Çalışanlarla girişimciler arasındaki 15 fark

Hiç çalışan konumundan girişimci konumuna geçmenin neler gerektirdiğini merak ettiniz mi? Bu, zihniyette, alışkanlıklarda ve konfor düzeylerinde bazı önemli değişimler gerektirir ve girişimci ve çalışan olarak başarıya ulaşmış farklı kişiler arasındaki bazı önemli farklılıklarla sonuçlanır. Bazı kişiler çalışanları takip edenler, girişimcileri ise lider olarak genellerler. Ancak girişimci çalışanlar ve başka birisinin liderliğini takip etme zamanı geldiğini bilen girişimciler vardır. Bu iki insan tipi arasındaki fark her zaman net olarak belirlenemez.

 

Peki, çalışan ve girişimci arasındaki bu önemli farklar nelerdir?

 

1. Girişimciler bir yol oluştururken çalışanlar bir yön ararlar

 

Çalışanlar işte bir sorun ortaya çıktığında yardım aramaya eğilimlidirler. Girişimciler ise organizasyonu ileriye taşıyan çözümler üretirler.

 

2. Girişimciler dinlerken çalışanlar uygular

 

Herhangi bir organizasyonda işin çoğunu yapan kişiler çalışanlardır. Ancak bunu iyi yapmaları için girişimciler, çalışanların ihtiyaçlarını dinlemek ve personel için pozitif ve üretken bir iş atmosferi sağladıklarından emin olmak zorundadırlar.

 

3. Çalışanlar daha az risk alırken girişimciler bu risk için yaşarlar

 

Bir şeyleri en güvenli yoldan yapmak bir organizasyon için gerçekten iyi olsa da sabırlı bir girişimcinin en başta organizasyonu oluşturması ve buna inanması risk gerektirir.

 

4. Girişimciler yöneticidir çalışanlar ise çoğu zaman uzmandır

 

Girişimciler çoğu konuda az da olsa bir şeyler bilmelidirler böylece kısmen onlar için çalışan uzman elemanlara yetki verebilirler. Aslına bakılırsa İsviçre-Almanya ortak yapımı bir araştırma, uzmanların hayat boyu çalışan kişiler olmaya eğilimli olduğunu ve gerçekten de bu pozisyonu tercih ettiklerini gösteriyor.

 

5. Girişimcilere sonuçlar için, çalışanlara ise pozisyonları için ödeme yapılır

 

Girişimciler bazen bir şirkette ödemesi yapılan son kişi olurlar çünkü maaşları doğrudan performans ve kâra bağlıdır.

 

6. Çalışanlar gün boyu işten uzak olacakları için, girişimciler de tüm gün daha az bölünmeyle çalışabilecekleri için tatilleri severler.

 

Birçok girişimci tatiller geldiğinde hak ettikleri izin zamanını aldıkları için değil, bölünmeden ya da dikkatleri dağılmadan tüm gün üretici olabildikleri için sevinirler.

 

7. Girişimciler iş güvenliği olmamasını sorun etmezken çalışanlar güvenilir bir işi beğenirler

 

Girişimciler bir iş kurmanın riskli olduğunu ve şirketi kurmak için güvenilir bir işi gözden çıkarmak zorunda olduklarını bilirler.

 

8. Çalışanlar kurallara uyar girişimciler ise onları çiğner

 

İlginç bir paradokstur ancak başarılı bir iş kurmak için bir girişimci bazı şeyleri bozmak, bir kuralı çiğnemek ya da oyunu değiştirmek zorundadır. Ancak girişimcinin şirketini sürdürmesi için çalışanların orada olup yeni mevcut durumu koruması gerekir.

 

9. Çalışanlar bazı kararlardan sorumluyken girişimciler bütün hepsinden sorumludur

 

İster olumlu ister olumsuz olsun organizasyonun tüm seviyelerinde karar verme etkisi eninde sonunda girişimcinin sırtına yüklenir.

 

10. Girişimciler plan yapar çalışanlar ise görevleri yerine getirir

 

Bir girişimci iş için uzun süreli plana ilişkin görevlerin nasıl yerine getirileceğini düşünmek zorundayken, çalışan her geçen gün iş alabilir.

 

11. Çalışanlar yapıyı girişimciler ise altyapıyı severler

 

Çalışanlar genellikle belirlenmiş bir çok sorumluluğa sahip olmayı tercih ederken girişimciler her kişinin rolünün işe nasıl katkı sağladığını ve bir bütün olarak işin büyümesini göz önünde bulundurur.

 

12. Çalışanlar bir plana göre çalışır girişimciler ise kendi planlarını kendileri yaratır

 

Güçlü zaman yönetimi becerileri geliştirmezlerse girişimciler her hafta çok fazla saat çalışarak kendilerini yıpratabilirler.

 

13. Çalışanlar daima çalışır girişimciler ise daima satış yapar

 

Ve bu çok yorucu olabilir. Girişimciler yatırımcılara fikirlerini, müşterilere ürünlerinin değerini, personele orada çalışmanın yararlarını satmak zorundadırlar. Ailelerine de neden bir işi yürüttüklerini anlatmak zorundadırlar.

 

14. Çalışanlar sosyal etkileşimden faydalanabilirken girişimciler çoğu zaman bir siloda çalışır.

 

Girişimcilikte özellikle ilk başlarda kişiler yalnız olabilirler. Bu, bir akıl hocasına sahip olmaya ya da diğer grubun bir işi başlatmanın ilk adımlarındaki fikirlerini sunmasına yardımcı olur.

 

15. Girişimciler başarısızlığı kabullenirken çalışanlar başarısızlıktan nefret eder

 

Başarısızlık öğrenme anlamına gelir ve girişimciler başarısızlığın başarıdan daha muhtemel olduğunu ve başarısızlığın başarıyı doğurabileceğini bilirler. Çalışanlar işlerinde başarısız olmayı tercih etmezler çünkü bu durum değer verdikleri sabit işi kaybetme korkusuna yol açabilir.

 

Bu makale lifehack.org’da Jessica Oman tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*