Büyüme Esnasında Şirket Kültürünüzü Ayakta Tutma

Şirket kültürünü ölçeklendirmek konusunda kaçınılmaz gerçek şu: girişiminiz uçuşa geçtiğinde, aşılamak için çok çalıştığınız kültürü yönetmek daha da zor bir hal alır. Ofiste daha çok kişi, uyulması istenen daha çok kural, hizmet edecek daha fazla müşteri – her bir büyüme metriği, gittikçe daha hızlı gelişen bir kültürü beraberinde getirir.

 

İşte siz, bu kültürün kurucususunuz ve o, galiba yavaşça elinizden kayıp gidiyor. Şirket kültürünün, tıpkı çalışma aşkınız ve yenilikçi bir kurumsal kültüre olan bağlılığınız gibi, aynı kalmasını istiyorsunuz.

 

Şirket Kültürünü Korumak

Özellikle şirket kültürünü korumak zor olabilir; çünkü bu, kişiliklere ve değerleri yorumlamaya bir hayli bağlıdır. Tam da bu yüzden, söz konusu yalnızca siz olduğunuzda, kendi kültürünüzü korumak kolaydır. Hatta bundan da ötesi, ilk çalışanlarınız ve iş ortaklarınız söz konusu olduğunda da kültürü korumanın kolay olduğunu görürsünüz. Ancak işletmeniz 10 ve daha fazla kişi çalıştırmaya başladığında, kültür yavaşça ele avuca sığmaz bir hal alıyor demektir.

Aşağıda, çekirdek değerlerinizi sağlamlaştırarak ve proaktif olarak iletişime geçerek, şirket kültürünü korumak için 5 öneri bulabilirsiniz.

 1. Yazın.

Bu çok belirgin görünebilir; ancak birçok işletme sahibi, şirket değerlerini yazmak ve paylaşmak için zaman harcamıyor. Bu yanlış. Değerlerinizi bir görev açıklaması ya da motto şeklinde somut kalıplara oturtmanız, o değerlerinizi yeni işe girenler için “gerçek” hale getiriyor ve çalışanlara neyin önemli olduğunu hatırlatıyor.

Yazdığınız şey fazla resmi olmak zorunda değil – aslına bakarsanız, yazacağınız şeyi fazlasıyla somut ve belirgin yazmak ters etki gösterebilir. Onu bir belge olarak sunun ve çalışanlarınızı yazanlar konusunda cesaretlendirin.

 2. Ön cephe bağlantılarını koruyun.

Firmanız büyüdükçe, giriş seviyesindeki çalışanlarınızla iletişimi kaybetmeye başlayacak ve işe yeri girenlerle nadiren etkileşime gireceksiniz. Bunun pek bir çözümü yok; ancak yine de yeni işe girenlerin, sizi şirket kültürünün lideri olarak görmelerine ihtiyacınız var.

Ara sıra yeni işe girenlerle birlikte yemek yemeyi deneyin ya da üzerinde çalıştığınız şeyle ilgili tüm çalışanlarınıza bilgiler vermek için bir blog makalesi yazın. Hiç olmazsa ofiste dolandığınızdan ve “İyi çalışmalar!” dediğinizden emin olun. Çalışanlarınızı motive etmek adına sayısız yöntem ve fikir var.

 3. Departmanlar arası iletişimi geliştirin.

Bir kültür oluşturmadan önce, bir topluluğa ihtiyacınız var. Engelleri kaldırın ve farklı departmanların ve fonksiyonların izole edilmediklerinden emin olun. Herkesin daha büyük ve daha harika bir şeyin parçası olduklarını hissetmeleri için, farklı departmanların başarılarını firma genelinde duyurun.

X departmanındaki insanlar Y departmanında neler olup bittiğini ve bunların şirket başarısı adına ne ifade ettiklerini bilmeliler. Yalnızca müşteriyle ilişki halinde olan ya da gelir getiren departmanlara odaklanmayın. Herkes sahne ışığını almalı. Örneğin, maaş hizmetleri departmanı bir sosyal medya ekibi kadar çekici olmayabilir; ancak firmadaki herkes, maaşlarının ödenmesi konusunda insan kaynakları ve muhasebe departmanlarına bel bağlar.

Departmanlar arası ilişkileri geliştirmenin bir diğer yolu da, her bir departmanı müşteriyle ilişkide olacak şekilde yapılandırmayı denemek ve bunu başarmaktır. Büyüdükçe, ne kadar çok dışa dönük çalışanınız olursa, o kadar çok birbirlerinden saygı ve dostça ilişki göreceklerdir.

 4. Kültürünüzü ofisin dışına taşıyın.

Kültürünüzle uyumlu olan bir mekân ya da aktivite bulun. Bir sanat müzesi ya da evsizler barınağında gönüllülük olabilir. Belki de plajdır. Orada olmak size doğal hissettirdiği sürece, ne ve nerede olduğunun pek önemi yoktur.

Ofis dışında bir şeyler yapın ve çalışanlarınıza, aktiviteler ve sohbetler aracılığıyla, firma kültürünüzle yeniden etkileşime girmeleri için birer fırsat verin. Sahnedeki değişiklik, ekibinizin günlük rutinden başını kaldırmasını ve çalışma ortamındaki baskının ötesinde düşünmesini sağlar. Bu, çalışmayı teşvik eden kültürü gözden geçirmek ve onu nasıl daha iyi bir hale getirebileceğinizi görmek için bir şanstır.

 5. Vazgeçmeyin.

Şirket büyümesi adaptasyon gerektirir, pozitif kalın. Yardım istemekten ya da farklı yaklaşımlar denemekten korkmayın. Şirket kültürünüzün dürüst bir incelemesi cesaret ister – aynı zamanda çok güçlü sonuçları da beraberinde getirir. Kendinizi adamaya devam edin, bir yolunu bulacaksınız.

Şirket kültürünü büyüme dönemlerinde merkezde tutarsanız, iş kalitesi ve çalışan etkileşimi artar.

 

Bu makale yfsmagazine.com’da P.J. Howland tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*