Başarıya Götüren 10 İşletme Kuralı

10larca yıllık faaliyetimiz süresince 35’ten fazla girişim kurduk ve kısmetlerimiz konusunda oldukça şanslıydık (Palo Alto Networks, Nimble Storage ve Sumo Logic, Trifacta, Snowflake Computing ). Çalıştığımız geniş şirket yelpazesi ve bu şirketlerin geniş başarı/başarısızlık oranı göz önünde bulundurulduğunda, sık sık başarılı bir işletmenin özelliklerini özetlememiz istenmektedir.

 

Tam olarak şöyle;

 

  1. Burada dallamalara yer yok

 

Warren Buffet gibi devlerin adımlarından ilerleyen Berkshire Hathaway gibi, parlayan bir takım oluşturabilmek için her işletme “dallamalara hayır” ilkesini benimsemelidir. İşte kuralı benimsemiş şirketlerin bir listesi. Bu, her yeni işletmenin katılmaya çabalaması gereken müthiş bir gruptur. (Bu kurala katılmıyorsanız, siz de bir dallama olabilirsiniz.)

 

  1. Rekabeti öğrenin, daha sonra herkesi alt edin

 

Yeni işletmelerin çoğu miyoptur yani sadece kendi ürün/teknolojilerine ve hemen önlerindeki yola odaklanırlar. Ancak diğerleri bu yollardan çoktan geçmiştir, aksi takdirde bir pazar olması mümkün değildir. Bu yüzden biz müşterilerimize yalnızca rakiplerinin başarısızlıklarından değil aynı zamanda başarılarından da ders almalarını öneriyoruz. Bu yüzden rakiplerinizin mesajlaşmalarını, anahtar kelimelerini, içerik planlarını ve müşteri kazanma stratejilerini iyice öğrenin. İnsanların iyi fikirlerini ödünç alarak geliştirmek çok da kötü bir şey değildir.

 

  1. Daha iyi bir ekip oluşturmak için çeşitliliğe değer verin.

 

İşletmelerimizin çoğu takdire şayan bir şekilde etnik açıdan çeşitlidir. Ancak cinsiyet açısından o kadar değil. Veriler kadın çalışanları olan takımların daha başarılı olduğunu göstermektedir. Çeşitliliği en başta işe alarak harika bir ekip oluşturun. Bu farklı altyapıları ve düşünce sistemlerini bir araya getirecek profesyonelleri ve evet kadınları karışımınıza baştan katarak, işletmenizin DNA’sının bir parçası olabilmelerini sağlamanız anlamına gelmektedir.

 

  1. İşin yapılması da bir şeydir

 

Yeni bir işletme ekibi bolca zaman ve parayla, mükemmeliyeti hedefleyebilir. Teslimatları yanakları kanlansın diye çimdiklemek zevkli olabilir. Ancak uzun vadede bu hiçbir işe yaramaz çünkü büyüyen bir işletmenin bunun için yeterli zamanı ya da kaynağı yoktur. Başka bir deyişle, oyunun adı bu süreçte nasıldan(kalite) çok, ne kadardır(miktar). Verimli bir ekip bir hedef belirleyerek buna ulaşmalı ve mükemmeliyetçiliklerinin de %2’sini bir kenara bırakmalıdır.

 

  1. Her açılış iki kere ertelenir

 

Kurumsal teknoloji devleriyle çalıştığımız onlarca yıl boyunca piyasaya sürdüğümüz yüzlerce üründe bir baş parmak kuralı icat etmiş olabiliriz. Bunun neden böyle olduğu hakkında bir fikrimiz yok, ancak böyle. Konu hayati olan müşteri onayını almakta ya da kullanıcı ara yüzü revizyonunda bir gecikme veya program değişikliğinde bir terslik de olsa, yeni işletmelerin açılış tarihlerinin ertelenebileceğini göz önünde bulundurmaları gerekir. Bu nedenle akıllı bir ekip önemli gereklilikleri (bağış toplama turunun zamanlaması yada iş alımının hızlandırılması gibi) açılış vaktine göre dikkatli bir şekilde planlayacaktır.

 

  1. Çalışanları daha hızlı kovun

 

Her girişim iş verirken hata yapar. Bazen, bu erken işe alınan çok iyi bir insan olur; bazen de mülakatı geçmeyi başaran yetersiz biri. Unutmayın, siz genç ve çevik bir işletmesiniz. Neden hata yaptığınız önemli değildir. Önemli olan bunu düzeltmektir. Yanlış elemanınızı ne kadar erken işten çıkarırsanız, takımınızın geri kalanı hatayı o kadar hızlı görür ve kendini düzeltir.

 

  1. Kendinize bir kültür inşa edin, ancak bunu takıntı haline getirmeyin.

 

Bedava çörekler, öğlenleri boyun masajları ve işyerinde köpekler gibi ikramiyeler yeni bir işletme için oldukça enteresan süslerdir. Ama uzun vadede, bunlar bir aylık işletmelerin yaptığı hareketlerdir. Göze hoş geliyor. Konuşmalarda kulağa da hoş geliyor ancak bunları değerlerinizin ve hedeflediğiniz bir şirketin gerçekten bir parçasıysa yapmanız gerekir. Hedeflerinizi belirleyin, daha sonra ofis müdürünüzün bunları uygulamasını sağlayın, bu şekilde işinize odaklanabilirsiniz.

 

  1. Analiz yapın ve şirketin geri kalanına bunu gösterin.

 

Yeni işletmelerden oluşan müşterilerimizin yönetim ekibinden her zaman güç, zayıflık, fırsat ve tehditlerin bir paradigmasını (SWOT) kullanarak bir öz-değerlendirme yapmalarını isteriz. Bu uygulama genellikle seçilen üyeler tarafından belirlenen stratejilerdeki enteresan boşlukları ortaya çıkarmaktadır. SWOT süreci 50 yıllık olsa da, işe yaramasının sebebi her boşluğu tespit etmenin tüm yönetim ekibinin önceliklerini birleştirmeye yardımcı olmasıdır. SWOT incelemesinin sonuçlarını dosyalayarak kaldırmak yerine, yeni işletmelerin bu sonuçları tüm takımla paylaşmasını tavsiye ediyoruz.

 

  1. Dışardan yardım alırken sadece müdürlerle çalışın

 

Girişiminiz pazarda web tasarım, fotoğrafçılık, yazı, ara yüz tasarımı gibi işler yaptıracağı zaman yalnızca müdürler ile çalışın. Başka bir deyişle, yeni açtığınız işletmeniz için büyük bir ismi olan bir şirket seçerek kapısında ismi yazan elemanlarla çalışmayı beklemeyin. Sonunda küçük oyuncularla çalışmak zorunda kalırsınız ve onlara hocalık etmek ya da onları eğitmek için ne kafanız ne de zamanınız vardır. Yalnızca, müdürleri ile çalışmayı talep edebileceğiniz uzman ve küçük firmaları seçin.

 

  1. Her şeyi deneyin.

 

Yeni işletmelerin pazarlamaları tamamen deneme-yanılma ve eğitimli tahminlere dayalıdır. Aynı zamanda sürekli tekrarlamadan da ibarettir. Web sitenizde ürün fiyatlandırmanızdan ücretsiz indir düğmesinin rengine kadar her şey denenebilir, test edilebilir ve geribildirime dayalı olarak değiştirilebilir. Ancak başkalarına deneme yaptığınızı söylemeyin, bu kulağa kararsızlık gibi gelir. Pilot bir çalışma yürüttüğünüz söyleyebilirsiniz, bu daha iyidir.

 

Bu makale techcrunch.com’da Carol Broadbent tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir