Bu “Girişimcilik Ulusu” Dedikleri Şey De Ne?

0
1981
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş

İsrail dinamit fıçısının üstünde oturan ve otururken de oraya isteyerek oturmuş bir ülke. 4 günlük İsrail seyahatimde ilk karar verdiğim şey oraya tekrar gitmek oldu. Öyle bir kültürün içindesiniz ki; Avrupa’da bir milleti tanımak için 3-4 gün yeterken, burada İsrail’de tanımanız gereken çok kültür, çok millet var.

 

Klişelere girmek istemiyorum ama size bu ülkenin neden Startup Nation (Girişimcilik Ulusu) olduğunu anlatmak istiyorum. Hem de orada katıldığım tek bir etkinlikle.

 

Startup Wednesday: İsrail Google ofisinde her 2 haftada bir düzenlenen bir etkinlik. Girişimciler için tamamen ücretsiz. Sadece 2 haftada 1 gün etkinlik yapmak yetmemiş olacak ki Google girişimciler için çalışabilecekleri bir alan, sınırsız çay/kahve/içecek ve bir mobil girişim için en gerekli şeylerden biri olan cihaz kütüphanesi kurmuş. Bu öyle bir yatırım ki; Google İsrail Campus’ün bir katını tamamen bunlara ayırmış.

 

1-BkqABa6tnMIGrUgON4JgCQ

Böyle güzel bir ortam oluşturmuş Google.

 

1-jSphsdw5DqIAsDHu7FrgFA

Bu da startuplara çalışmaları için ayırdığı alan.

 

Kalan bütün ofise buradan ulaşabilirsiniz.

 

Peki nedir bu Startup Wednesday?

 

Her 2 haftada bir çarşamba günü düzenlenen bu etkinlik Google’ın girişimciler için yaptığı ücretsiz bir etkinlik. Çok basit bir mantıkla çalışıyor. Girişimciler fikir almaya ve fikirlerini sürekli olarak değiştirmeye muhtaçlar. Daha önceden bu yollardan geçmiş kişileri bulmak İsrail’de bile olsanız zor olabiliyor. Peki bu bilgi akışı problemini nasıl çözeriz?

 

Türk mantığı der ki; çok başarılı bir girişimciyi çağır ve söyleşi yap. Ama asıl ihtiyaç çok başarılı değil yeni başarı yollarını tırmanan ve sana da bugünün bilgisiyle yol gösterebilecek kişiler. Kimler mi onlar; yine Girişimciler. Tek farkı bu girişimcilerin diğerlerinden biraz daha başarılı olması ve şirketlerini yola koyması.

 

Birebir mentor görüşmeleri sayesinde girişimciler hiçbir programa kaydolmadan gerekli mentorlara hızlı bir şekilde ulaşabiliyorlar. Yaklaşık 10 Mentorun katıldığı etkinlikte her mentorun uzmanlık alanları belli ve onlara göre mentorunuzu seçip yer ayırtıyorsunuz. Hatta seçemediyseniz orada bir amca var size kimi seçmeniz konusunda yönlendiriyor ve bütün mentorları kişisel olarak tanıyor. Bu başarılı yöntem sayesinde fund raising mentoruna ulaşmak için yanlışlıkla gamification konusunda uzman bir mentorla konuşmuyorsunuz.

 

Peki neden bizden farklılar?

 

Çünkü biliyorlar ki her hikaye değerlidir. Sadece çok başarılı milyon dolarlar kazanmış insanları mentor yapmak güzeldir ama hatalar yapmış ve hala deneyen insanlardan da öğrenebilecek çok şey var.

 

Ve yine biliyorlar ki networking, çok farklı kişilere farklı kapılar açabilir. (mesela nanoteknolojiyle kalp ritmi düzenleyen bir startup’a fikir alamam diye düşünürken bir an kendinizi Tel Aviv Üniversitesi’nden bir hocanın mailiyle baş başa bulabilirsiniz.)

 

Sadece Google örneğinden yola çıkarak olaya bakış açımızın hala çok yeni olduğunu ve ne yazık ki çok yol kat etmemiz gerektiğini görebiliyoruz.

 

İnsanlara karşılıksız bir şeyler vermenin, verene zarar vermediği bir Türkiye dileğiyle.

 

İyi haftalar

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here