Bu Acayip Başarılı Girişimciler Bir Zamanlar Evsizdi

Sıfırdan zengin olanların hikayeleri ayrıcalıklı olmanız gerekmediği ya da elinizde halihazırda bir şeyler bulunması gerekmediğini kanıtlarcasına tarih boyunca popüler olmuştur. Bu Fortune 500 başarı öyküleri sıkı çalışmanın, kararlılığın ve pozitif bir ruha sahip olmanın sizi fakirlikten, sokaklardan kurtarıp milyoner hatta milyarderlerin dünyasına taşıyacağını açıklıyor.

Chris Gardner

Girişimci, motivasyon konuşmacısı, CEO ve yazar olarak tanınmadan önce Chris Gardner ve oğlu, eşi onu terk ettiğinden beri sokakta yaşıyordu ve çok az bir parayla geçinmeye çalışıyordu.  Aile içi şiddete, yoksulluğa, alkolikliğe ve daha birçok engele maruz kalarak büyüdüğü için özgeçmişi de bundan daha iyi değildi.

 

Bu engellere takılıp aynı yola devam edebilecekken Gardner kendisi ve oğlu için tamamen farklı bir şey yapmak istedi. Şimdi, ülke çapına yayılmış olan Gardner Rich LLC ofislerini yönetiyor, multi-milyoner ve Will Smith’in oynadığı “Umudunu Kaybetme” kitabından uyarlanmış bir filmi bile var.

 

Linda Singh

Lise terk olmasına, gençliğini evsiz olarak geçirmesine, yoksulluk ve cinsel tacize maruz kalmasına rağmen Linda Singh hayatını tamamen değiştirdi. Sokaklardan uzak kalmaya çalışırken dahi liseye devam etti ve bırakmak zorunda kalana dek notları hep iyiydi. Kadınların genellikle görülmediği kariyerlerde bir kadın lider modeli haline geldi.

 

Accenture’da yönetim müdürü ve ABD Ordu’sunda tümgeneral olarak görev yaptı. Şimdi bir Tümgeneral ve Maryland’in Ulusal Muhafızlarını zor görevlerde yönetiyor, Freddie Gray’in cenazesinden sonraki Baltimore ayaklanmaları gibi. Sokaklarda ve Afganistan’da geçirdiği zamanlar bir kadının güç durumlardan ve zorlayıcı çatışmalardan kaçınmadığının bir göstergesi. Diğer pek çok lider gibi Singh de başarılı bir liderin zorlu köklerden geldiğinin ve önemli güçlüklerden geçtiğinin bir kanıtı. Milyonları olmayabilir ama başarı öyküsü paha biçilemez, ayrıca ona tanınırlık ve güçlü mevkiiler kazandırdı.

 

Manny Khoshbin

İran doğumlu Manny Khoshbin aşırı derecede başarılı olabilmek için çok zor zamanlar geçirdi. Ailesi o daha yeniyetmeyken Amerika’ya geldi ve o da kısa sürede çok çalışıp servet edinme fırsatlarını fark etti.

 

Kendi beceri grubuyla örtüşen işi buluncaya dek birçok başarısız girişimi oldu. Khoshbin emlakçı ruhsatını aldı, daha sonra sorunlu ve bankaya ait mülkiyetlere odaklanan emlak ve ipotek şirketi kurdu. Şimdi ticari gayrimenkule odaklanan birkaç şirketle ilgileniyor. Girişimci ruhu için yeni fırsatlar da arıyor. Bir zamanlar hiçbir şeyi yokken Khoshbin şimdi multi-milyonlara sahip.

Dani Johnson

Başarı üniversite dereceleriyle kazanılmaz. Destiny Global’ın CEO’su Dani Johnson beş parasız, evsiz bir kokteyl garsonundan birkaç yıl içerisinde bir milyonere dönüşmek için mükemmel bir fikir ve sıkı çalışmanın yeterli olduğunu kanıtlıyor.

 

Girişimciliğe ilk adımı kilo verme şirketi ile olduğundan bu yana, Johnson krallığını kişilerin ilişkilerini, mali durumlarını ve yaşamlarını geliştirdiği diğer hizmetlere kadar genişletti. Birkaç çok satan kitaba yazarlık yaptı ve uzmanlığı hakkında birçok televizyon programında ve medya kuruluşunda bilgiler verdi. Defalarca kez milyoner olmasının ardından, artık her ay bir milyon dolardan fazla parayı kendisine de nereden geldiğini ve daha neler başarabileceğini hatırlatmak adına dünyanın her yerindeki ihtiyaç sahibi çocuklara bağışlıyor.

The Graduates of TechShop

Paylaşılacak çok fazla profil olmasına rağmen, en ilginç fikirlerden biri kendilerini kanıtlama fırsatından yoksun olan ama harika fikirleri olan yetenekli evsiz bireylerle birebir iletişim kuran bir şirketinki. Çoğu başarı hikayesi her tür bireye amaçlarına ulaşmaları için malzeme, araç, mentorluk hatta mali yardımda bulunan TechShop’tan alındı.

 

Bazıları için bu yardım sokaklardan kurtulmalarına, fon almalarına ve şirketlerini kurmalarına yardımcı oldu. Genel başkan ve kurucu Jim Newton’un da dediği gibi, “Herkesin yaratıcı yetenekleri vardır ama ifade etmezler. Yani demek istiyorum ki, buraya bir şeyler denemekten korkan insanların geldiğini görüyorum. Onlara bazı dersler ve cesaret veriyoruz. Ve projeleriyle başarı sağlıyorlar. Ve değiştiklerini gözlemliyorsunuz. Aydınlandıklarını görüyorsunuz. ‘Vay canına! Ben bunu yapabiliyorum’ dediklerini görüyorsunuz. Bu baş döndürücü bir şey. Onların da başı dönmüş durumda.”

 

Bir VentureBeat makalesi fikirlerini uygulanabilir işlere dönüştüren fırsatlardan faydalanan birkaç evsizi tanıttı. Şimdi artık sokaklarda yaşamıyorlar ve diğerleri için zenginlik ve iş imkanları oluştururken kendi şirketlerini yönetiyorlar. Çoğu insan zor zamanlar yaşamış kişilere fırsat kapısı açarak kendilerine yapılan iyiliklere karşılık veriyorlar.

 

Bu geri dönüş hikayelerine ek olarak diğer Jim Carrey, Daniel Craig, Dr. Phil, Suze Orman ve diğer birçok kişinin de dahil olduğu birçok ünlü isim zamanında evsizdi. Steve Jobs, Larry Ellison ve J.K Rowling gibi diğerleri de zor zamanlar geçirdiler ama sonunda acayip başarılı kişiler haline geldiler.

 

Bütün bunlar gösteriyor ki terslik veya başlangıçtaki başarısızlıklar tarafından yenilgiye uğratılmaksızın başarıya doğru ilerlemeye çalışanlar için hiçbir engel aşılmaz değildir. Buradan çıkarılacak ders şu ki; herhangi bir zorluk karşısında başarısız olmaya odaklanamazsınız ama yapmak zorundasınız, ileriye bakın ve asla vazgeçmeyin.

 

 

Bu makale entrepreneur.com’da John Rampton tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*