
Aslında bu makaleyi okumak yerine yapmanız gereken başka bir işiniz var. Fakat bilinmeyen doğal bir güçten dolayı, ertelemenin önüne nasıl geçilebileceği hakkında bir makale okumak üzere yapmanız gereken işi erteliyorsunuz. Bir aferini hak ettiniz.
Şanslısınız ki erteleme alışkanlığı bir hastalık değildir. Bu değiştirilmesi mümkün olan basit bir zihniyettir, işte bu ipuçlarının işe yaraması için göz önünde bulundurmanız gereken hatırlatıcı şeyler.
İlk olarak, ertelemenin zararlı bir alışkanlık olduğunu kabul etmelisiniz. Sadece önemsiz şeylere öncelik vermekle kalmıyorsunuz, temelde hiçbir şeyi yapmıyorsunuz. Hala erteleme alışkanlığınız olup olmadığından emin değil misiniz? Şu bilgilendirici grafiğe bir göz gezdirin (http://themetapicture.com/a-field-guide-to-procrastinators/).
İkinci olarak, kendinizi değişim yoluna adamanız çok önemlidir. Bu alışkanlığı değiştirmek için fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak kararlı olmanız gerekir. Eğer kararlı değilseniz kendinizi günlük ev işleri ya da görevlerinizi yapmak yerine gereksiz işler yapmanın çekiciliğine kaptırırsınız.
İşte üreticiliği artıracak ve işyerinde erteleme alışkanlığınızdan kurtulmanızı sağlayacak bazı ipuçları:
1. (10+2)x5 Formülünü Deneyin
Klasik ama çok etkili olan, 43Folders.com’un yazarı Merlin Mann’ın (10+2)x5 formülü ile başlayalım. Merak etmeyin, bu çözmeniz gereken bir matematik problemi değil. (10+2)x5 basitçe, 10 dakika iş + 2 dakika mola çarpı 5, toplamda 1 saat demek. Sürelere bağlı kalmak ve iş mola sırasını bozmamak çok önemlidir. Bunun amacı iş ve mola sürelerinde dopdolu bir çalışma süreci yaratmak. Sonuç? Eninde sonunda molayı atlayacaksınız.
2. Görevleriniz İçin Zaman Belirleyin
Diğer tüm alışkanlıklar gibi ertelemek te yıkılması zor bir duvar gibidir. Bu alışkanlığınızı başka bir alışkanlık ile değiştirin. Size bir görev verildiğinde, her adım için ayrı ayrı zamanlar belirleyin. Diyelim ki büyük bir araştırma göreviniz var. İşte bunun için örnek zaman dilimi:
9:00 – 9:10 – Tüm aletlerinizi hazırlayın, tarayıcı sayfaları, mailler, kahve, vs.
9:10 – 10:00 – İnternet araştırması.
10:00 – 10:45 – Var olan dosyaları tarama.
10:45 – 11:00 – Mola vakti!
11:00 – 12:00 – Araştırma raporunun dış hatlarını oluştur.
Zaman sınırı işleri halletmek konusunda en etkili yöntemdir. Bir görevi bitirmek için koyulan zaman sınırı, bu sınır geçilmiş olsa bile zaman baskısını oluşturur.
3. Mola Gündemi Oluşturun
İnternette gezinmek, maillerini kontrol etmek, atıştırma zamanı, öz çekim ya da Facebook/Twitter gibi ne olursa olsun boş zamanlarınızda yapmak istediğiniz şeylerin listesini yapın. Aynı (10+2)x5 yöntemi gibi, bu aktiviteleri iş zamanlarının arasına sıkıştırın fakat bunları en fazla 20 dakika yapın. Eninde sonunda, mola dakikalarınızı akıllıca kullanmaya başlayacaksınız. Hoşlandığınız şeyleri yapmak yerine görevlerinizi bitirmeyi tercih edeceksiniz.
4. Kırmızı ve Maviyi Daha Sık Kullanın
Masanızı temizleyin ve dikkatinizi dağıtan şeyleri atın. Hangi rengin beyin fonksiyonlarını artırdığı üzerine yapılan Science Daily çalışmasına göre, kırmızı detaylara dikkat etmeyi teşvik ediyor ve mavi üretkenliği artırıyor. İşyerinizi bu renklerle donatmak sadece beyin fonksiyonlarınızı geliştirmekle kalmaz aynı zamanda gözünüze de hoş görünür.
5. Bir Görev Yardımcısı Belirleyin
İş arkadaşınız, şefiniz, ya da eşiniz olabilir, ertelemeye kalktığınızda sizi kesinlikle uyaracak ve engelleyecek herkes olabilir. Yarım kalmış görevleri tamamlayarak ya da Facebook’ta ya da Youtube’da daha az zaman geçirerek ekstra yol kat edebilirsiniz. Her erteleme hareketinizde kenara 5 lira ceza ödeyin bakalım bu sizi nasıl değiştirecek.
6. Üretken Bir Tembel Olun
Üretken olmayan yollarla ertelemek yerine, bu alışkanlığınızı daha üretici olmak ve görevleri bitirmek için kestirme yollar bulmak için kullanın. Bir seferde birkaç belgeyi zımbalayın ya da 3 saniyede tişört katlama sanatını öğrenin. Bu güçlü dürtü tembellikle birleşince, bazen içinizdeki hiç bilmediğiniz üretici ve yaratıcı yanınızı ortaya çıkarır!
7. Mini Görevler Belirleyin
Eğer büyük bir projeniz varsa bunu parçalara ayırın. Bir liste yapın ve kolaylardan başlayarak bitirene kadar devam edin. Yazmanız gereken bir makale mi var? Başlık ve ilk cümle ile başlayın. Ya da tamamlamanız gereken bir sunum da olabilir. Dış hatları belirlemek için 15 dakika ayırın, kahve molası verin, sonra ilk iki slaydı bitirin. Ne kadar küçük olursa olsun bir şeyleri tamamlamak size tamamlanmış hazzını verir.
8. Üzerinde ıvır zıvır olmayan bir masanız olduğunu düşünün
Kleiner Perkins Caufield and Buyers’ ın bir çalışmasına göre, ortalama bir kullanıcı günde 150 kere telefonunu kontrol ediyor ve telefonunuzu uzanıp alabileceğiniz yakınlıkta bulundurmak bu alışkanlığa ön ayak oluyor. Mobil cihazları ve ıvır zıvırı masanızdan uzaklaştırmak hatırlatmalar, çağrılar ve mesajların işinizi bölmesinin önüne geçer. Çok fazla dikkat dağıtıcı olan bu ortamı ortadan kaldırır ve sadece yapmış olmak için telefonunuzun kilidini açmanızın önüne geçer.
9. İlham verici bir tahta ya da hatırlatıcı hazırlayın
Etsy’de bulduğum bu küçük tebeşirli masa tahtalarını Pinterest’teki gibi motive edici alıntıları yazmak için kullanabilirsiniz. Ya da ne yazın biliyor musunuz? Sade ve basit olarak “Şimdi yap!” yazın ve her ertelemeye kalktığınızda 10 saniye boyunca buna bakın.
10. Atıştırmalıklarınızı hazırda bekletin
Kilere yapacağınız yürüyüşü biliyorsunuz? Sadece birkaç saniye sürer fakat dolaptan meyveleri almak bile sizin dakikalarınızı alıyor. Bir göreve başlamadan önce atıştırmalıklarınızı hazırlayın ve kilere giderken yolda başka şeylerle dikkatinizin dağılmasına izin ermeyin.
Evde yapabileceğiniz bonus üretkenlik yöntemleri:
11. Sabahları 10 dakikalık bir egzersiz yapın
Egzersiz yapmak üretkenliği artırır ve endorfin, bir diğer adıyla “Mutluluk Hormonu” salgılamanızı sağlar. Dışarıda koşu yapın ve kendinizi güne hazırlayın. Dışarıda koşmak istemiyor musunuz? Koşu bandına çıkın. Harika bir yatırım olur ve koşu bandını dayanıklılık antrenmanı ya da metabolizma hızlandırıcı olarak ta kullanabilirsiniz.
12. Ev işlerini listeleyin
Ev işlerini haftalık olarak listeleyin ve bu listeye her gün mutlaka uyun. Gösterişi seviyorsanız bunun gibi görsel listeler hazırlayabilirsiniz ya da televizyon, buzdolabı, pencereler gibi sürekli gözünüzün önünde olacak bir yere asın. Önemli olan haftalık olarak mümkün olduğunca fazla işi listelemek ve önümüzdeki haftaya yarım kalan işleri de eklemek. Kim her sabah uzun bir yapılacak işler listesi görmek ister ki?
13. Odanızın dekorasyonunu değiştirin
Odamın dekorasyonunu değiştirmek, bu yeni dekorasyona alışana kadar geçen sürede beni motive ediyor ve sonunda bitiyor. Ben de tekrar tekrar dekore ediyorum, bu aylık bir alışkanlık haline geldi.
14. Dışarı çıkın!
Kendinize bir iyilik yapın ve evinizin rahat ortamını mahvetmeyin. Eğer stresli bir projede çalışmanız gerekiyorsa bunu bir kütüphanede ya da kahvecide yapın. Zaten bu işi asla tamamlamayacaksınız. Rahat yatağınız ve konforlu salonunuz sizi ölümüne yatmaya teşvik edecektir.
15. Gece Hazırlığı
Günün yorgunluğunu atmak üzere yatağa girmeden önce ertesi sabah ihtiyacınız olacak şeyleri hazırlayın. Bu en fazla 15 dakika sürer ve ertesi sabah kahve için daha fazla vaktiniz olur. Sabah spinning dersine mi gideceksiniz? Spor giysilerinizi, ayakkabılarınızı, vs. hazırlayın ya da daha iyisi liste hazırlayın ki hiçbir şeyi unutmayın. Aynı zamanda yiyecekleri de hazırlayıp kaplara koyabilirsiniz, çıkarken bir kap almak çok kolay olacaktır.
Bu makale lifehack.org’da Jane Dizon tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.
Bir yanıt bırakın