E-Bülten: Ocak – Şubat 2022

0
1235

Girişimcilik Vakfı Etki Programları’nda Yeni Sene

ClimateXTurkey ile geleceğin için dönüşüme yön ver!

Türkiye Girişimcilik Vakfı olarak ABD Büyükelçiliği ve 212’nin destekleriyle, Leaders for Climate Action, Impact Hub Istanbul, Hello Tomorrow Turkey ve imece ortaklığında 25 Kasım tarihinde hayata geçirdiğimiz ClimateXTurkey’de dolu dolu iki ayı daha geride bıraktık. 

Proje kapsamında herkese açık olarak gerçekleştirdiğimiz Farkındalık Konuşmaları’nın ilkinde 14 Aralık’ta Hello Tomorrow Turkey kurucu & CEO’su, Harvard Üniversitesi Edward S. Mason Fellow’u Timur Topalgökçeli ile güncel veriler ışığında küresel iklim krizinin geldiği noktayı ve krizle mücadele konusunda yüksek teknoloji girişimciliğinin sunduğu imkanları konuştuk. Serimizin ikinci buluşması, 23 Aralık’ta imece Direktörü Mustafa Özer’in katılımıyla “Sürdürülebilir Etkiyi Görünür Kılmak” üzerine oldu. Farkındalık Konuşmaları’nın üçüncüsünde ise WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Kıdemli Uzmanı Tanyeli Sabuncu ile “İklim Kriziyle Mücadelede Fayda Alanları ve Fırsatlar” konusunu tartıştık.  

Ağustos 2022’ye kadar her ay düzenli olarak gerçekleştireceğimiz konuşmalarda iklim kriziyle mücadele alanında farklı disiplinlerde çalışan uzmanları ağırlayamaya devam edeceğiz. ClimateXTurkey topluluğuna katılarak konu hakkında farkındalığını artırmak veya girişimcilik programında yer almak isteyenler climatexturkey.com adresi üzerinden başvuruda bulunabilir.

Accelerate2030 Programı Sona Erdi

Accelerate2030 Türkiye Programı Aralık ayında ivmesini artırarak Ocak ayında ilgi toplayan bir etkinlikle tamamlandı. 6-7 Aralık tarihlerinde girişimciler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na yönelik geliştirdikleri çözümlerin etkisini artırmak adına Ankara’da çeşitli Bakanlıklara, kamu kuruluşlarına ve üst düzey Bakanlık yetkililerine ziyaretlerde bulundular. Bu ziyaretler T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır’ı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanı Mustafa Gezici’yi ve T.C. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Genel Müdürü Bülent Özcan’ın makamına gerçekleştirildi. Bunun yanı 7 Aralık’ta CoZone’da gerçekleşen networking etkinliğinde girişimler hem kamu kuruluşlarıyla hem de uluslararası kuruluşlarla bir araya geldi. 6 ve 7 Aralık’ta gerçekleşen etkinliklerde Program girişimleri hem kamu kuruluşları hem de uluslararası kuruluşlarla işbirliği geliştiren girişimciler işlerini büyütmek için büyük bir fırsat yakaladı.

19 Ocak’ta ise girişimler tüm gün süren Demo Day etkinliğinin ilk bölümünde yaklaşık 15 kişilik bir yatırım grubuna sunum yaptı. Girişimlerden bazıları ise öğleden sonra Program boyunca hem özel sektörle hem de mentorlarıyla geliştirdikleri başarılı işbirliklerini panel formatında ekosistemle paylaşma fırsatı buldu. Programdan çıkan başarılı mentor girişim işbirliği vakalarının sunulduğu ilk panelde Macerita’nın kurucu ortaklarından Batuhan Atılgan ve mentoru Ozan Sönmez ile Genz Biotechnology kurucu ortaklarından Umut Ağyüz ile mentoru Erman Turan yer aldı. Moderatörlüğünü GİRVAK Genel Müdürü Mehru Aygül’ün üstlendiği ikinci panelde ise programdan çıkan başarılı özel sektör girişim işbirlikleri konuşuldu. Bu panelde Arçelik Garage’dan Cem Avcı ve işbirliği kurduğu Soyl-Gel’den Hatice İlgen ve Sun Tekstil’den Utku Varol ile Nivogo’dan Arnas Akbaş yer aldı. Son panelde ise Program’da yer alan mülteci ve göçmenlere yönelik etki yaratan Joaan ve Cravehome girişimleri konuşuldu.

Oyun ve Uygulama Akademisi’nde Yeni Yıl

Google Türkiye, T3 Girişim Merkezi işbirliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleriyle  dijital ekonominin büyümesine, 18-29 yaş arası gençlerin dijital becerilerinin gelişmesine, teknoloji sektöründe istihdamın artmasına ve teknoloji odaklı girişimlerin çoğalmasına katkı sağlamak amacıyla 2021 Eylül ayında Oyun ve Uygulama Akademisini hayata geçirdik.

34 binden fazla başvuru alan Akademi’de  1 Aralık itibariyle  2000 bursiyer Flutter veya Unity eğitimlerinden birini seçerek uygulama geliştirme veya oyun geliştirme alanlarında yetkinlik kazanmaya başladı. Ayrıca ile 2000 bursiyer büyük bir öğrenme topluluğunun parçası oldu. Bursiyerler mikro öğrenme grupları içerisinde birlikte öğreniyor, ilham aldıkları kaynakları, ürettiklerini, öğrenim süreçlerini paylaşıyor; beraber oyun ve uygulama geliştiriyorlar. Bursiyerler tüm eğitimler süresince eğitimler ile ilgili merak ettiklerini, zorlandıklarını eğitmenlere topluluk içerisinde direkt sorabiliyorlar. 

Ocak ayında ise 2000 bursiyer Coursera’da yer alan 200+ saatlik Google Proje Yönetimi Sertifika programına katıldı. 6 ayrı kurstan oluşan program ile proje yönetimi becerilerini sıfırdan destekleyerek fikir aşamasından projeyi yazma, yürütme gibi tüm adımlarda yetkinleşecek; Agile, Scrum gibi teknoloji sektöründe özellikle ihtiyaç duydukları yaklaşımları öğrenecek.  

Bursiyerler temmuz ayına kadar oyun/uygulama geliştirme ve proje yönetimi eğitimlerinin yanı sıra; oyun sanatı, girişimcilik, hukuk, finans, insan kaynakları eğitimlerini alacak ayrıca kariyerlerini destekleyici networking, sosyal beceriler, ilham ve sektör buluşmaları gibi 100’den fazla etkinlik ve eğitime katılarak kariyerlerin teknoloji sektöründe inşa etmeye hazır olacaklar. 

TSKB Teknoloji ve Girişimcilik Platformu’nda 2022!


Girişimcilik Vakfı’nın girişimcilik ruhunun TSKB’nin danışman bankacılık anlayışıyla buluşturan 2022 TSKB Teknoloji ve Girişimcilik Platformu, farklı konu ve konuşmacıları ağırlamaya ve ilham vermeye devam ediyor.

Bu dönemin ikinci ilham buluşmasında Core Strateji kurucusu İhsan Elgin’i ağırladık. TSKB çalışanları ve GİRVAK Gençlik Programları katılımcıları bir araya geldiğimiz buluşmada Core Strateji’nin kuruluş hikayesini ve bu yolculuktaki karşılşılan zorlukları, fırsat alanlarını ve deneyimleri konuştuk. Platform kapsamında düzenlediğimiz Trend Sohbetleri’nin ilkinde Fellow’larımızdan Emre Güllüce ve Alumni’lerimizden Cem Gündoğan ile Blockchain ve kripto para dünyasını ve bizi bu alanda bekleyen olasılıkları tartıştık. Trend Sohbetleri’nin ikincisinde Fellow’larımızdan Berkay Ermiş ve Ege Tuna Diken’in sunumuyla NFT ve Metaverse dünyasına dair temel bilgileri ve güncel gelişmeleri ele aldık.

Girişimcilik Vakfı Gençlik Programları’nda Yeni Yıla Hızlı Başladık!

8’nci Dönem Fellow Programı ve 2’inci Dönem Challenger Programı Başladı!

Fellow Programına başvuran 138.612 genç arasından sıyrılarak programa katılmaya hak kazanan 46 yeni fellow’umuz ailemize katıldı ve birlikte harika 2 FellowUp deneyimi yaşadık.

Ayrıca geçen yıl başladığımız Challenger Programı 54 genç ile ikinci dönemine başladı. Böylece GİRVAK gençlik programlarına katılan genç sayısı 460 gence ve gerçekleştirdiğimiz program sayımız 3’e ulaştı.

Fellow Programı

– 1. FellowUp: 2-3 Aralık tarihleri arasında ilk FellowUp’ı yoğun bir program ile gerçekleştirdik. 

1. gün Yönetim Kurulu Başkanımız Sina Afra’nın ilham konuşması, GİRVAK ekibinin Vakıf sunumu, Fellow Programı detayları ile ilerledi. 2. Gün ise Network oturumunda girişimcilik ekosisteminin önde gelen isimlerinden 35 misafiri ağırladık ve fellowlarla öğle yemeği metoduyla network oturumları gerçekleştirdik. Sonrasında ise harika bir ilham konuşması ile 1. FellowUp’ı sonlandırdık.

– 2. FellowUp: 20-21 Ocak tarihleri arasında 2. FellowUp etkinliğimizi gerçekleştirdik. Hakan Baş ve Çağatay Özdoğru’‘nun ilham konuşmaları ile yılın ikinci FellowUp etkinliğini tamamladık. Birbirilerinden öğrenmeye ve ilham almaya odaklanan gençlerimiz, düzenlediğimiz network oturumunda Mütevelli Heyeti üyelerimizden ve ekosistem liderlerinden oluşan yaklaşık 30 kişilik misafirlerimiz ile buluştu.

Challenger Programı

Bu yıl ikinci dönemini uyguladığımız, Türkiye’nin farklı üniversitelerinin 1. ve 2. sınıfında okuyan girişimcilik potansiyeli yüksek olan 54 genci bir araya getirdiğimiz Challenger Programı’nın düzenli buluşması olan ChallengerUp etkinliğinin 1.’sini 1 Aralık, 2.’sini 19 Ocak günü gerçekleştirdik!

– 1. ChallengerUp: Yönetim Kurulu Başkanımız Sina Afra’nın ilham konuşması, GİRVAK ekibinin Vakıf sunumu, Challenger Programı’nın detayları ile etkinliğimize başladık. Ardından Challenger Programı detayları ve ‘bir challenger kimdir?’ üzerine gençlerle beyin fırtınası gerçekleştirdik. Son olarak alumni’lerimizden ve Aposto! Kurucusu ortağı Orhun Canca kendi girişimcilik sürecini dair ilham konuşmasını gerçekleştirdi ve ilk ChallengerUp’ı tamamladık.

– 2. ChallengerUp: Challengerlar’ın birbirleri ile ilgi alanları bağlamında tanıştıkları sabahın ardından, girişimcilik odağındaki tematik başlıklar üzerine alt grup çalışmaları gerçekleştirildi. Günü eşsiz bir oturum ile kapatmak için aramıza alumni’lerimizden Ferhat Babacan katıldı, gençler ile girişimcilik serüvenini ve girişimi Bluedot’un hikayesini paylaştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here