Çocukların Başarılı Bir Hayat Sürmek İçin Öğrenebilecekleri 7 Girişimcilik Becerisi

Bir ebeveyn olarak, çocuğumu bilemek, başarılı bir hayat sürmesi için önemli olan becerileri öğrenmesine yardımcı olmak istiyorum. Eğer genç yaşta sağlam bir girişimcilik zihniyeti edinirse daha fazla başarıya sahip olacağını düşünüyorum. Girişimci şekilde düşünebilen insanlar zorlu işleri fırsat olarak görürler ve onlarla dünyaya yenilik ve değer katmak için güvenle yüzleşirler.

 

Çocuklar bu anahtar becerileri ve davranışları başarılı bir hayat sürmek için geliştirebilirler. Aslında, onları geliştirmek için yıkılacak daha az zihinsel bariyerleri olduğundan yetişkinlere nazaran bu becerileri öğrenme konusunda daha kabiliyetlidirler. İşte başarılı bir hayat sürmelerine yardımcı olmak için çocuğunuza öğretebileceğiniz yedi girişimcilik becerisi.

 

1. Özgüven

 

Özgüven, kişinin kendi yeteneklerine, niteliklerine ve muhakeme gücüne güven duyması hissidir. Gelişim başarılı bir yaşamın mihenk taşıdır. Psikolojik araştırmalara göre, özgüven kendimize olan saygımızı kazandığımız yerden gelir, bu yüzden hem iç hem dış kaynaklarla alakalıdır.

 

Dış kaynaklara görünüş, diğer insanların onaylaması ve akademik başarı dahildir. İç kaynaklara, iyi bir insan olmak ve ahlak standartlarına bağlı kalmak dahildir. İç kaynaklar yoluyla güçlü bir özbenlik oluşturan çocukların – etik ve prensip sahibi olanlar – yetişkinlerin uğraştığı kadar tehlikeli aktivitelerle uğraşmaları daha az muhtemeldir ve başarılı bir hayat sürmelerine yol açacak olan hayat tecrübeleri yaşamaları daha muhtemeldir. Girişimcilik kişinin kendi iç motivasyonu ile birlikte ilerlemektedir. Bu hem iş hayatında hem günlük hayatta güçlü ilişkiler yaratan güçlüklerin üstesinden gelmek için kişinin kendi fikir ve becerilerine inanması demektir.

 

Öyleyse çocuğunuza nasıl özgüven aşılarsınız? İyi bir rol model olun, empati gösterin ve fikirlerini teşvik edin. Seçimler yaparken onların karar vermelerine izin vermeniz ve desteklemeniz gereklidir. Doğru karar olmadığını düşündüğünüzde bile, çocuklarınızın kendi fikirlerini üretmelerine ve denemelerine izin verin. Bilgiye karşılık tecrübe vasıtasıyla bir şey öğrenmek problem çözme ve kişinin özgüveninin gelişmesi konularında kilit noktadır.

 

2. Dayanıklılık ve Çabuk İyileşme Gücü

 

Konu zorluğa geldiğinde dayanıklılık geliştirmek bir girişimcideki en üstün şeydir. Acı, başarısızlık ve hayal kırıklığının hayatın bir parçası olduğunu hepimiz biliyoruz. Çocuklarınızı bunlardan ne kadar korumak isterseniz isteyin, tam olarak yapamazsınız.

 

Girişimciliğin önemli bir parçası başarısızlıktan ders çıkarmak ve ondan korkmamaktır. Çocuklarınızı çabuk iyileşme gücü olan bir ruh geliştirmeleri ve hayatın karşılarına çıkardığı zorluklarla baş etmeleri konularında hazırlayın. Onların endişeden ve kendinden emin olamamaktan kurtulmalarına yardım ederken, kendinizi daha iyi hissedecek ve onlara da daha fazla güveneceksiniz.

 

Çocuklarınıza daha dayanıklı olmaları için nasıl yardımcı olabilirsiniz? Duygularını ifade etmelerine izin verin ve duygularını küçümsemekten kaçının. Çocuklar duygularının anlaşıldığını hissettiklerinde yoğun duyguları dağılır ve yoğun duyguları enerjilerini daha iyi hissetme konusuna odaklamalarına izin verir.

 

3. Sorun Çözme

 

Girişimciler eleştirel düşünürlerdir. Probleme odaklanma ve ele alma yeteneğini bir problemi hüküm oluşturmak için değerlendirme ve analiz kullanarak bilerler. Eleştirel düşünme problem çözücü olmanın kilit noktasıdır. İnsanların iş hayatında ve ötesinde başarılara yol açan net, mantıklı kararlar almalarının yoludur. Eleştirel düşünmeyi öğretmek, kısmen, çocuklarınızı sorgulamaktır. Canlarını sıkan bir durumla nasıl başa çıkacaklarını düşündüklerini sorun. Fikir bulma konusunda yardıma ihtiyaç duyabilirler ama sorunla onların yerine ilgilenme dürtüsünden kaçının. Eğer gerekliyse çözümler için bazı seçenekler sunun ama kendi fikirlerinizi “Gerçekten işe yarar mı sence?” şeklinde soru cümleleriyle ifade edin.

 

Çocukları bu şekilde yönlendirmek problemi sesli şekilde tanımlamalarına yardımcı olur, ki bu da olumludur. Bu bağımsız şekilde bakış açısı kazanmanın ve yanıtlar bulmanın bir yoludur. Çocukları bu şekilde desteklemek problemlerine kendi başlarına çözümler bulma becerileri hakkında özgüvenli hissetmelerine yardımcı olur.

 

4. Yaratıcılık ve Yaratıcı Düşünme

 

Girişimcilerin yaratıcı olmaları gerekir. Karmaşık sorunları çözmek alengirli olabilir. Yaratıcı düşünme bu tür sorunların nasıl çözüleceğiyle ilgili yeni fikirlerin geliştirilmesidir.

 

Yaratıcılık ve çocuğunuzun fikirler üretmesi için zaman oluşturun. Sorular ilhamı tetikler, örneğin: “Bunu daha iyi hale getirmek için daha farklı ne yapılabilir?” veya “Bunu kaç farklı şekilde çözebilirsin?”

 

Pek çok soru sorun ve birlikte yeni cevaplar bulun. Yaratıcı düşünme yeniliğin anahtarıdır, ve dünya o kadar hızlı değişiyor ki virajın önünde kalabilmek ve başarılı olmak için insanların yaratıcı olması gerekiyor.

 

5. Hedef Belirleme

 

Girişimciler bilirler ki ölçülen şey tamamlanmıştır. Bütün büyük başarıların başlangıç noktasından hedefe doğru uzanan bir zaman tüneli vardır. Hedefler bizi hayatta gerçekten istediğimiz şeylere doğru ilerletir. Etkili hedefler yaratma becerisine sahip olmak ve bu hedeflerin meyvesini verdiğini görmek başarılı bir yaşam için önemlidir.

 

Kendinizden örnekler vererek çocuğunuzu hedefler hakkında bilgilendirin. Kendi fikirlerinizden ve onları uygulamak için yaptığınız plandan bahsedin. Onlar için neyin önemli olduğunu, ne öğrenmek, ne değiştirmek veya neye sahip olmak istedikleri öğrenerek kısa veya uzun vadeli hedefler oluşturmalarına yardımcı olun.

 

Hedefleri başarmada adımlar oluşturmaları için onlarla çalışın, gelişim ve hedefe ulaşmak için zaman tünelindeki zorluklar hakkında konuşun. Kişi yarışı bitirecek olan bitiş çizgisinin nerede olduğunu ve aynısının hayattaki hedefler için de geçerli olduğunu bilmelidir. Bu beceriyi erken yaşta öğrenmek çocukların bir şeyleri daha hızlı başarmasına yardımcı olur ama daha da önemlisi kendi kaderlerini kontrol edebilir durumda olduklarına dair bir fikir edinmelerine yardımcı olur. Bir çocuk için (ve daha sonra hayatında da) oldukça güçlü bir duygu.

 

6. Girişkenlik

 

Girişimcilerin tümü girişkendir. Girişkenlik yenilikçi fikirler yaratmak için bir hızlandırıcıdır. Etrafınızda ne olup bittiğine bakmak ve bir şeyi tamamlamak veya daha iyi hale getirmek için harekete geçme güdüsüdür. Fırsatları belirlemek için keskin bir duyu geliştirmek önemli bir şeydir ama harekete geçmek için inisiyatif olmazsa hiçbir şey yapılamaz.

 

Kendinizden örnekleyerek çocuğunuza girişkenlik öğretin. Çocuklar saygı duydukları kişilerin davranışlarını model alırlar bu yüzden inisiyatif aldığınız örnekleri sözlü olarak ifade edin. Bu onlara bir şeyin yapılması gerektiğinde tereddüt olmaksızın yapıldığını gösterecektir.

 

7. Empati

 

Empati gösterme becerisi etkili bir lider olmanın bir parçasıdır. Başarılı liderler başkalarının görüşlerini ve hislerini öğrenmeye çalışarak iş arkadaşlarından tamamıyla kabul görebileceklerini bilirler. Empati tamamen sahip olduğunuz veya olmadığınız bir şey değildir; dereceleri vardır ve geliştirilebilir, yetişkinlerce olduğu kadar çocuklar tarafından da anlaşılabilir.

 

Çocuklarınıza kendi fikirleri olan yetişkinler gibi davranarak empati geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Hislerine ve duygularına saygı duymak, hisleri arasındaki bağlantılardan ve nasıl davranacaklarından bahsetmek diğer insanların güdülerini anlamalarına yardımcı olacaktır. Bu çocuğunuzun diğer insanlarla ortak olan şeyleri fark etmesine ve doğal olarak ilgilenmesine yardımcı olacaktır. Bu beceri daha anlamlı olan ilişkiler yaratır ve hayatın bütün alanlarında mutluluk sağladığı gibi insanlara kılavuzluk etmekte de hayati önem taşır.

 

Bütün bu beceriler ikili iletişim vasıtasıyla geliştirilir. Çocuklara yön vermemiz gerekir ama onların da kendilerini açıkça ifade etmeye anlaşılmaya ve kabul görmeye ihtiyaçları vardır. Bizler ebeveynler olarak liderleriz, ve çocukların kararlar almalarına ve problemleri çözmek için farklı fikirler denemelerine izin vererek destekçi olmamız gerekli. Girişimciler tecrübenin en iyi öğretmen olduğunu ve küçük çocukların ondan en çok başarılı bir hayat yaşamak için beceriler geliştirirken yararlandıklarını bilirler.

 

Bu makale lifehack.org’da Tracey Tullis tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Kundalini Yoga

Kundalini Yoganın tarihçesi Kundalini yoga ismini en çok Yogi Bhajan ile duyacaksınız. 1969’da kundalini yogayı Hindistan’dan Amerika’ya getirmiş…

Mükemmel Konuşmayı Yapmanın 7 Sırrı

Girişimci misiniz? Daha önce hiç bir konferansa, üniversiteye ya da bir başka yere, başarınızın sırrını paylaşabilmeniz için davet edildiniz mi? Kafanızı kaşıyıp, ''Ah olamaz, daha önce hiç konuşmamıştım! Nasıl bunun üstesinden geleceğim?'' dediniz mi? 21 yaşındaki profesyonel konuşmacı Pedro De Abreu, üzerinden uzun zaman geçtikten sonra bile insanların konuşmanız ve sizin hakkınızda sürekli konuşacağı mükemmel bir konuşma yapabilmenin sırlarını paylaşıyor.

Julius Caesar’dan Girişimcilere…

Eğer gerçekten başarını arttırdıysan, kurduğun ya da kurmayı planladığın şirketinden “İmparatorluk’un” olarak bahsedersin. Ancak bir imparatorluk kurmanın gerçekten…