En son annemin beni telefonla arayıp “İlayda bak burda iki kız var hadi onlara da anlatsana Girişimcilik Vakfı’nı, nasıl başvuracaklar? Bak telefonu veriyorum şimdi.”lerinin gittikçe artmasıyla artık bu yazıyı yazmanın zamanının geldiğini anladım.
Girişimcilik Vakfı’na 2015 girişli bir fellow olarak, çevremden sürekli hem vakıfla ilgili hem de seçim süreciyle ilgili pek çok soru alıyorum. Soru aldığım kitle kesinlikle çok geniş, lise 1 öğrencilerinden tutun üniversite son hatta yüksek lisans öğrencileriyle uzun uzun konuşma fırsatım oldu vakıfta geçirdiğim 1 yıllık sürede. Tabii GirVak’ın saklı bir cennet olduğunu duyan arkadaşların yönelttiği ilk soru “PEKİ NASIL GİRDİN?” oluyor. O zaman buyrunuz;
Kendinizi Tanıyın
Unutmayalım ki vakfın ilk önceliği sizin girişimciliğe olan potansiyeliniz ve motivasyonunuz. İçinizdeki girişimciyi şimdiden keşfetmeye bakın! Kendinizi tanımadan ne çevrenizdekileri anlayabilirsiniz, ne de yeteneklerinizi keşfedebilirsiniz. Hayatınıza yön veren etkenlerden biri kendi yetenek ve ilgi alanlarınız olacak. Spor, müzik, felsefe aklınıza ne gelirse. Okuyabildiğiniz kadar çeşitte kitap, makale, haber okuyun. Film izleyin, dizi izleyin, tiyatroya gidin, yabancı dil öğrenin, gezin, tanışın, çalışın, staj yapın. FARKLI ŞEYLER DENEYİN! İleride hepsi birleşince oluşan tabloya siz de şaşıracaksınız.
Olabildiğince Ufkunuzu Genişletin
Benim bu hayattaki en büyük şanslarımdan biri resim yeteneğim oldu. Onun sayesinde lisemde resim öğretmenimle beraber projeler yapma fırsatım oldu. -Tuba hocam sevgiler burdan da.- Kendisi okuldaki en açık insandı eğitimciler arasında, beraber EYP-MUN konferanslarından inovasyon kamplarına, asansör yarışmlarından tutun öğrenci şirketlerine, sosyal sorumluluk projelerine pek çok etkinlikte yer aldık. Bir çok konuşmacı dinleme fırsatım oldu ki ilk dinlediğim ve gözlerimin parlamasına sebep olan kişi ilginç hikayesi ile Fırat İşbecer oldu. Benim size tavsiyem, hayatta belli bir başarıya ulaşmış insanların hayat hikayelerini dinleyip, okumanız. Onların hayatla ilgili çok daha geç fark ettiği önemli noktaları, hayatınıza şimdiden organik bir şekilde empoze etmeniz kesinlikle çok yararlı olacaktır.
Kendiniz Olun
Hiçbir zaman, hiç kimse için kendinizi değiştirmeye çalışmayın. Olmadığınız biri gibi davranmayın. Farklı olmaktan çekinmeyin. Farklılarınız sizi ortaya koyan şeyler, sizi siz yapan şeyler. Yaptığınız her işte kendinize güveniniz tam olsun. Ortaya bir sorun çıktığında öncelikle tek başınıza çözüm üretmeyi deneyin. Pratik zekanız güçlensin. Yeterince çabaladıktan sonra eğer yeterli verime ulaşamazsanız başkalarından yardım isteyin. Kendinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Seçim Kısmına Gelirsek…
1.Aşama
İlk aşamadan geçmenizi sağlayan şey geçmişteki deneyimleriniz olacak, önünüzde vakfa başvurmak için ortalama 7 ay daha olduğunu hesaba katarsak -üniversite öğrenciseyseniz- bu süreyi kendiniz adına efektif olarak kullanmanızı öneririm.
2.Aşama
Video aşaması, herkesin korkulu rüyası. Bu aşama için bize verilen sürenin 4’de 3’ünü bana bir yerlerden vahiy gelmesini bekleyerek geçirmiştim. Kafamda bir sürü seçenek vardı ama hiçbiri beni tam olarak yansıtmıyordu ya da beni tatmin etmiyordu. Çok sönük bir şey de yapmak istemediğimden ve de kendimi çekmeyi sevmeyen bir yapım olduğundan hazırlayabileceğim en başarılı videoyu yaptığımı düşünüyorum. https://vimeo.com/134381517 adresinden de izleyebilirsiniz. Evet önerilerime gelecek olursak, yaratıcı olun. Fellowların videolarını izleyin size ilham kaynağı olsun. Farklı olduğunuz takdirde bence bu aşamada elenme gibi bir seçeneğiniz olmayacak!
3. ve 4. Aşama
Test kısmına gelirsek, yapmanız gereken tek şey dürüst olmak. Kendinizle çelişmeyin. Daha önceden kişilik testi yapmadıysanız tavsiyem https://www.16personalities.com/tr adlı siteden vakit kaybetmeden yapmanız. Çeşitli dil seçenekleri de mevcut.
Mülakatlar
Benim için hayatımdaki ilk mülakat deneyimi olmuştu. Stres seviyemi tahmin edebilmişsinizdir. Mülakat girmeden önce de girdikten sonra da içime dert olan şey “Kendimi doğru ifade edebildim mi?” olmuştu. Ben bu konuda pek hazırlıklı değildim, ne konuşmalıyım ne araştırmalıyım diye de hiç kafa patlatmamıştım. Kendimi kaderin ellerine bırakmıştım, yapım gereği spontane cevaplar vermeyi tercih ettim ama pek önermiyorum. Daha önce prova yapın, kendinizle ilgili kesinlikle ifade etmeniz gereken şeylerin listesini hazırlayın.
Umarım bunlar bir nebze olsun işinize yarar, vakfın seçim sürecine katılmanın bile size çok şey katacağının garantisini verebilirim.