Dürüst konuşalım. Dünya hepimiz için fazla büyük. Evrendeki karınca tanesinden küçük boyutumuzu kabullendiğimiz an yaşadığımız şehirlerin bile büyüklükleri göz korkutuyor. Geceleri gökyüzünde izlediğimiz yıldızların bir perdeden ibaret olmadığını fark ettiğimiz an varlığımızdan şüphe duymamız çok normal.
Kendimizi bu konuları düşünürken nasıl mı rahatlatıyoruz?
İnsanları, hayatlarımızı, yaşanmışlıklarımızı düşünerek rahatlıyoruz. Etkimiz olan insanları, olayları düşünerek kendimizi yeteri kadar büyük olduğumuza ikna ediyoruz. Dünya bizim için o kadar büyük ki kendi çevremizde büyük olduğumuzun mantıklı olduğuna inanıyoruz.
Biraz konuyu değiştireceğim ama ilginizi çekebilecek bir noktaya geldiğimi ümit ediyorum.
Binlerce yıldır yaşadığımız bu toprakların asıl sahibini ne hale getirdiğimizin farkına varamıyoruz. Avcı-toplayıcı zamanlarımızdan bu yana Dünya’nın bize sunduklarını hunharca tüketip kökünü kurutuyoruz. Kirletip, çürütüp, parçalayıp bu koca gezegende kendi otoritemizi konuşturabileceğimiz tahtlar inşa ediyoruz.
Geçen ay Trump’ın basit bir açıklamayla Amerika Birleşik Devletleri’ni Paris İklim Antlaşması’ndan -dünyadaki iklim değişikliği ile ilgili kapsamlı ilk antlaşma- çıkardığını duymuşsunuzdur. Endüstriyel üretimde yaratılan gaz ve çevre kirliliğini minimuma indirerek küresel ısınmayı yavaşlatmak ise antlaşmanın asıl amacı.
Peki neden hiçbirimiz iklim değişikliği ve doğa tahribatlarına sesimizi yükseltmiyoruz?
“Beni etkilemez ki.”
“Bir filtre takılınca mesele çözülmüyor mu?”
“Gelecek jenerasyonlar Mars’ta yaşayacak bir kere.”
“Mangaldan sonra çöplerimi topluyorum ben.”
Abartı ve küçümseme huyumuz yüzünden büyük ilerlemeler kaydedemiyoruz. Yere düşen tek bir çöpün, israf edilen bir damla suyun ve kirlettiğimiz her karış toprağın dünya için değeri plastik imparatorluklarımızın bizim için temsil ettiği güçten farksız.
Dünyanın bizim için değerini her çiçekte, her temiz gökyüzünde ve her güzellikte görmek dileğiyle…