Fellow’lardan Bu Hafta: Global İnovasyon ve Girişim Köşesi

Elif Nisa Baş: Fellow’ların haftalık bültenine hoş geldiniz! Bu seri boyunca haftalık olarak çeşitli kitaplar, podcastler, filmler, girişimler ve global yenilikler hakkında içerikler göreceksiniz. Bazen size hazır kaynaklar sunarken bazen de o kaynaklara ulaşabileceğiniz ve kaynakları üreten kişi olabileceğiniz yollar sunacağız. Şimdiden sizlerle birlikte olduğumuz için mutlu olduğumuzu bildirmek isteriz!

Girişimleri Takip Edebileceğiniz 10 Kanal

Girişim dünyası çok büyük. Bu alanın yeni oyuncularını takip etmek, eskileri görmek, onlar hakkındaki haberleri okumak girişimci ve girişimci adayları için fazlasıyla önemli bir hale geldi. Eski-yeni fark etmeksizin bu oyunculardan haberdar olmak yatırım bulabilme ve işbirlikleri gerçekleştirme olasılıkları doğururken aynı zamanda doğru rakip analizlerini yapmaya olanak sunuyor. Girişimci adayları ise bu girişimleri inceleyerek fikirlerinin test edilip edilmediğini kontrol edip oyuncuları tanıyabiliyor.

Takip yapabilmek için elbette belli kanallar var. Bu yazıda derlediğim 10 kanalın takibi kolaylaştırabileceğine inanıyorum.

1)Webrazzi

Herkesin bildiğini düşündüğüm ama ne olur ne olmaz diye eklediğim Webrazzi, bu alanda olmazsa olmazlardan. Webrazzi sayesinde yatırım, yeni girişim, yarışmalar, kuluçka merkezleri gibi birçok alandan haber alabilirsiniz.

Kurucularından Arda Kutsal ile ilk Fellow-up etkinliğinde görüşmüştük. Bireysel enerjisini ve bilgisini işine ve Webrazzi takımına yansıttığını düşünüyorum.

Link: https://webrazzi.com/

2) E-girişim

Hilmi Öğütçü’nün kurucusu olduğu E-Girişim, girişimcilik ve teknoloji odaklı bir içerik platformu. Yatırım, girişim haberleri, yarışmalar, kuluçka merkezleri hakkında içerikleri mevcut. E-girişim Youtube’da da fazlasıyla aktif.

Link: https://egirisim.com/

3) startups.watch

Serkan Ünsal’ın kurucusu olduğu startups.watch, girişimlerin detaylı analitikleriyle beraber listelendiği bir platform. Ücretli planlardan birine geçildiği takdirde detaylı raporlar ve VC roundlar sunuluyor. Yatırımcılar için birebir!

Link: https://startups.watch/

4) Crunchbase

Firmaların ve girişimlerin bilgilerinin bulunduğu global bir platform. Girişimler hakkındaki haber kaynaklarını, yatırım turlarının yanında market araştırmaları ve yatırımcı bulmayı da kolaylaştırıyor. Girişimlerin haricinde ekstradan okullar, kişiler, yatırımcılar, satın alımlar ve etkinlikler gibi birçok alanda bilgiler içeriyor. Yatırımcılar ve rakip analizi yapan kişiler için vazgeçilmezlerden biri olduğunu düşünüyorum.

Link: https://www.crunchbase.com/

5) StartupCentrum

StartupCentrum girişimleri, ekosistem etkinliklerini, çalışmak isteyen kişileri görebileceğiniz bir internet sitesi. Startuplar kendileri hakkında bilgiler veriyor. Global çaptaki tüm startuplar bilgilerini girebilse de kullanıcı profilinin büyük çoğunluğunu Türkiye’den. Girişimleri ararken ülke, şehir, aşama, sektör gibi çeşitli şekillerde filtreleme seçeneği sunuyor.

Link: https://startupcentrum.com/tr

6) Girisimler.net

Girisimler.net, kurucusu olan Fırat Demirel’in tanımlamasıyla “Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin nitelikli gelişimini desteklemek amacıyla kurulan ve topluluk desteği ile büyüyen bir içerik platformu.” Girişimler.net platformu üzerinden çeşitli girişimlerin bilgilerinin yanında yatırım ve girişim haberlerini de takip edebilirsiniz.

Link: https://girisimler.net/

7) StartupMarket

StartupMarket startupların yatırım ve takım arkadaşı bulmaları için bir platform olurken yatırımcılar için de girişimleri tanıma ve portföy oluşturma olanağı sunuyor. Türkiye odaklı bir platform.

Link: https://startupmarket.co/

8) StartupLister

Çok sade bir içeriğe sahip olan StartupLister globalde yeni girişimleri fark etmenize olanak sağlıyor. Maalesef kategori, ülke, kuruluş tarihi gibi çeşitli filtreler yok; ancak günlük takipler için ideal bir site.

Link: https://startuplister.com/

StartupBlink çeşitli startupları keşfetme fırsatı sunmasının yanı sıra raporlar ve ülke bazlı sıralamalar ile globaldeki bilgi paylaşımında fark yaratan internet sitelerinin başında geliyor.

Link: https://www.startupblink.com/

Ekstra Link: Yıllık raporlarını buradan inceleyebilirsiniz:https://report.startupblink.com/

10) Clubhouse

Evet, Clubhouse! Clubhouse, hayatımıza hızlıca girmesiyle beraber yatırımcılar ve girişimciler için de cazip bir ortam haline geldi. Clubhouse’daki oturumlarda yatırımcılar ve çeşitli aşamalardaki girişimciler bir araya geliyor; dinleyiciler ise çeşitli mecralarda duyuruları bile olmayan erken aşama girişimleri dinleme şansı elde ediyor. Clubhouse bu gibi etkinlikleri ağırlamaya ne kadar daha devam edecek zamanla göreceğiz.

BONUS

11) f6s.com

F6s girişimciler için yatırımcı bulma, tanınma ve etkinliklerde bulunma fırsatları yaratan bir platform. Startup scounting için e-posta adresinizi vererek iletişime geçip yeni startupları ve rakipleri öğrenebileceğiniz bir internet sitesi. Ekstra olarak startup iş ilanları da yayımlıyorlar.

Link: https://www.f6s.com/

Yukarıda belirtilen internet sitelerinden globalde ve Türkiye ölçeğinde yeni girişimleri arama, rakip analizi yapma, yeni fikirleri öğrenme, güncel haberleri alma, iş bulma gibi çeşitli alanlarda yararlanabilirsiniz. Ancak bunların yanında Instagram, Twitter, LinkedIn gibi mecraları doğru kullanarak da yeni girişimleri öğrenebilirsiniz. Kuluçka merkezleri, hızlandırıcılar, teknokentlerin, VC’lerin sitelerinden faydalanarak girişimler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunlarla birlikte liste uzayıp gidiyor. Araştırmanızda ve bilgilenmenizde kolaylıklar diliyorum. Sevgiler!

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Aç Karnına Sanayileşilmez

Türkiye’de 80’li yıllardan sonra Özal dönemiyle sanayileşme ve ihracat önemli bir ivme kazandı. Doğru bir pazar olarak Avrupa veya Amerika değil Ortadoğu ve Kuzey Afrika hedef alındı. Gelişen teknoloji ve artan üretim o dönem için refahımızı arttırdı. Fakat bir ayrıntı vardı ki bu harikulade gelişimi temelsiz bıraktı.