Bugün Evreka için Ne Yaptın? Bir kutu kurabiye! Ciddiyim, ekibe sözüm vardı. Sabah elimde şirketle ilgili notlar, kutu, sırtımda laptop çantası ve kafamda gece yazdığım makronun neden çalışmadığı sorusu ile otobüse doğru koşuyorum. Ben kim miyim, ben Işın. Bugüne bugün 3 haftalık Evreka’lı, data uzmanı(!), algoritma yazarı, fotokopisiz stajyer ve sanırım ofisin en çok konuşan kişisiyim.
Girvak’lı olduğumdan beri pek çok girişim hikayesi ve fikri dinleme şansım oldu, şubat ayında da Youngpreneurs etkinliğinde Evreka’nın hikayesini dinledim. Bilirsiniz girişimcilik çok moda, Berkecan’lar artık hep co-founder… O gün dedim ki bu adamlar başka co-founder! Servis sistemlerini ciddi bir akademik bilgi ile birleştiren vitrine de oynarken ürün ve müşteri geliştirme süreçlerini unutmayan bir startup…
Kurumsal bir firmadan farklı olarak bir startupta sadece kendi departmanınıza değil şirkette tüm olan bitene hakim oluyorsunuz. Evreka’da elektronik mühendisleri devre tasarımın üzerinde çalışırken, endüstri mühendisleri rotalama ve data anlamlandırma algoritmaları geliştiriyor. Daha sonra bu algoritmalar bilgisayar mühendisleri tarafından sistemleştiriliyor. Şirkete yatırımcı geliyor, danışmanlık hizmeti alınan yetkiliyle toplantı yapılıyor. Yeni müşteri ile anlaşıldığının haberi geliyor ve minik bir kutlama yapılıyor. Bunların tamamını aynı günde bir mühendis adayı olarak gözlemliyorum! Evreka’nın küçücük ofisinde yaratma süreci minik minik adımlarla ama sürekli devam ediyor, arı kovanı gibi…
Bir start-upta staj yapmanın kazanımının farklı olduğunu pek çok arkadaşımdan duymuştum. Bir kere girişimci ruhlu bir ekiple çalışmak bambaşka, bir bakıyorsunuz ki ürünü sahiplenmişsiniz. Eğitim hayatım boyunca akşam 11 den sonra asla ders çalışmamış ben, gece 2 de algoritmayı sonunda hallettim diye yurt koridorunda dans ediyor ve tüm bu olanlara ben bile şaşıyorum!
Bir sabah ofise girdiğimde kimse masasında değildi, herkes kapının yanında ayakta duruyordu, yüzler düşmüş, kızarmış ve hatta beyazlamıştı, ortam çok gergindi. Sistem çökmüştü ve data alınamıyordu. Ne demek sistem çöktü? Aylardır çalışılan sistem mi çöktü! Sinirlenmek, çıkıp hava almak, durumu sindirmeye çalışmak beklendik bir tepki olurdu. Ekip kapının önünde aksiyon planı ile ilgili konuşuyordu. Takip eden öğleden sonra ilgili kişiler bilgisayarın başına geçmiş ve problemin olduğu şehre doğru yola çıkmıştı bile. Karamsarlığa düşmeden, yakınmadan, yola devam etmek Evreka Ekibi’nin ve başarılı tüm startupların özelliği olsa gerek çünkü girişimcilik pek çok farklı problemle karşılaşa bileceğiniz bir kariyer yolu.
Tabii ki her şey tıkırında gitmiyor.O kadar kolay olsaydı herkes girişimci olurdu! Sistemde küçük bir sorun yaşandığında ortalık geriliyor. Sorunu ya ekip çözecek, ya ekip! Küçük bir ekibe dahil olacaksanız, büyük bir parça olmak zorundasınız. Hızla öğrenmeli ve problemleri kendiniz çözmelisiniz. Startup ortamında problem çözmek için soru sorabileceğiniz en üst makam ya sizsiniz ya da o kişi fazlasıyla meşgul, çoğu zaman yalnız başınızasınız. Başta çok stresli olsa da kendimi zorlayarak, bazen ipucu ve yardım alarak, çoğu zaman deneye yanıla pek çok şey öğrendim. Girişimcilik denemek, yanılmak, keşfederek öğrenmekmiş! Teşekkürler Evreka!