
“Nasıl bir insan olmak istiyorum?” Merkezine bu soruyu alarak yeni yıl başlangıcında oluşturduğum ve bir rutin haline dönmüş olan yeni yıl hedef listemi bu sene farklı bir yöntemle yapmaya karar verdim. Listeme eklediğim hedeflerimin ardından beni o hedeflere ulaştırabilecek somut alışkanlıklar yazdım çünkü fark ettim ki bizi olmak istediğimiz insana dönüştüren devasa hedeflerden ziyade o hedefler uğruna geliştirdiğimiz rutinler ve alışkanlıklar.
Bu sene, “Nasıl bir insan olmak istiyorum” sorusuna verdiğim bir cevap da daha sürdürülebilir bir yaşama sahip biri olmaktı. Basit ama etkili olacağını umduğum alışkanlıklarla kendime bir yol haritası hazırladım. Bu alışkanlıklar umarım sizlere de daha sürdürülebilir bir 2022 için ilham olur.
1. Atıklara elveda

Plastik kullanımını azaltmak aslında dikkat ettiğim bir konuydu. Bir süredir plastik bardak, pipet gibi kullan-at ürünleri kullanmamaya özen gösteriyordum. 2022’de bu amacımı daha da geliştirmek ve oluşturduğum atığı mümkün olduğunca azaltmak istiyorum. Acil alışverişler için sürekli bez çanta taşımak, buzdolabı poşetleri ve streç film yerine kese kağıtlar ve balmumundan yapılan ambalajlar kullanmak, pet şişedeki suları tercih etmek yerine cam şişedeki suları satın almak, dışarda kahve içmek için yanımda termos veya cam pipet taşımak, tek kullanımlık kahve filtreleri yerine tülbentlerden kendime filtre yapmak istediğim alışkanlıklardan birkaçı. Ayrıca bozulmuş yemekler veya meyve kabukları gibi doğal atıklar için de kompost yöntemini denemek istiyorum. Youtube’da bu konuda videolar izlemeye başladım bile.
2. Daha sürdürülebilir bir gardırop yarat

Modanın çevreye en fazla zarar veren endüstrilerden biri olduğunu duymuşsunuzdur. Hızla değişen trendler bu alanda sürdürülebilir olmayı da epey zorlaştırıyor. Karantina döneminin etkisiyle online alışveriş sitelerinde fazlasıyla zaman geçiren ben, bu konuda maalesef başarısız bir sene geçirdim. Dolabımdaki kıyafet sayısının sürekli artmasına rağmen giyecek bir şey bulamamak ve sürekli yeni bir kıyafete ihtiyacımın olması sebebiyle bir şeyleri yanlış yaptığımın farkına vardım. 2022 senesinde ise ihtiyacım olduğunu ve uzun süre giyeceğimi düşündüğüm ürünleri, şeffaf ve sorumlu üretim yapan markalardan almayı hedefliyorum. Ayrıca birbirine uyumlu renklerde ve minimal desenlerde kıyafetler almaya dikkat edeceğim. Böylece bir kıyafeti farklı şekillerde daha rahat eşleştirebilirim.
3. Kağıt tüketimini minimuma indir

Eğitimimden dolayı günümün büyük bir kısmını okumak ve yazmakla geçiyorum. Daha önceleri okumam gerekenleri kütüphaneden edinsem de Covid19 döneminde bu pek mümkün olmadı. Bir süre okumam gerekenlerin çıktısını aldım; ancak çok fazla kağıt tükettiğim için tüm önyargılarımı kırarak dijital ortamda okuma alışkanlığı kazandım. Hala fiziksel kitapların yerini tutamasa da dijital ortamda okumanın birçok açıdan avantajlı olduğunu düşünüyorum. Kolayca not tutabilmek ve anahtar kelimeleri taramak gibi özellikler benim için büyük bir kolaylık sağlıyor. Flux (Ekran ışığını ayarlayan ve kitap sayfası hissi yaratan bir uygulama), Pocket (İnternette bulduklarını kolayca kaydedebileceğiniz ve makaleleri gruplayabileceğiniz bir uzantı), Acrobat Reader (Not alma, altını çizme gibi kağıt üzerinde yapabileceğiniz birçok şeyi mümkün kılan uygulama) gibi yardımcılarla bu deneyimimi daha da verimli bir hale getirdim. Bu yıl bu alışkanlığımı geliştirmeyi ve ajanda gibi kağıt tükettiğim diğer alanlarda da dijitale geçmeyi planlıyorum.
4. Kaynakların boşa gitmesine izin verme

“Dünyayı değiştirmek istiyorsan önce kendinden başla.” Şehir içinde ulaşım için toplu taşıma kullanmak, sebze ve meyveleri yıkarken leğen kullanmak, daha az elektrik harcayan ampuller kullanmak, televizyon gibi elektrikli cihazları sadece aktif kullanırken prize takmak, telefonu şarj ettikten sonra şarj aletini prizde bırakmamak, çamaşır makinesini tam dolmadan çalıştırmamak gibi basit alışkanlıklar büyük etkilere sebep olabilir.
5. Alışveriş alışkanlıklarını gözden geçir

2022 yılında değiştirmek istediğim bir diğer konu ise alışveriş alışkanlıklarım. Artık alışveriş sırasında “Ürün şeffaf bir üretim sürecine sahip mi?”, “Üreticiler nasıl bir çalışma koşuluna sahip?”, “Bu ürünün ambalajını geri dönüştürebilir miyim?” gibi soruları kendime sormayı istiyorum. Ayrıca baharat, bakliyat gibi ürünler güvenilir, açık ürün reyonlarından tercih edilebilir ve bu ürünleri evden getirdiğiniz saklama kaplarına konulmasını isteyebilirsiniz. Bu yıl bitki ağırlıklı beslenmeye özen göstermek de alışveriş yaparken kendime hatırlatacağım hedeflerimden biri.
Bir yanıt bırakın