Evcilleşmemiş Aklınız Üretkenliğinizi Nasıl Etkiler?

0
1979
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş

İnsan aklı her zaman çalışır durumdadır ve günde 100 bine kadar düşünce üretir. Günümüzün yoğun tempolu dünyasında beyniniz, nine ve dedelerinize kıyasla yedi kat fazla uyarana maruz kalıyor. Buna daha uzun çalışma saatlerini ve trafik sıkışıklıklarını eklediğinizde dikkat dağıtıcı şeyler ve artan stres seviyesi de daha fazla olur.

 

Peki kontrol edilemeyen bir aklın belirtileri nelerdir? Ve nasıl günlük hayatımızın o yoğunluktan kaynaklanan çılgınlığını kontrol altına alabiliriz?

 

Aşağıda, bizi istediğimiz sonuçları elde etmemize engel olan aklımızın o kontrol edilemezliğini nasıl dengeleyebileceğimize dair kısa bir bilgi ve bazı cevaplar bulunmakta.

 

Kontrol edilemeyen bir akıl nasıl gözükür?

 

Monkey-Mind-meditation

 

Şimdiki zamanda var olmakla yetinmeyen ve bir ağaçtan diğerine atlayan bir maymun gibi düşünceden düşünceye atlayan bir akıl kontrol edilemeyen akıl ya da maymun aklı olarak bilinir. Ve aklımızdan geçen düşünceler tarafından kolayca dikkatimiz dağılır.

 

Buddha sıradan insan bilincinin heyecanlı, kolayca dikkati dağılan ve aralıksız olarak hareketli davranışını maymun aklı olarak tanımlar.

 

Üretkenliğiniz nasıl etkilenir?

 

Productivity-child-study

 

Birçok insan üretken yaşam tarzını kovalamakla o kadar yoğundur ki genellikle şöyle bir oturup onların en önemli organı olan beyinleri hakkında düşünmeyi unuturlar.

 

Eğer yoğun bir kişiyseniz, yoğun bir programınız ve teslim tarihi olan birçok işiniz varsa, genellikle beyninize savaş ya da kaç sinyalleri yollarsınız ki bunlara da beyniniz başka düşüncelere atlayarak ya da dikkat dağınıklığına yol açarak karşılık verir.

 

Hareketli bir akıl sizi kaygılandırır ve düşünceleriniz korkuyu sonlandırıp diğerine geçme isteği içinde oradan oraya savrulur ve biri üzerinde uzun bir süre nadiren odaklanabilirsiniz.

 

Eğitilmemiş bir akıl, en yaygın üretkenlik engelleyicisidir ve sınırları zorlandığında üretkenlik etkilenir. Yapılacak birçok şeyin olduğu ve sizin nereden başlayıp ne yapacağınızı bilmediğiniz ve dikkatinizi dağıtacak birçok etkenin bulunduğu zamanlar olur. Sizi kuşatan şeylerin farkında değilsiniz ve şimdiki zamanda yaşamıyorsunuz. Bu, eğitilmemiş ve kontrol altına alınmamış bir odak noktası yüzünden olur, bu durumda dikkat dağıtıcı etkenleri duymazdan ve görmezden gelmeyi öğrenmelisiniz ve aklınızı ve akılsal kaynaklarınızı dizginlemelisiniz.

 

Sıklıkla görevler arasında değişim yapmak, tek zamanda birden fazla işi yapmak ve şuan yapıyor olduğunuz işe odaklanmamak sadece sizin iş üretkenliğinizi etkiler ve muhtemelen bu işlerden hiç birini en iyi bir performans sağlayarak yapamazsınız. Daha fazlasını yaparsınız ancak yaptığınız işin kalitesi şaibeli olur.

 

Aklınızın önemsiz şeylerle dikkati dağılır ve siz bu önemsiz şeylere konsantre olarak zamanınızı ve enerjinizi boşa harcamaya meyilli olursunuz. Bu durum strese neden olur ve aşırı strese girmiş bir akıl etkili bir şekilde çalışamaz bu da sizin üretkenliğinizi etkiler.

 

Meditasyon aklınızı kontrol altına almaya yardım eder ve üretkenliği arttırır.

 

meditating-monk-benefits-of-meditation

 

Aklınız huzurlu ve stressiz olduğu zaman üretkenliğinizi arttırabilirsiniz. Bu da meditasyonla gerçekleştirilebilir. Meditasyon aklınızın hiçbir şeyi düşünmediği zamanki halidir ve size mutlu bir hayat verecek olan düşüncelerdeki o berraklığı sağlar.

 

Buddha, aklınızdaki o sarhoş maymunların meditasyonla nasıl kontrol altına alınacağını ve bu maymunları düzenli bir meditasyona teslim edersek nasıl daha huzurlu ve sakin bir şekilde büyüyeceklerini göstermiştir. Düzenli meditasyon egzersizleri sizin konsantre gücünüzü, yaratıcılığınızı, odak noktanızı, gevşemenizi ve üretkenlikte bir artışa neden olacak zihin yetilerinizi yükseltir.

 

Meditasyon sizin farkındalığınızı arttırmaya yardımcı olur yani size şimdiki zamanda yaşadığınızın ve çevrenizdekilerin farkında olmaya yardım eder. Araştırmalar gösteriyor ki, meditasyon sizin bir işte uzun bir süre daha az dikkat kaybıyla kalmanıza yardım ediyor ve hafızanızı güçlendirip stresi azaltıyor.

 

Odaklanma yeteneğinizi ve üretkenliğinizi geliştirin.

 

staying-focused-and-productive

 

Dikkatli olmak sizin şimdiki zamana odaklanmanıza ve çevrenizde olan her şeyi benimsemenize yardımcı olur. Böylece geçmiş, gelecek ya da şu anda sizi etkilemeyecek herhangi bir şey için endişe duymazsınız. Daha az zamanla daha fazlasını başarabilirsiniz çünkü meditasyon sizin bir işe odaklanmanıza ve dikkat dağıtıcı faktörleri görmezden gelmenize yardım eder. Farkında olma durumu sizin yapıyor olduğunuz işten ve o zamandan keyif almanızı sağlar böylece o işe en iyi şekilde yaparsınız. En iyi ve en fazla çabayla yapılan işler dikkatiniz dağınıkken yapılan işlerden her zaman çok daha iyidir.

 

İyi konsantre olmuş bir akıl sizin önemli işleri yaparken zamanınızı alan, dikkat dağıtan önemsiz şeyleri sizden uzaklaştırır.

 

Salim bir kafa, sizin için hayatta ne önemli ne tamamen bir zaman ve enerji kaybı iyi bilir. Bu bilgi de sizin boşa zaman harcanılan o aktivitelerden kurtulmanıza yardım eder.

 

Kontrol altına alınmış bir akıl nasıl çalışır?

 

200468206-001

 

Açık, kontrol altına alınmış ve iyi konsantre olmuş bir akıl size huzur ve mutluluk sağlar ki bu da sizi yaptığınız her şeyle ilgili iyi hissettirir. Böylece yaptığınız işlerde mutluluğunuz ve motivasyonunuz artar.

 

Birçok bilimsel araştırma, meditasyonun stres hormonlarını azaltıp aklın odaklanabilmek için gerekli olan sabitliği sağladığını kanıtlamıştır. Meditasyon üretkenlikten ciddi depresyon durumlarına kadar her şeyi iyileştirmeye yardımcı olur.

 

Daha mutlu ve daha sağlıklı olan insanlar daha üretken ve yaratıcı olurlar.

 

Kafanızda sürekli dönüp dolaşan, kontrol edilmezse sizi çıldırtabilecek o sesleri dizginleyerek üretkenliğinizi arttırın.

 

Stresi azaltın ve meditasyon yaparak odaklanmanızı geliştirin bu etkinliğinizin yanı sıra sizin üretkenliğinizi de artıracaktır.

 

Çok görevli ve yararsız uygulamalardan kaçının ve daha rahat bir tempoda hayattan keyif alarak her şeyi etkili olacak bir şekilde yapın.

 

Benim gerçekten işime yarayan bir tavsiye vermek istiyorum: Kendiniz için sağlıklı alışkanlıklar oluşturun. Sizin konsantre olmanıza yardım edecek ve aklınızın sakin ve açık kalmasını sağlayacak yeni rutinler yaratın.

 

Aşağıda yazılanları sabahlarınıza uygularsanız gününüzün geri kalanı için üretken bir atmosfer yaratmış olursunuz ve aklınız da kargaşadan uzak durmuş olur.

 

* Yapılacaklar listeni önem sırasına göre ayarla.

* Meditasyon yap

* Gün için yapılacaklar listene başlamadan önce egzersiz yap.

* Herhangi bir şey yapmadan önce güzel bir kahvaltı yap.

 

Oluşturduğunuz yeni alışkanlıklara alışmak ilk başlarda kolay olmaz ancak bunları uygulamaya istikrarlı bir biçimde devam ederseniz zamanla gününüzün bir parçası haline gelmeye başlarlar ve sizin için daha üretken bir yaşam tarzı ve daha açık, temiz bir akıl oluştururlar.

 

Bu makale Charlene Barry’nin 30 Ekim 2014 tarihinde addicted2success.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here