GENÇLİK PROGRAMLARI

#fellow2022 Programı için 1. Aşama’da gelen 132.748 başvuru arasından video yükleme aşaması olan 2. aşama sürecini Temmuz, Ağustos ayları boyunca yürüttük. 22 Ağustos 2022 tarihi 2. Aşama videolarını yüklemek için son gündü. Sonrasında sayısı 80’i aşkın jüri üyemiz için videoları izleme ve değerlendirme süreci başladı. Jüri üyelerimiz 1200’ün üzerinde aday videosu izledi ve değerlendirdi. Yapılan değerlendirmeler neticesinde 592 aday 3. Aşamaya geçmeye hak kazandı. 22 Eylül’de duyurduğumuz 2. Aşama sonuçları ile adaylar için yeni bir heyecanlı sürece girmiş olduk. 3. Aşama, GİRVAK ekosisteminde sayısı 40’ı aşkın jüriden bir tanesiyle gerçekleştirilecek 15 dakikalık mülakatlardan oluşuyor. 592 adayın 3. Aşama yolculuğu 12 Ekim’e kadar devam edecek.
25 Eylül’de her yıl olduğu gibi tüm fellow ve alumni’lerimizin davetli olduğu ve 55 kişinin katıldığı bir sene ortası etkinliği gerçekleştirdik. İstanbul, Polonezköy’de yer alan Parkur Etkinlik alanında tüm gün süren etkinlikler serimizle hem sonbahara hem de yeni dönemimize merhaba dedik. 6 farklı grubun kıyasıya yarıştığı bir alanda çeşitli parkurlarda hem fiziki hem de zihinsel dayanıklılık testlerini geçmeye uğraştık. GİRVAK çalışanları, fellow ve alumniler ile hep birlikte ekip olmayı deneyimledik. Bu sayede GİRVAK çalışanları, fellow ve alumni’ler arasında yeni bağlar kuruldu, halihazırdaki bağlar güçlendi. Tüm katılımcıları yoran fiziksel grup aktiviteleri sonrasında harika bir barbekü servisi ile günü sonlandırdık. Ulaşım destekleri için ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’na içten teşekkürlerimizle.
AİRPRENEURS
Girişimcilik Vakfı olarak, Boeing destekleriyle ve THY Terminal ile İTÜ ARI Teknokent iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Airpreneurs 2022 ile “Aklım göklerde!” diyen 18-24 yaş arası üniversite öğrencisi ve yeni mezun ile beraber havacılık sektöründe insan sağlığı ve uçuş güvenliğine yönelik yenilikçi çözümler üretiyoruz. Programa başvuran 160 farklı fikir arasından seçtiğimiz 17 takımla beraber çalışmalara geçtiğimiz aylarda başladık.
Boeing ve Türkiye Girişimcilik Vakfı işbirliği ile 2016 yılında başlayan ve şimdiye kadar üç kez düzenlenen Airpreneurs programı Türkiye çapında 350.000 kişiye ulaşırken, 7 farklı şehirden 700’ü aşkın gencin havacılık ile ilgili hayallerini gerçeğe dönüştürdü.
Program Faaliyetleri kapsamında, Bootcamp etkinliğinin ardından 26 Temmuz 2022’de takımlarla programın zaman planını ve ihtiyaçlarını konuşmak için Next Steps toplantısında bir araya geldik ve sonrasında 2 Ağustos 2022’de Speed Networking seansını gerçekleştirdik.
CLİMATEXTURKEY

ClimateXTurkey kapsamında gerçekleştirmekte olduğumuz “Farkındalık Konuşmaları” serisinin 10. Oturumunda, toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmak; ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmak ve doğa ile uyumlu yaşamı desteklemek amacıyla çalışan Buğday Derneğinin Strateji Kurulu Üyesi Güneşin Aydemir ile Doğa ile Uyumlu Yaşam hakkında konuştuk. Yayına buradan ulaşabilirsiniz.
ClimateXTurkey | Çözümün Parçası Ol: Girişimcilik Programı Temmuz 2022’de onboarding etkinliği ile başladı.
Girişimcilik programı ile küresel iklim krizine farklı çözümler üretmeyi, yeşil teknoloji üretimini ve kullanımını desteklemeyi amaçlıyoruz. Yenilikçi iş modelleriyle çözüm üretilmesini hedeflediğimiz konular:
- Karbon emisyonunun dengelenmesi,
- Gıda atığı,
- Plastik tüketimi,
- Geri dönüşüm,
- Sürdürülebilir tekstil
ClimateXLeaders: ClimateXLeaders grubu, GİRVAK gençlik programlarının üyesi olan bir fellow ve bir challenger’dan oluşuyor. Bülten için güncel gelişmelerin takip edilmesi, içerik oluşturma, projenin etkinliklerini yaygınlaştırma ve Farkındalık Atölyelerini gerçekleştirme noktasında Haziran ayından itibaren leaders grubunun kolaylaştırıcılığı ile ilerliyoruz.
Ceren Civlan Girişimcilik Vakfı — Challenger
Tuğba Sert Girişimcilik Vakfı — Fellow
Girişimcilik Programı aşağıdaki modüllerden oluşuyor:
- Girişimcilik Bootcamp
- Teknik Eğitimler
- Mentor Buluşmaları
- Girişimcilik Sunumları
- Ön Jüri Elemeleri
- ClimateXTurkey Summit & Yarışma
Türkiye’den 180 farklı fikir ve takımın başvurduğu programa, 18–24 yaş arasındaki üniversite öğrencileri ya da yeni mezunlardan oluşan 20 takım katılmaya hak kazandı. Temmuz ayı boyunca takımlarla gerçekleştirdiğimiz birebir tanışma toplantılarının ardından tüm takımların birbirleri ile tanışıp etkileşime geçtiği Onboarding etkinliğini gerçekleştirdik ve iklim krizine çözüm arayan girişim fikirlerini kendilerinden dinleme şansı bulduk.
ClimateXTurkey Summit: ClimateXTurkey Summit’te küresel iklim değişikliği ve yeşil enerji odağında çalışan farklı sektörlerden uzmanların karşısına çıkacak 8 takımın hedefi, para ödülü ve girişimlerini geliştirmeleri için sağlanacak destekleri elde eden ilk 3 takım arasına girebilmek olacak.
ClimateXTurkey Summit’te seçilen birinci takıma 30.000 TL, ikinci takıma 15.000 TL, üçüncü takıma ise 5.000 TL para ödülünün yanı sıra 6 ay boyunca Impact Hub Istanbul’da çalışma alanı üyeliği ve GBox destek paketi ödülü verilecek.
LİFTUP
Girişimcilik Vakfı Gençlik Programları’na katılan fellow ve alumnilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, girişimcilik ekosisteminden ve iş dünyasından deneyimli mentorlerle eşleştiği; ekosistemin paylaşarak büyümesine zemin sağlamayı amaçladığımız bir program olan LiftUp’ın yeni dönemine Eylül ayında başladık.
LiftUp Programı; bir dönemi 4 ay süren ve ilk dönemini geçtiğimiz aylarda tamamladığımız, geri vermenin gücüne inanan, deneyimiyle/bilgisiyle veya maddi olarak destek veren girişimcilik ekosisteminin ve iş dünyasının deneyimli üyelerinden oluşan bir geri verme programıdır.
Girişimcilik Vakfı kurulduğu 2014’ten bu yana ekosistem ile birlikte büyümenin önemine inanıyor. Bugüne kadar gerek Fellow Programımızda gerekse de diğer programlarımızda bize destek olan mentorlarımız/destekçilerimiz ile birlikte daha da güçlendik ve etkimizi artırdık.
FİNTECH FELLOW

Ödeal Fintech Fellow programının başvuruları açıldı ve program başladı. Programın ilk senesi olmasına rağmen 1500’e yakın başvuru alındı. Bu başvurulardan yaklaşık 20 öğrenci programın ilk aşaması olan Ecole 42 Havuz Eğitimi’ne 22 Ağustos’ta başladı. Havuz eğitimlerinin sonlarına yaklaşan Fintech Fellow adayları bir sonraki aşamada mülakatlara girerek Ecole 42 ana eğitime ve Fintech Fellow tamamlayıcı seanslarından faydalanmaya başlayacaklar. Ecole 42’nin Ekim ayındaki havuz eğitimine giren öğrenciler de Fintech Fellow adayı olarak ana eğitime girmeye hak kazanabilecekler.
Ödeal FinTech Fellow Programı ile Türkiye Girişimcilik Vakfı, Ödeal ve Açık Kaynak Platformu’nun iş birliğinde geniş bir network zincirine dahil olurken öğrenci olarak eğitimler alırken aynı zamanda maaşlı bir çalışan olabilecekler.
OYUN VE UYGULAMA AKADEMİSİ

Google Türkiye, Girişimcilik Vakfı ve T3 Girişim Merkezi iş birliğinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleriyle Teknofest 2021’de hayata geçirilen Oyun ve Uygulama Akademisi dijital ekonominin büyümesine, 18-29 yaş arası üniversite öğrencisi veya mezunu gençlerin dijital becerilerinin gelişmesine, teknoloji sektöründe istihdamın artmasına ve teknoloji odaklı girişimlerin çoğalmasına katkı sağlama hedefiyle ikinci dönemine 30 Aralık 2022’de başlıyor.
Akademi ikinci yılında da, %50’si kadın adaylardan belirlenecek 2000 bursiyeriyle yeni eğitim dönemine 30 Aralık’ta başlayacak. Bursiyerler, alanlarında uzman eğitmen kadrosu ile Flutter, Unity ve Oyun Sanatı (Game Art) gibi oyun ve uygulama geliştirme eğitimlerine ücretsiz erişim imkanının yanı sıra, Coursera’da yer alan tamamen Türkçe Google Proje Yönetimi Sertifika Programı’na tam burslu dahil olabilecek ve yazılımcılar için İngilizce; temel girişimcilik, hukuk, finans ve insan kaynakları eğitimlerinden oluşan teknoloji girişimciliği eğitimlerine ve kariyer hızlandırma etkinliklerine katılabilecek.
Kariyer Hızlandırma Etkinlikleri ile teknoloji ve yazılım sektöründen isimlerle bir araya gelme fırsatı yakalayacak olan bursiyerler, Akademi boyunca geniş bir profesyonel ve girişimci ağına erişmenin yanı sıra, sektörel ihtiyaçları, trendleri ve iş alım süreçlerini uzmanlardan öğrenecekler. Akademi sonunda tüm öğrenimlerini uygulayacakları Mezuniyet Bootcamp’inde ise takımlar halinde oyun veya uygulama geliştiren bursiyerlerden jürinin oylarıyla seçilen ilk 3 takım San Francisco’da girişimcilik ekosistemiyle tanışacakları geziye katılmaya ve özel girişimcilik destek ödüllerini almaya hak kazanacaklar.
18-29 yaş arasında, üniversite öğrencisi veya mezunu gençler Akademi’ye 30 Ekim 2022 tarihine kadar https://oyunveuygulamaakademisi.com/ adresindeki “Hemen Başvur” linki üzerinden, 3 adımdan oluşan başvuru sürecini tamamlayarak başvurabilir; Akademi ile ilgili tüm sorularını [email protected] adresine iletebilirler.