Fellow’lardan Bu Hafta: Kitap Köşesi

Yeni Girişimci İçin Kitaplar

İnsanları Etkileme ve Arkadaş Kazanma Rehberi
Dale Carnegie

Yılların testlerine dayanmak konusunda döneminin kişisel gelişim kitaplarından pozitif bir biçimde ayrışan İnsanları Etkileme ve Arkadaş Kazanma Rehberi, ilk kez 1936 yılında yayımlandı. Carnegie’nin birlikte çalıştığı insanların hikayeleri ve kendi gözlemlerinden yola çıkarak yazdığı bu kitap, kişilik kavramına farklı açılardan yaklaşarak davranışları bir mantık temeline oturtuyor. Her bölümün sonunda birkaç temel ilke ile özet sunan kitap, kimi zamanlar profesyonel bağlamlarda davranış şekillerinde kararsız kılanların kesinlikle okuması önerilen bir içerik.

Goodreads’te inceleyin!

A Promised Land
Barack Hussein Obama

Obama ailesinin 2008 başkanlık seçimine kadar olan süreçteki deneyimleri ve iki dönem süren başkanlığın ilk dönemindeki anılarını konu alan kitap, dünyanın en güçlü koltuğuna gelen süreçte liderin iç dünyasına eşi görülmemiş bir ışık tutmayı başarıyor. Obama’nın eşiyle adaylık sürecindeki kavgalarından ırk, din ve dil temelli ayrımların ABD ve dünyadaki derinliğine geniş bir kapsamda detaylı içerikler sunan kitap; hedefe giden yolda kimi zaman şüphe ile karşılaşan girişimciler için biçilmiş kaftan. Dünyanın tek süpergücünün başında olsanız dahi kişisel çekinceleriniz ve gel-gitli süreçlerinizin varlık göstermeye devam edeceğinin yazılı kanıtı olan A Promised Land’in Obama ailesine milyon dolarlar kazandırdığını da belirtmeksizin olmaz.

Goodreads’te inceleyin!

Prens
Niccolo Machiavelli

Machiavelli ve eseri Prens kadar eleştiri ortamına dahil olan sayılı edebi yapıt olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Prenslerin davranış biçimlerini temel bir güç arzusu üzerine oturtan Machiavelli, kimi standartlarda etik görülmeyecek yöntemleri savunmaktadır. Zira, prensin gücü eldesi ve sahipliği sürecinde başvuracağı yolları detaylı açıklayan Machiavelli, bu yaklaşım üzerinden günümüzde kişilik betimlemelerinde kullanılan makyavelistliğin el kitabını yazmıştır.
Özellikle 20. YY yöneticilerinde yaygın olduğu bilinen makyavelist anlayışı tanımak, onaylasın onaylamasın fark etmeksizin günümüzün karmaşık profesyonel ilişkilerinde yolunu bulmaya çalışan girişimcilerin kişi ve kurumları incelemesinde kuşkusuz ki fayda sağlayacaktır.

Goodreads’te inceleyin!

The $100 Start-up: Reinvent the Way You Make A Living, Do What You Love, and Create a New Future
Chris Guillebeau

“Bir girişime başlamak için yeterli sermayem yok” anlayışını hedef tahtasına koyan Guillebeau, çok küçük sermayelerle başlayarak kurucularının hayatlarında köklü değişimlere yol açan girişimlerin hikayelerini konu alıyor. Hikayelere olan detaylı yaklaşımında hem girişimin ilerleyişine hem de girişimcinin gelişimine ışık tutan kitap, içindeki girişimci ruhu serbest bırakmak isteyen fakat nereden başlayacağını bilemeyenler için ideal bir tercih olur.

Goodreads’te inceleyin!

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Vakıf, Ben ve Girişimcilik

Selam herkese, 2019’un çiçeği burnunda Fellow’larından Merve ben! Önceleri Türkiye’nin duş aldığı gün olan, şimdilerde ise Covid sebebiyle…

Paylaşma Geleneği ve Paylaşım Ekonomisinin Geleceği

Komşuluğun en temel özelliği paylaşma kültürünün olmasıydı bence. Eskiden, biri zor bir duruma düştüğünde ya da sadece ihtiyacı olduğunda maddi ve manevi her yönden destek olunmaya çalışılırdı. Şimdilerde ise komşunun komşuya bir tabak yemek götürmesi bile garipseniyor. Bizim için eskiden çok normal bir ritüel olan eylemlere bugünlerde 'paylaşım ekonomisi' adı veriliyor. Değişen toplum değerleriyle birlikte paylaşım ekonomisine mahalle kültürünün son versiyonu diyebilirim. Fakat bu sefer mahallemizin sınırları biraz daha geniş. Yeni sınırımız ''dünya''.

Rekabet

Rekabetin tarihi, insanlığın tarihi kadar eskidir. İnsan, özü gereği üstünlük sağlama amacı ile rakiplere karşı hep bir yarışma halinde hisseder. Bunu yapılan her işe, sosyal hayatımızın her alanına, her hareketimize uyarlayabiliriz. Bu bir sistem rekabeti de olabilir, bireysel ya da grupsal rekabet de olabilir, hiç fark etmez. Ben bu yazımda size klasik rekabet örneklerinden başka bir şeyden bahsetmek istiyorum.