Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor musunuz?

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor musunuz? Bu tarz günlerin, etkinliklerin “Pozitif Ayrımcılık” olarak ifade edildiği ve cinsiyet eşitsizliği için yapılan adımlar olduğunu düşünen insanların sayısı oldukça fazla. Ancak, eşitsizliklerin insanlara bazı günler ve haftalarda verilen izinler, söyleşiler ve kısa süreli dikkat ile çözülemeyeceği aşikâr.

Her geçen gün ilerleyen teknoloji ile sınırlar her açıdan yavaş yavaş kalkıyor. İnsanlar “Dünya Vatandaşlığı” tanımına daha çok yaklaşıyor. İnternet üzerinden verilen ücretsiz eğitimler yaygınlaşıyor, bilgiye erişim hızlanıyor. Tüm bu süreç içinde, bilgiye erişen insanların sayısı artıyor. Kısaca, her açıdan dünya daha eşit bir yer olmaya çalışıyor. Birçok eşitsizliğin sebebi, birçoğunun da sonucu olan cinsiyet eşitsizliği hala bir çok ülkede oldukça büyük sorunlar teşkil ediyor. Cumhuriyet’in ilanından sonra yapılmış kanunlar başta olmak üzere, BM’in uygulamaya soktuğu kanunlar ile cinsiyet eşitliği kağıt üzerinde resmileşiyor. Ancak kağıt üzerinde resmileşen bu kanunların uygulamada tamamen eşit olmadığı bir çok örnekte görünüyor. Kadın bireylerin veya LGBTİ+ bireylerin erkek bireylere göre daha az maaş aldığı, aynı maaş için daha çok mesai harcadığı, terfi edemediği, mobbing’e uğradığı gibi örnekler çoğaltılabiliyor. Bu gibi sorunları çözmek için yılın bir günü ya da belli günleri, geçici çözümlerle çözmeye çalışmak yeterli olmuyor. Pozitif ayrımcılık olarak ifade edilen bu etkinliklerin aslında cinsiyetleri birbirinden ayırarak iş yapmaya doğru ilerlemesi sorunları çözümsüz bırakıyor.

Çağımızın global çalışmalarına, girişimlerine, inovasyonlarına baktığımızda aynı noktadan başlamış kadınların, erkeklerin ve LGBTİ+ bireylerin eşit haklarının olduğunu, bir bireyin kimliğinden ötürü daha çok/az çalışmasına, mobbing’e sebep olan disiplinlerin yok edilmeye çalışıldığını görebiliyoruz. Bilgiye olan erişim arttıkça,porno sadece ve sadece yaptığımız işe ve nasıl yaptığımıza odaklanmaya başlıyoruz. Her geçen gün cinsel yönelimimizle değil, ürettiklerimizle var oluyor ve sınırlarımızı ortadan bilgi ve teknoloji sayesinde kaldırıyoruz. Bu ilerleme artık bizleri kimi gruplara belli zaman dilimlerinde daha çok hak veren, bir diğer gruba yetişmeye çalışmasını bekleyen bireylerdense, eşitsizliğin hiç var olmadığı, inovatif bir dünya inşa etmeye çalışan bireyler haline getiriyor. Teknoloji bilgi ve üretimle her birimiz daha güçlü bireylere dönüşüyoruz. Gelecek, artık cinsiyet eşitsizliklerini tamamen ortadan kaldırabileceğini bilerek umutlarımızı sağlamlaştırıyor. Belli günler değil, her eşit gün kutlu olsun.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

LinkedIn İpuçları

Profilinizi daha ilginç bir hale getirebilirsiniz. LinkedIn profiliniz sadece metinlerden ibaret olmayabilir. Eğer varsa bir sunumunuz, hakkınızda çıkmış…