E-Bülten: Kasım

0
319

Genlik Programları

5 Aşamalı Seçim Süreci Tamamlandı! 

Kasım ayları bizler için yeri 7 aylık uzunca bir sürecin ardından seçim sürecinde 5. aşamayı tamamlamamız sebebiyle hep farklı olmuştur. 11 Kasım’da 206 adayla 10 gün süren jüri görüşmelerinin ardından seçim sürecimizi tamamladık ve adaylarımızla kesin sonuçları paylaştık. 34 yeni fellow’umuz ve 55 yeni challenger’ımız #fellow2022 ve #challenger2022 döneminde aramıza katılmaya hak kazandı. Her birine ayrı ayrı hoşgeldiniz derken tebriklerimizi bir kez daha iletiyoruz. 

5 Aşamalı seçim sürecinin her aşaması farklı bir yolculuktan oluştu. Seçim süreci aşamaları sırasıyla özgeçmiş doldurma, ikinci aşama video yükleme, üçüncü aşama ekosistem ile mülakat, dördüncü aşama kişilik envanteri testi, beşinci aşama Mütevelli Heyet üyeleri ile mülakat şeklinde gerçekleşti. Türkiye’nin her yerinden 132.748 kişinin başvurduğu #fellow2022 süreci böylelikle başlamış oldu. 

Tüm aşamalardaki destekleri için birlikte çalıştığımız tüm kurumlara, girişimcilik ekosistemi üyelerimize, GİRVAK Mütevelli Heyet üyelerimiz ve tüm ekibe bir kez daha teşekkür ederiz. 

Böylece yeni dönem hazırlıkları için kollarımızı sıvadık. Aralık ayı başında gerçekleşecek ilk FellowUp ve ChallengerUp için hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor.

Oyun ve Uygulama Akademisi Başladı

Girişimcilik Vakfı  olarak, Google Türkiye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin desteği ve T3 Girişim Merkezi işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz Oyun ve Uygulama Akademisi ikinci yılında da %50’si kadın olmak üzere 18-29 yaş arasında yer alan üniversite öğrencisi veya mezunu 2000 gence ücretsiz ve online eğitim ve etkinlikler sunuyor.

1 Aralık Perşembe günü gerçekleştirdiğimiz Oryantasyon Buluşması ile 35.767 genç arasından seçilen 2000 asil, 500 yedek kontenjanından dahil olan 2500 bursiyerimizi sürece dahil ettik. Mezun ve bursiyerlerin yer aldığı topluluk eğitimlere başladılar.

Bursiyerlerimize dair bazı istatistikler:

  • Yaş Ortalaması 22 
  • 76 Şehir
  • 178 Üniversite
  • 174 Bölüm
  • %25 Mezun %75 Öğrenci
  • Yazılım ile ilgili bir bölümde okuyanlar %30
  • Yazılım ile ilgili bir bölümde okumayanlar %70
  • Akademi’ye geçen sene başvurup seçilmeyen 269 kişi bu sene seçilerek dahil oldu.

Airpreneurs

Girişimcilik Vakfı olarak, Boeing destekleriyle ve THY Terminal ile İTÜ ARI Teknokent iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Airpreneurs 2022 ile “Aklım göklerde!” diyen 18-24 yaş arası üniversite öğrencisi ve yeni mezun ile beraber havacılık sektöründe insan sağlığı ve uçuş güvenliğine yönelik yenilikçi çözümler üretiyoruz. Programa başvuran 160 farklı fikir arasından seçtiğimiz 17 takımla beraber çalışmalara geçtiğimiz aylarda başladık.

Boeing ve Türkiye Girişimcilik Vakfı işbirliği ile 2016 yılında başlayan ve şimdiye kadar üç kez düzenlenen Airpreneurs programı Türkiye çapında 350.000 kişiye ulaşırken, 7 farklı şehirden 700’ü aşkın gencin havacılık ile ilgili hayallerini gerçeğe dönüştürdü.  

Airpreneurs kapsamında gerçekleştirdiğimiz “İlham Konuşmaları” serisinde havacılığın önde gelen kurumlarını ve ilham veren isimlerini ağırlıyoruz. 

Serimizin ilk konuşmasında Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın ile Havacılıkta Dönüşüm hakkında, ikinci konuşmasında Türk Hava Yolları – Müşteri Çözümleri Başkanı Serdar Gürbüz ile Havacılıkta Teknolojik Dönüşüm hakkında ve GİRVAK Genel Müdür Yardımcısı Öykü Gürsu ile Space for Impact hakkında konuştuk. İlham Konuşmalarımız Aralık ayında da devam edecek. 

Airpreneurs programının dördüncü dönemi için Bootcamp Etkinliği 4-5 Temmuz 2022’de çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Programa bu yıl başvuran 325 üniversite öğrencisi arasından katılmaya hak kazanan 60 üniversite öğrencisinin dahil olduğu 17 takımla beraber, Haziran ayı boyunca haftalık olarak gerçekleştirdiğimiz Runways oturumlarının ardından gerçekleştirdiğimiz Bootcamp Etkinliği ile birlikte takımlar, girişim fikirlerini gerçeğe dönüştürmek için ilk adımları atmaya başladı. 


ClimateXTurkey | Çözümün Parçası Ol: Girişimcilik Programı

Türkiye Girişimcilik Vakfı olarak Amerikan Büyükelçiliği ve 212’nin destekleriyle, Leaders For Climate Action, Impact Hub Istanbul, Hello Tomorrow Türkiye, imece ve İş Bankası Geleceğe Orman ortaklığında hayata geçirdiğimiz, küresel iklim krizi konusunda farkındalık yaratarak çözümler üretmeyi amaçladığımız bir etki programı olan ClimateXTurkey kapsamında summit ve demo day’i gerçekleştirdik ve kazanan ilk üç takım belli oldu! Kasım ayında ClimateXTurkey kapsamında This is Mana ve Esmiyor Podcast ekiplerinin katılımıyla iki farkındalık atölyesi gerçekleştirdik. 

26 Ekim 2022’de gerçekleştirdiğimiz ClimateXTurkey Summit kapsamında ön jüri elemesinde ilk 8’e girerek demo day’e katılmaya hak kazanan 8 takım projelerinin sunumlarını gerçekleştirdiler. Jüri değerlendirmesi sonucunda 8 takım finalist takım arasından ilk 3’te yer alan takımlar sırasıyla: 

1- SoilBiome 

2- Otonom 

3- Algbio 

ClimateXTurkey Summit’te seçilen birinci takıma 30.000 TL, ikinci takıma 15.000 TL, üçüncü takıma ise 5.000 TL para ödülünün yanı sıra 6 ay boyunca Impact Hub Istanbul’da çalışma alanı üyeliği ve GBox destek paketi ödülü verilecek.

Soil Biome: eDNA yöntemiyle tür düzeyinde tespit edilecek endofitik bakterilerle bitki direncini ve verimini artıran, bitkiye özel gübre destekleyici preparat geliştiriyor.

Otonom: Otonom, ambalajsızlığı erişilebilir hale getirir. Gıda perakendeciliği büyük bir atık endüstrini besliyor. Tekrar kullanamadığımız plastik ambalajlar, ihtiyacımızdan daha fazlasını satın almak zorunda kaldığımız gıdalar… Bu sorunlara çözüm olmak üzere ambalajsız mağazalar konsepti doğuyor. Fakat operasyonel maliyeti diğer marketlere göre fazla olduğundan yüksek etiket fiyatlarını ve niş bir kitleyi beraberinde getiriyor. Perakendenin sürdürülebilirliği için daha geniş kitlelerin ambalajsızlık ile tanışması gerekiyor. Bu mağazalarda kullanılan gıda çeşmelerini akılandırıyoruz. Ambalajsız mağazalardaki deneyimi ve fiyatları iyileştirdiğimiz için daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan bir teknoloji girişimiyiz.

ALGBIO: ALGBIO, endüstriyel atık suları ve baca gazlarını mikroalgler ile arıtarak bu atıklardan karbon negatif biyoyakıt ve hammadde üretmektedir. Üretim prosesindeki karbon yakalama teknolojisi sayesinde baca gazının içerisindeki CO2′ i %90 a varan oranlarda yakalamaktadır. 4 dönüm arazi başına günde 2.7 ton CO2 absorbe etmektedir. Ayrıca atık sulardan azot, fosfor, ağır metaller, BOD gibi maddelerin %95 oranında ileri biyolojik giderimini sağlayarak, su altı yaşamındaki biyoçeşitliliği korumaktadır.

Ödeal Fintech Fellow Programı

Türkiye’de yazılımla ilgilenen gençlerin ilgisini finans teknolojileri (fintech) alanına çekmek ve bu alanda yazılımcılar yetiştirmek üzere oluşturulan Ödeal Fintech Fellow Program başvuruları tamamlandı.

Programa başvuran adaylar, ön değerlendirme, FlowQ testleri ve online mülakat süreçlerini tamamladı. Programa 8 fintech fellow katılmaya hak kazandı.

Program kapsamında gerçekleşecek ilham buluşmaları&trend sohbetleri, mentor desteği, İK uzmanlarıyla ve CTO’larla buluşmalar etkinliklerinin içerikleri tasarlanıyor.

Seed Drive Programı

TürkTraktör ve Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) işbirliğinde Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon Projesi kapsamında Seed Drive Programı hayata geçiyor.  13-24 Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleşecek program için 170 başvuru aldık.

Tarım ve/veya iş makineleri teknolojilerini geliştirmek ve söz konusu sektörlerin sürdürülebilirliği için çözümler üreterek değer yaratmak için yeni fikirlerin üretilmesi amacıyla gerçekleştireceğimiz Ideathon için bireysel ve takım başvuruları alındı. 

Dereceye giren tüm takımlar TürkTraktör liderleriyle 2023 yılının ilk çeyreğinde bir araya gelecekleri etkinliklerden yararlanacaklar. Programa katılan tüm takımlar program sonrasında mentorluk alıp farkındalık kazanacakları TürkTraktör Kendini Keşfet çevrimiçi atölyesine katılabilecekler.

 TSKB Teknoloji ve Girişimcilik Platformu

2018’den beri ortağımız TSKB ile hayata geçirdiğimiz TSKB Teknoloji ve Girişimcilik Platformu kapsamında fellow’lar ve TSKB çalışanları belirlenen konularda farklı fikir/iş modellerinin gelişimi ve kurum içi girişimciliğin desteklenmesi amacıyla Needs&Leads, İlham Seansları, Design Thinking ve Trend Sohbetleri gibi etkinliklerde bir araya geliyorlar.

Kasım ayında program kapsamında, GİRVAK ağındaki 3 girişim: Ecording, Nivogo ve Plastic Move ile TSKB çalışanları Needs&Leads Etkinliğinde TSKB’de fiziksel olarak bir araya geldiler ve girişimlerin operasyonel problemlerine birlikte çözüm ararken, potansiyel modeller hakkında fikir alışverişinde bulundular. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here