçekten düzgün bir doğrultuda düşünmeyi beceremiyorum. İçten yaklaşım yerine (“Nasıl…”: Adımını gör + Adımı uygula = Sonucu gör), atacağım adımı analiz etmeye karar verdim: Arama motoru optimizasyonu nedir? Bir SEO danışmanı ne yapar? Bana ne faydası olur? Bana ne kadara mal olur? Kendi başıma yapabilir miyim?
Şöyle yapacağız. “Nasıl…” yaklaşımını analiz etmenin para ve zaman tasarrufu yapmamızı sağladığını keşfettim.
Zaman
Ne zaman ek bir personel/profesyonel almanız gerekse, tüm çabanız tehlikeye girer. Ben önsezilerine güvenen tipte bir insanım; bir hareket planı yaptığımda hemen uygulanmasını isterim. Genelde bekleme listesine alınarak sıkıntı çekersiniz. Başka bir profesyonelin bekleme listesine yerleştirilerek, acil işinize karşı nadir olarak anlayış görürsünüz. Bir CEO’nun hayatı hareketli olabilir ve bazen birisine yetki vermek bir görevi başarı ile tamamlamak için en etkili yöntem olabilir, ancak eğer zamanınız ve kendi başınıza yapma kapasiteniz varsa o zaman görevlendirmeyi bir tarafa bırakıp kendiniz yapın.
Para
Paranın değerini anladıkça, daha az para harcamak istersiniz. Her şeyi araştırdım. Her iş fırsatı araştırma ve geliştirme ile olur. Ödeme yapmayı reddettiğim şeylerin bir listesini çıkardım, çünkü birkaç araştırma yaptıktan sonra, görevleri kendi başıma başarılı ve profesyonel şekilde yapabileceğimi anladım:
1. Uygun domain bulma
2. Website tasarımı, yayını ve onarımı
3. Ürün tasarımı
4. Pazarlama içeriği oluşturma
5. Arama motoru optimizasyonu
6. Ürün katalog tasarımı
7. Yasal danışma (Avukatıma e-posta atıyorum, ofisine gitmek zorunda değilim)
8. Halkla ilişkiler (E-postalara ve telefon numaralarına erişmek oldukça basit)
Yeni yetenekler geliştirip daha bilinçli oldukça, mali farkındalık ve verimliliğiniz de artacaktır. Kolay elde edilebilir olan “Nasıl…” temalı kitapların, biraz okuma, bol deneme ve birkaç tökezlemeye hazırsanız %90 işinize yarayacağını garanti edebilirim. Klişe fikir 2: “…her yanlış cevap bizi doğru olana bir adım daha yaklaşmamızı sağlar.”
“Zihninizi her zaman açık ve temiz tutun”
“Nasıl…” başlıklı kitapların mükemmel bir başlangıç noktası olduğunu söyleyebilirim. Kitaplar bir temel oluşturmanızı sağlayacaktır. Her evin, yıkılmadan durabilmesi için temele ihtiyacı vardır ancak her evin ayakta durması için aynı şekilde inşa edilmesi gerekmez. Yenilikçi olma yeteneğiniz ve kendinizi kısıtlamaktan kaçınmak sizi limitsiz bir hale getirir. Kaybedecek bir şey yok, her şey bilinç kazanmak içindir fikrini benimseyin. FDR olayı şöyle özetliyor; “Korkmamız gereken tek şey korkunun kendisidir”. Başarısız olma korkusunun bir girişimci olarak büyüme yeteneğinize engel olmasına izin vermeyin.
Bu makale Jordyn Short’un 12 Ocak 2015 tarihinde under30ceo.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.