Uzun zamandır duyduğum bir cümle “Mimardan girişimci mi olur?” Sürekli neden olmasın ki diye başlayan karşı tezlerim ve okuduğum, takip ettiğim mimarların bu ruha sahip olduğunu düşünmemi sağlayan incelemelerim olsa da ben de henüz tamamen ikna olmamıştım. Elbette girişimciliği kendi mesleğine yediren birçok meslektaşım var ancak bunu kendi mesleki bilgisiyle birleştirip bu yönde bizlere ya da insanlığa hizmet eden girişime hiç denk gelmemiştim. Kafamın bir tarafında sürekli bu cümle dönerken karşıma umut dolu bir örnek olarak Cardborigami çıktı.
Cardborigami origamiden esinlenerek evsizler ve doğal afetler sonucunda evsiz kalan insanlar için kartondan yapılmış, portatif sığınaklar sağlayan bir girişim. Tina Hovsepian Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden mezun olduktan bir yıl sonra hayata geçiriyor Cardborigami sosyal girişimini.
Tina Hovsepian kimdir?
Hovsepian ilham aldığı en önemli şeyler kendisi, tecrübeleri ve gelişimi. Hayatına Los Angeles’da başlayan Tina Hovsepian bir röportajında “Her zaman etki yaratacak şeyler yapmak istedim” diyerek kendisinden nasıl ilham aldığını bizlere belirtiyor. Mimarlık okulunda sürdürülebilirlik, çevre ve küresel ısınma üzerine eğilen Hovsepian, kampüsünde AIAS (The American Institute of Architecture Students)’ın başkanlığını yaptı.
Budizm ona her insana eşit değer ve eşit saygı ilkesini öğretti ve Tayland, Kamboçya ve üçüncü dünya ülkelerinde geçirdiği vakit onun bugünkü haline gelmesini sağladı. Başlangıçta niyeti oradaki çocuklara okul yapmakken sonradan bu Cardborigami evlerine evrildi. 2009 yılında Hovsepian, Cardborigami ile Güney Kaliforniya Üniversitesi Lisans Yaratıcı İşler Sempozyumu’nda (USC Undergraduate Symposium for Creative Work) en yenilikçi tasarım ödülünü aldı.
CARDBORİGAMİ NEDİR?
Kabaca 6 fit x 4 fit ölçülerinde ve uyuyan 2 yetişkini barındıracak büyüklükte, katlanır karton açılır barınaklar dışarı ile zıt bir sıcaklık ortamı oluşturacak yapısal duruma sahip. Cardborigami, evsizlikten dört aşamalı bir çıkış yolu geliştirdi:
- İhtiyacı olanlara acil barınak sağlamak,
- Kar amacı gütmeyen kuruluş, müşterilere sosyal hizmetler sağlayabilecek ortak kuruluşlarla birlikte çalışmak,
- Kalıcı konutları güvence altına almak,
- İşe yerleştirme yoluyla bu konutları sürdürmek.
Bu dört aşamalı plan sayesinde Uproxx profili ve Hovsepian’ın 2017 yılı Forbes 30 Under 30 Social Entrepreneurs’da içinde yer aldığı söylenebilir.
Ek olarak, birçok kurumun kurumsal hediye için izlediği yola Cardborigami’de de ulaşabilirsiniz. Kendi (işlenmemiş/suya dayanıklı olmayan) Cardborigami barınağınızı satın aldığınızda aynı zamanda bir kişi için bağış yapmış oluyorsunuz. Böylelikle değerli bir amaçla hem kendinizi hem başkalarını mutlu ediyorsunuz.
Kısacası bir mimarın kendi etiketini aşarak çok farklı işlerde yer alabileceğini ve aslında tüm meslek gruplarında böyle bir etiketlemenin bizleri yanlış bir kısıtlamaya sürüklediğini düşünüyorum. Zihinlerimizdeki ön yargıları yıktıkça zihinlerimizin özgürleştiği bir ortamda çıkacak fikirlerin oluşturduğu bir evrene herkesin katılıp renk katması dileklerimle yazımı Tina Hovsepian sözleriyle tamamlamak istiyorum:
”Tasarım, insanların hayatını önemli bir şekilde etkiler. Mimarlar ve tasarımcılar da karışık problemlere karşı yaratıcı fikirler ve yenilikçi çözümlerle donanmışlardır. Liderlik üstlenen ve yeteneklerini sosyal sorumluluk sahibi tasarımlar yapmak üzerine odaklayan daha fazla tasarımcı oldukça dünya daha iyi bir yer olacaktır.”
Daha fazla bilgi için video ve favorim olan bu iki röportaja bakabilirsiniz:
https://www.interiordesign.net/articles/8105-10-questions-with-tina-hovsepian/
Kaynak:
https://archinect.com/news/article/78386180/cardborigami-designed-to-help-the-homeless
https://www.forbes.com/profile/tina-hovsepian/?list=30under30-social-entrepreneurs&sh=6e69f97247ec
https://www.interiordesign.net/articles/8105-10-questions-with-tina-hovsepian/
https://www.huffpost.com/entry/cardborigami-homelessness_n_7035452
https://tr.savpj.org/cardborigami-improving-lives-with-corrugated-cardboard-4867749-17044
–>