Fellow Seçilme Süreci ve Bu Süreçte Yaşadıklarım

4
3335

Tahmin ediyorum ki bu yazıyı okuyanlar ya Fellow programını merak edenler ve başvurmayı düşününler ya da benim internet gönderilerimi takip eden ve tıklayan kişiler. Bu yazıya öncelikle Girişimcilik Vakfı’nın ve amacının ne olduğuyla başlayacağım, ardından Fellow programını ve seçilme sürecini ve benim bu uzun süreçte başımdan geçenleri kısaca özetleyeceğim.

 Vakfı anlatırken, web sitemizden bir alıntı ile işe başlamak istiyorum.

 “Türkiye Girişimcilik Vakfı (Girvak) 2014 Nisan ayında kuruldu. Girişimciliğin önemini bilen ve değişimin anahtarı olduğuna inanan iş insanları ve fikir önderleri tarafından kurulan Girvak, girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve girişimciliğin gençler arasında bir kariyer seçeneği haline gelmesi amacı ile çalışıyor.”

 Bu amaç doğrultusunda da birinci önceliği üniversitelere veriyor. Girvak; MappedinTurkey, CreateUp, Youngpreneurs ve Start gibi markalar oluşturup çeşitli projeler ile Türkiye’ye ilham vermeyi amaçlıyor. Şimdi benden dinleyeceğiniz ise bence Vakıf’ın gözbebeği olan Fellow programı. Fellow programının başlıca amaçları arasında Fellowlara ilham vermek ve networklerini genişletmelerini sağlamak var.

 Peki bunlar nasıl sağlanıyor?

Fellowlar her iki ayda bir yapılan FellowUp’lara katılarak ilham verici girişim hikayelerini dinliyorlar ve başka yerlerde öğrenemeyecekleri detaylara hâkim oluyorlar. FellowUp’lara katılım ise zorunlu.

 Girvak adeta her hafta başka bir etkinliğin düzenlendiği ve Türkiye veya uluslararası düzeyde etkinliklere katılımın sağlandığı bir merkez. Bu etkinlikler ve buralarda tanıştıkları kişiler sayesinde Fellow’lar hem networklerini hem de vizyonlarını genişletiyor.

 Bütün bunların yanında ise Girişimcilik Vakfı, Fellow’ların kişisel gelişimlerini desteklemek amacıyla programa dahil olmuş kişilere burs veriyor.

 Seçim Süreci

Şimdi gelelim sürece. Fellow programına seçilmek için biraz uzun bir süreç sizi bekliyor. 6 adımdan oluşan bu süreç yenilikçi ve bilimsel bir nitelik taşıyor. Benim için bu süreç macera ve heyecan niteliklerini taşıdı diyebilirim. Daha evvel hiç denemediğim şeyleri deneyimlememe fırsat verdi bana.

 Bu 6 aşamalı süreç ilk olarak CV puanlama ile başlıyor. Online olarak doldurduğunuz CV puanlanıyor ve ardından bu aşamayı geçenleri benim de heyecan içinde atlattığım Video aşaması bekliyor. Bu aşamada Fellow adaylarından Girişimcilik Vakfı Fellow Programı’na dâhil olmak için “Motivasyonun ne?”, “Neden girişimcilik? sorularını yanıtladıkları 3 dakikalık bir Youtube videosu hazırlamaları bekleniyor. Bu aşama için ben de hayatımda ilk defa başından sonuna bir video için içerik oluşturmak, çeşitli görüntüler kaydetmek ve bunları montajlamak gibi birçok şeyi deneyimledim ve inanılmaz eğlendim. Arkadaşlarım ile beraber dış ve iç mekân çekimleri yaparken ışıktan tutun da mikrofonun nerede durursa sesi daha iyi kayıt edeceğine dek çeşitli deneysel çalışmalar yaptık ve 2 gün boyunca hayatımıza farklı bir renk kattık.

 Benim çektiğim videoya buradan bakabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=I1bnYy_rApY

 3’üncü ve 4’üncü aşamalar Enneagram Kisilik Deseni ve Visual Questionary. Özellikle 3. Aşamada sizden istenen, kişilik testini samimi bir şekilde doldurmanız, çünkü bu testte doğru veya yanlış cevap diye bir şey yok. Gündelik hayattaki önceliklerinizi ve kendinizi nasıl ifade ettiğinizi anlamaya yönelik bir test. Unutmayın ki kişiyi “girişimci” veya değil diye tanımlayan kesin kalıplar yok. 4. Aşama ise bence analitik zekâ testi kıvamında geçiyor. Çok komplike olmayan birtakım soruları yanıtlamanız gerekiyor.

 Bütün bunları atlattıysanız sırada sizi iki tane mülakat bekliyor. Öncelikle ön seçim komitesi ile bir Skype mülakatı yapıyorsunuz. Bu aşamanın adı Online Mülakat. Güler yüzlü insanlar ile sizi çok da zorlamayacak bir mülakat yapıyorsunuz. Bu aşamayı da geçerseniz, son ve açıkçası beni en çok geren aşama sizi bekliyor: Yüzyüze Mülakat. Bu aşamada Yönetim Kurulu ile bir mülakat yapmanız gerekiyor.

 Açık konuşmak gerekirse beni en çok stresin sardığı kısım burasıydı. Mülakata girme ihtimali olduğunu düşündüğüm herkes hakkında uzun stalk çalışmaları yapmadım değil. Yine de gerginliği atmayı mülakat odasına girene kadar çok da başaramadım. Ama bir kere mülakata girdiğinizde gerginlik ve stresten eser kalmıyor çünkü sizi güler yüzlü ve destekleyici kişiler karşılıyor. O yüzden size tavsiyem kendinize güvenmeniz ve bu güven duygusunu da karşıya yansıtmanız.

 İşte Fellow süreci ve kısa bir özeti. Umarım aklınıza takılan bazı noktalara cevap verebilmişimdir. Benim tavsiyem, ileride girişimcilik ekosistemine adım atmak isteyen herkesin Fellow programına başvurması olacaktır.

 Kendinize iyi bakın 🙂

 

4 YORUMLAR

    • Merhaba Gülay,
      Fellow programına sadece Türkiye’de bulunan bir üniversitede okuyan lisans öğrencileri başvurabiliyor. Program şartları ile ilgili detaylı bilgiyi web sitemizde bulabilirsin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here