Eğer başarılı olmanızı gittiğiniz üniversiteye ya da anne ya da babanızın sizin için oluşturduğu sürpriz bir yatırım hesabına bağlıyorsanız, yeniden düşünün.
Başarınızı belirleyen şeyin IQ’nuz ya da tersliklerle baş edebilmenizi sağlayan cesaretinizden daha çok etkileyen şeyin duygusal zeka olduğu ortaya çıktı.
Duygusal zekanın diğer faktörlerden daha önemli olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Hatta en yüksek IQ seviyesine sahip olanların bile önüne geçiyor. Yüksek duygusal zekânın başarılı bir kariyerle, girişimcilik potansiyeliyle, liderlik vasfıyla, sağlıkla, ilişkilerden alınan tatmin duygusuyla, mizahla ve hatta mutlulukla ilişkili olduğu düşünülüyor.
Duygusal zekâlarına göre işe alınan satış elemanları geleneksel yöntemlerle işe alınanlarla kıyaslandığında daha başarılı oldukları görülüyor. Hem de ne başarı. Aslına bakarsanız duygusal zekâlarına göre işe alınan satış elemanları her yıl diğer satış elemanlarından 91 bin dolar daha fazla satış yapıyor.
Hala ikna olmadıysanız, işyerinde en başarılı olan insanlardan %90’ının duygusal zekâ seviyesinin diğerlerinden daha yüksek olduğu ve bu insanların düşük duygusal zekâ seviyesine sahip çalışanlardan yılda 29 bin dolar daha fazla kazandığı kanıtlandı.
Eğer iyi bir lider ve hayatınızın her alanında başarılı olmak istiyorsanız, duygusal zekâ gerçekten önemli. Peki duygusal zeka tam olarak nedir ve başarınızın ciddi şekilde artmasını nasıl sağlayabilir?
Duygusal zekâ nedir?
Duygusal zekâ, insani becerilerinize ve kendi duygularınızla nasıl baş ettiğinizle ilgili. Yani duygusal zeka neye benziyor? İşte duygusal zeka seviyesi yüksek olan insanların sahip olduğu yetenekler:
Öz-farkındalık: Güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfedin. Davranışlarınızın diğer insanları nasıl etkilediğini farkına varın ve yapıcı eleştirilerden ders almayı öğrenin. Neyi öğrenmeniz gerektiğinin ve hangi konuda zaten iyi olduğunuzun farkında olun.
Öz-denetim: Duygularınızı ifade ederken olgun olun, kendinizi kontrol edin ancak aynı zamanda duygularınıza ket vurmayın.
Motivasyon: Kendi kendinizi motive edebilmeyi öğrenin ve dirençli, iyimser, hırslı ve meraklı olun. Zayıf yönlerinizin ya da bilmediğiniz şeylerin sizi geride bırakmasına izin vermeyin ve hatalarınızdan ders çıkarın.
Empati: Empati diğer insanları anlama ve duygusal bağlamda onlarla iletişim kurabilme becerisidir. Ayrıca diğer insanların ihtiyaçlarını anlamak ve gerektiğinde yardımlarına koşmak demektir.
İnsani beceriler: İnsanlarla uyumlu, güvenilir ve saygılı ilişkiler kurmak anlamına gelir. “Bir patron korku, bir lider ise güven ortamı yaratır. Patron suçlar, lider ise hataları düzeltir. Patron her şeyi bilirken lider sorular sorabilen kişidir. Patron işi angaryaya, lider ise zevkli bir aktiviteye dönüştürür. Patron kendini düşünürken lider ekibi düşünür.” diyor Russell H. Ewing.
29 bin dolarlık soru geliyor: Duygusal zekânızı nasıl geliştirebilirsiniz?
Duygularınızla bağlantı kurun: Bu sadece kendi duygu ve fiziksel durumunuzun farkında olmak değil, aynı zamanda duygularınızı diğer insanlara ne kadar dürüst bir şekilde yansıttığınızla ilgili.
Davranışlarınızın sorumluluğunu alın: Davranışlarınızın diğer insanlar üzerinde nasıl bir etki bıraktığının farkına varın. Genelde, ya da belirli bir durumda nasıl davranacağınızı diğer insanları da düşünerek belirleyin.
Diğer insanlarla bağlantı kurun: Empati, açık fikirlilik ve anlayışlı vücut dili ve mimikler anlamlı bir iletişimin anahtarlarıdır.
Durumlara tepki değil, yanıt verin: Yanıt verdiğinizde düşünerek hareket ediyorsunuz demektir. Ancak tepki verirken kontrolünüzü kaybedebilirsiniz. Yanıt vermeyi tercih edin.
Sevdiğiniz şeyle ilgilenin: Motivasyonunuzu arttırmak için sizi en iyi motive eden şeyle ilgilenmekten daha iyi bir yol var mı?
Duygusal zeka ilerleyen yaşla daha da gelişir. Yaşlandıkça hem kendimizle hem de başkalarıyla ilgili pek çok şey öğreniriz ve olgunlaşırız. Ancak eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, bu süreci hızlandırabilir, duygusal zekaya yoğunlaşarak kendi kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.
“Büyümek, başarılı olanlarla olmayanları ayıran en önemli şeydir. Ne zaman kabından çıkan bir insan görsem, bunun kişisel gelişimle ve büyümeyle ilgisi olduğunu düşünürüm” diyor John C. Maxwell. Bilim, kişisel gelişimimizde bu alanlara odaklanmanın hayatımızda çok büyük etkiler yaratacağını gösteriyor.
Bu makale addicted2success.com’da Jessica Sweet tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan alınmıştır.