Dünyanın en zenginleri bu gerçekleri fark etti bile, şimdiyse sıra sizin en iyilerden öğrenmenizde. İşte zengin olmayı hedefleyenleriniz için para hakkında 6 gerçek.
Hayatları boyunca akıllıca yatırımlar, girişimler ve muhtelif kazançların birleşimiyle milyarlarca dolar elde eden, dünyanın en zengin insanlarına imrenmemek çok zor. Sıradan bir insanın böylesine bir servete ulaşması imkansız görünüyor – peki öyle mi ? Ya da paraya dair sadece çok zenginlerin keşfettiği bir sır mı var ?
Sizi zenginleri toplumun geri kalanından ayıran ve çok iyi saklanan tek bir sır olduğunu söyleyerek kandırmayacağım, ancak bolluk içinde yaşamak ve finansal hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız parayla ilgili bilmeniz gereken bazı şeyler var. Dünyanın en zengin insanları bunların farkına vardı, şimdiyse sıra sizin öğrenmenizde.
- Borçlarınızın size engel olması kaçınılmaz
Borç neredeyse hiçbir zaman iyi bir şey değildir. Kredi kartı borçlarını biriktirip taksitler halinde ödemek zamanla oluşacak potansiyel birikiminizi baltalayacaktır. Kredi kartlarında ortalama yıllık faiz oranı %15’in üstüne çıkmış durumda, bu da muhtemelen gereksiz olan bir harcama için ağır bir bedel. Birleşik faiz hesaplamasının iki yönlü çalıştığı gerçeğini de göz önünde bulundurmak gerekir, borcunuzu ödemeyi ertelerseniz, belirlenen faizden çok daha fazlasını ödemiş oluyorsunuz. Birikim yapmak istiyorsanız, işe borçlarınızı kontrol altına almakla başlamalısınız.
- Tutumluluk zenginliğe giden en iyi yoldur
Zengin insanlar, zengin hayatı yaşamazlar. Örneğin, 1.4 milyar $’lık servetiyle petrol devi T. Boone Pickens’a bakalım. Müthiş servetine rağmen, harcamalarına – mutfak alışverişine kadar – dikkat ediyor, ve ne satın almayı planlıyorsa ona yetecek kadar nakit taşıyor. Gösterişli bir hayatı yok, ancak bu zenginliğini sağlayan tam da bu yaşam tarzı. Yeterince uzun süre imkanlarınızdan daha mütevazi bir hayat yaşarsanız, hedeflediğiniz servetin başlangıcı olacak parayı biriktirebilirsiniz.
- Kendinize yatırım yapmanız önemlidir
Hisseler, bonolar ve yatırım ortaklıkları iyi ve güvenilir kazançlar getirse de, hiçbir yatırım kendinize yapacağınız yatırım kadar önem taşımaz. Sahip olduğunuz parayı eğitiminize harcayın. Yeni bir beceri öğrenmeye, yeni bir bağlantı edinmeye ya da daha iyi işler bulabileceğiniz bir yere taşınmaya yatırım yapın. Kendinize yatırım yaptığınızda, kendi değerinizi arttırırsınız, bu sayede uzun vadede daha çok para kazanırsınız. Benzer şekilde; düzenli olarak The Wall Street Journal, Fortune ve Investopedia okuyun, böylece para kazanma sanatında bilginiz olsun. Bilgi öğrenilmeyi bekliyor, beceriler de geliştirilmeyi. Bu işi yapmak size kalmış.
- Hedefleriniz önemlidir
Zengin insanların %80’i belirli bir amaca odaklanmış durumda olduğu tahmin edilirken, bu oran yoksul insanlarda %12. Bu, rastgele verilerle açıklanamayacak kadar büyük bir uçurum. Gerçek şu ki, zengin insanların çoğu bulundukları konuma hedefler belirleyerek ve bu hedefleri kovalayarak gelmişlerdir; bunlar finansal, profesyonel ya da başka hedefler olabilir. Hedefleriniz olmazsa, yön duygunuz ve motivasyonunuz olmaksızın amaçsızca gezinmeye mahkum olursunuz.
- Para her şey değildir
Zenginlik ne hırs yaratır, ne de insanları maddiyatçı yapar. Hatta, zengin insanları sahip oldukları para mütevazileştirir, ve bu insanlar toplumlarını yaptıkları büyük yardımlarla ilerletmeye çalışırlar. Bill Gates örneğine bakalım, büyük bir vakıf kurdu ve her yıl milyonlarca dolar dağıtıyor. Bazı iş adamları zirveye tırmanırken hırslarını düşünüyor olabilirler, ancak çoğunlukla servet sahipleri paranın her şey olmadığını fark ediyor, ve başkalarına yardım etmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
- Kısa yol diye bir şey yoktur
Kimi zaman piyango talihlileri paraya kolay yoldan ulaşır, ancak çoğu kazançlarını idare etmeyi bilemez. Uzun vadeli zenginliğe ulaşmada kısa yol yoktur, ve şans önemli bir faktör değildir. Daha ziyade, sıkı çalışan, hedef belirleyen, kendilerini geliştirmek isteyen, bilinçli bir şekilde birikim yapan ve sorumlu bir hayat süren insanlar bunları yapmayanlardan daha fazla para sahibi oluyor. Bu bir sır değil; basit bir gerçek.
Bu 6 mali prensibi uyguladığınızda, sonuçları göreceksiniz. Başladığınızda kaç yaşında olduğunuz ve bu kurallara ne kadar uyduğunuza bağlı olarak, o imrenilen ‘milyarder’lerden olmasanız da, borçlarınızı azaltıp daha az stresli bir hayat sürdürebilme imkanınız var. Hatalarınızdan ders çıkarın, elinizden geldiğince hedeflerinize odaklanın ve geleceğe bakmaya devam edin.
Bu makale inc.com’da Jayson Demers tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.