
Verimli bir hafta çoğunlukla çalıştığınız günlerde neye odaklandığınıza ve zamanınızı alan bu etkinliklere (yani meşguliyetinize) ne kadar zaman ayırdığınıza bağlıdır. Çok çalışmanız ille de verimli olduğunuz anlamına gelmez. O görevi tamamlamanın her zaman daha iyi bir yolu vardır. Onu bulun, daha zekice çalışarak iş günlerinizde daha fazla iş tamamlayın.
http://youtu.be/rb85-QKlt2w
İşte bu hafta ve bundan sonraki tüm haftalarınızı deli gibi verimli geçirmek için yapabileceğiniz bir kaç şey.
- Planlamayı bırakın, yapmaya başlayın.
Hafta veya ay içerisinde yapılması gerekenleri planlamak için zaman ayırmak normaldir; ancak planlama masasına sık sık geri döndüğünüzde çok değerli olan üretken saatlerinizi de harcamış olursunuz.
Bu yüzden planlamak yerine, uygulayın. Bir iş üzerinde şimdidense gelecekte çalışma seçeneği rahat görünse de akıllıca değildir. Kendinize şimdi yapmanız gerekmediğini söylerken iş kendiliğinden yok olmayacaktır ve eninde sonunda da birisi bunun hesabını vermek zorunda kalacaktır. Bu yüzden ertelemek yerine işin başına geçin ve onu yapılacaklar listenizden silin.
Bir diğer konuysa, toplantılarınız gerçekten harcadığınız zamana değiyor mu? Birçok insan çalışıyor ve işileriyle ilgileniyor olması gerekirken toplantılarda çok fazla zaman harcamaktadır. Zamanınızı doğru kullandığınızdan emin olmak için bir zaman bütçesi oluşturun. Bu işinizi yapmanız gerekirken toplantılarda ve planlamalarda ne kadar zaman kaybettiğinizi farketmenize yardımcı olacaktır. Planlama veya toplantılarda ne kadar zaman harcadığınızı takip etmeye başladığınızda her hafta yapabileceklerinize şaşıracaksınız.
- Her ricaya “evet” demek zorunda değilsiniz.
“Başarılı ve çok başarılı insanlar arasındaki fark çok başarılı insanların neredeyse herşeye “hayır” demesidir.” — Warren Buffet.
Bir ricaya “evet” demek basit bir “hayır” dan daha kolay gelir. Ancak birisi için size az bir getirisi olan veya hiç sonuç vermeyecek birşeyi yapmaya razı olmanız gerçekten kontrol edebileceğiniz bir programa sahip olmanızı zorlaştırır. Bunu istemezsiniz. Ne yapmanız gerektiğini, ne zaman yapmanız gerektiğini ve neyi başarmak istediğinizi bilirseniz daha fazla şey başarabilirsiniz. Bunun hepsi kontrollü bir programla halledilebilir.
- Mükemmelliyetçi olmayın.
Sürekli mükemmelliğin ardından koşarsanız işlerinizi bitirmeniz uzun sürebilir ve bu nedenle muhtemelen planladığınız kadar verimli olamazsınız. Bunun nedeni mükemmelliyet için çabaladığınızda bir iş üzerinde gerektiğinden daha fazla zaman harcayarak diğer sorumluluklarınızı geciktirmenizdir. Bu, zaman kaybetmenize ve muhtemelen dakik patronunuzu da bu süre içinde kızdırmanıza sebep olacaktır. İşiniz konusunda kendinizden başka kimseye güvenmediğinizde mükemmelliyetçilik daha da yükselir çünkü ince ayarlar hiç bitmek bilmez.
- Herşeyi kafanızdan çıkarın.
Hafızanıza çok güvenmeyin. En ihtiyacınız olduğu anda sizi yarı yolda bırakabilir. Bunun yerine not alın. Eski yapışkan notlardan tutunda Evernote, Any.do ve Wunderlist gibi uygulamalara kadar not almanın yüzlerce yolu vardır. Hafta içerisinde yapılması gereken herşeyi karalayarak, yapılması gerekenlerin daha iyi bir resmini elde edersiniz ve önceliklerinizi buna göre belirleyebilirsiniz.
- Başarılarınızı gözden geçirin.
Haftayı bitirip yeni bir haftaya başlamadan hemen önce, gerçekten işlerinizi tamamlayıp tamamlayamadığınızı görebilmek için yapılması gereken diğer herşeyle birlikte yaptıklarınızı da gözden geçirin. Yapılacaklar listenize dönerek onları silin ve neyi neden yapamadığınızın sebebini bulun. Başarılarınızı kutlayarak, ertelediğiniz herşeyi not edin ve hatalarınızdan ders alın. Bu şekilde gelecek haftaya daha iyi hazırlanmış olursunuz.
Bu makale Thomas Oppong’un 8 Ekim 2014 tarihinde entrepreneur.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.
Bir yanıt bırakın