Bu Hikaye’nin Neresindeyiz?

Tamamladığımız her sürecin ardından “Her son, yeni bir başlangıçtır.” sözünü kendimize ilke edinmişiz. Her hikayeye bir son bulmayı, atılacağımız her yeni macerayı bir öncekinden bağımsız sanmayı marifet saymışız. İnsanlık tarihinin başlı başına bir hikaye olduğunu hiçe sayarak…

İsmim Engin Topaloğlu. Her yılını dolu dolu geçirdiğim Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimimin son senesinde bana yepyeni bir bakış açısı kazandıran, algımdaki “girişimcilik” kavramını bambaşka bir noktaya taşıyan, bir parçası olmaktan mutluluk ve gurur duyduğum Türkiye Girişimcilik Vakfı’nda stajyerdim. Elbette öğrencilik hayatımın tamamlanmasıyla birlikte stajyerlik görevimi tamamladım. Ancak bunu asla bir son olarak nitelendiremem. Arayış içerisindeyken yolumu aydınlatan girişimcilik kültürünün öncesinde ve sonrasında farklı birikimlere sahip biri olarak zaman geçtikçe kendimi daha da eğiteceğime şüphem yok. Bu süreç tabi ki sadece benim için değil varlığını sürdürdüğü sürece tüm insanlar için geçerli değil midir? Aslında her birimiz her gün zihnimizi bilgi ile besliyor, birbirimizin hayatını doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkiliyoruz.

İşte sizlere benim yaşamımı etkileyen bir isimden söz etmek istiyorum: Burak Karabacak

Arkadaşlarım Alperen ve Özlem ile birlikte IAESTE komitemizin projeleri dolayısıyla kendisiyle – kurucu ortağı olduğu COZA Dijital Akıllı Çözümler Limited Şirketi’nde – bir araya geldik. Kahvelerin gelmesiyle muhabbet de başlamış oldu. Öncelikle kendisine kulübümüz adına teşekkür etmem gerekir ki sağolsun, yabancı stajyerlerin Türkiye’de çalışabilmesi ve Türk öğrencilerin de yurtdışında staj yapabilmesini kapsayan programımıza destek vermeyi kabul etti. Sohbetimizin devamında konu COZA’da yapılan çalışmalara geldi. COZA’nın eğitimini tamamlamayan ve herhangi bir yerde çalışmayan 11-18 yaşlarındaki gençleri ücretsiz olan ‘Algoritma ve Mantık Eğitim Programı’ ile ‘Temel Kodlama Eğitimi’ programlarına dahil ettiğini öğrendik. Anlaşılan o ki Burak Bey, kendi deyimiyle “Hayata dair ne yapacağını bilemeyen gençlere yol haritası ulaştırmak” istiyordu.

Bu eğitim programlarını başarıyla tamamlayan gençlerin ise şirkette istihdam edildiğini ya da koşullara göre serbest çalışan olarak görevlendirildiğini öğrendik. Şirketin tek amacı bu da değil. Balat bölgesinde bir ekonomi yaratabilmek için çalışıldığını söylemek mümkün. Dijital dünya dinamiklerine uygun, nitelikli bir kitle yetiştirmeyi hedefleyen COZA yaklaşık yarım saat süren görüşmemizde “kararlılığın ve ileriye dönük stratejilere sahip olmanın” imkansız diye bir seçeneği ortadan kaldırdığını bana gösterdi.

Eve gelip COZA ile ilgili internetten bilgi edinmek istediğimde ise Burak Bey’in sözünden oluşan şu haber başlığını gördüm:

 “Balat, Türkiye’nin Silikon Vadisi olacak.”

İşinözü “son” diye bir kavramın varlığına inanmıyorum. Süregelen bu hikayede önemli olan hangi rolü üstlendiğimiz ve hikayeye nasıl katkıda bulunduğumuz. Sizlere başrolü üstlenen bir insanı ve yaptıklarını anlatmaya çalıştım. Yaşamımıza hangi rolde devam edeceğimiz ise biz gençlere kalıyor.

Hikayeye güzel katkılarda bulunmak dileğiyle…

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Girvak Ekipten | Nisan

Hızla başladığımız yeni normallerimiz neler biraz sizinle paylaşmak istedik. Girişimcilik Vakfı olarak değerlerimize baktığımızda yapılmayanı yapmak ve geri…

Bir İsrail Günlüğü

Avrupa dan sonra sanırım gitmeyi en çok istediğim ülkelerden biriydi İsrail. Girişimcilik Vakfı'na Fellow olarak seçildikten sonra hayatımda her geçen gün bir şeyler değişiyordu ve İsrail gezimizde bu değişimlere sebep olan şeylerden sadece bir tanesiydi. Belki de bir daha gelemeyeceğim bir şehir, edinemeyeceğim deneyimler, göremeyeceğim insanlar ve daha birçok şey…