Fellow’un Amacı Nedir, Fellow’lar Neler Yapmalıdır?

Girişimcilik Vakfı, üniversite öğrencilerine girişimciliği aşılamak, onları girişimci olmaya teşvik etmek ve bu sayede Türkiye Girişimcilik ekosisteminin gelişmesini sağlamak amacı ile 2014 Nisan ayında kuruldu. Programa başvuru yapabilmek içinse http://girisimcilikvakfi.org/ne-yapiyoruz.php adresinde görebileceğiniz koşulları sağlıyor olmanız yeterli. (Bu linkte aynı zamanda fellow programı seçim sürecini de görebilirsiniz.) Yani herhangi bir fikrinizin, projenizin ya da şirketinizin olması gibi bir zorunluluk yok. Aynı zamanda bu, programa dahil olduktan sonrası için de geçerli, herhangi bir fikir bulmanız ya da bir proje yapmanız gibi bir zorunluluk koşulmuyor. Yani bir proje ya da fikrin olmaksızın Tutkun, Azim ve Heyecanını da yanına alıp bizlere katılabiliyorsun J . Eee fikir, proje gibi zorunluluklar yok, o zaman ne yapıyorsunuz, ne işe yarıyor bu Fellow Programı dediğinizi duyar gibiyim.

 

Fellow programı yukarıda bahsettiğim gibi sizden herhangi bir fikir, proje ya da şirketinizin olmasını beklemiyor ama üzerinde çalıştığınız bir projeniz ya da şirketiniz varsa (you’re more than welcome) bunun için olabildiğince destek veriyor ve network sağlıyor. Öncelikle şunu belirtmem de fayda var, amaç olarak fikir ve proje üzerine kurulan ve bunun üzerine işleyen bir vakıf olmadığı için 10 aydır ne yapıldı, kim nerden nereye geldi, vakfın ilerlemesi ne durumda vb. sorulara ithafen, burada yapılması planlanan temel şeye kültür odaklı bakılması lazım. Yani girişimcilik kültürünün Türkiye’deki temellerini yeniden sağlam bir şekilde atacak, güçlendirecek ve kısa bir sürede ivme kazanmasını sağlayacak bir vakıf olarak düşünmeliyiz. 10 ay öncesi ve sonrası olarak baktığımızda, dışarıdan değişimin ne kadar hissedildiği tartışılır. Ama ilk 10 ayımız için binanın temeli misali; en önemli olan ama dışarıdan bakıldığında en az fark edilen kısmında gayet başarılı ve ivmeli bir şekilde hareket edip ilerleme sağladığımıza inanıyorum.

 

c

 

Fellow programının amacına kısaca değindikten sonra, gelelim fellow olduktan sonra yapmamız gerekenlere. Fellow olduktan sonra 2 ayda bir düzenlenen Fellow Up etkinliklerine katılmanız gerekiyor. Bu etkinlikler İstanbul’da düzenlenen genelde 1 gün süren ve katılımın zorunlu olduğu etkinlikler. Her etkinlikte farklı bir girişimci ismin aramızda olduğu fikir paylaşımında bulunduğumuz, onların başarı ve başarısızlık hikayelerinden dersler çıkarabildiğimiz son derece güzel ve faydalı bir etkinlik. Öğlene kadar devam eden bu sohbet ve soru cevap kısmının ardından, mütevelli heyetinin de bizlere katılımıyla öğle yemeği yiyor ve sohbetimize masada devam ediyor oluyoruz. İlk üç Fellow Up etkinliğinde bizlere katılan isimler sırasıyla (Sina Afra, Nevzat Aydın ve Alemşah Öztürk) oldu.  İlk iki etkinliğe Erasmus’ta olduğum için Polonya’dan katılmam gerekti ve etkinlik sonrasında “iyi ki gelmişim” i samimi bir şekilde söyleyebildim. Sizleri temin ederim üç etkinlikte kaçırılmaması gereken mükemmel etkinliklerdi.  Fikir, bakış açısı ve deneyim olarak bizlere çok şey kazandırdıklarına inanıyorum. Bu etkinliklerde tabi ki fellowlar olarak bizlerde kendi aramızda fikir ve düşüncelerimizi paylaşıp birbirimizden feedback almaya olabildiğince gayret ediyor, birbirimize destek oluyoruz.

 

b

 

Tabi Fellow Up etkinlikleri dışında sürekli etkinlik mailleri hakkında bilgilendirilip belli kontenjanlarda birçok yerel ve ulusal etkinlere katılıyoruz. Ayrıca bunların dışında katılmak istediğiniz herhangi bir etkinlik mi var? Bunu Girişimcilik Vakfı ile paylaşmanız yeterli, genellikle kısa bir süre sonra olumlu bir dönüş alıp o etkinliğe katılabilmek için belirli bir kontenjanımız oluyor.

 

Programın amacı ve Fellow Programından kısaca bahsettik, şimdi gelelim yurt dışı etkinliklerine. Yurt dışı etkinliklerimiz İsrail ile başladı. “Neden İsrail?” ve “İsrail’e gitmemizin bize neler kazandırdığı” ile ilgili detaylı bilgi için, başta Sina Afra (http://www.sinaafra.com/eski-assoliste-yeni-sarki-ogretilmez-derken-hayatimiza-bir-tel-aviv-girdi/ ) olmak üzere, Serkan (https://girisimle.com/tel-aviv-girisimciligin-ortadogudaki-kalesi-durumunda/ ), Canan (http://canandoslu.com/ )ya da benim yazdığım(http://www.zafercigdem.com/turkiye-girisimcilik-vakfi-israil-etkinligi/ ) blog yazılarına göz atabilirsiniz.

 

Ayrıca 40’ımız arasında kura çekilerek Moskova, Berlin ve Londra’ya etkinliğe gidecek arkadaşlarımız belirlendi. Berlin ve Moskova etkinliği gerçekleşti bile. Detayları öğrenmek için www.girisimle.com u takipte kalın J Tabi 25 Haziran’da gerçekleşecek olan Fellow Up etkinliğimizde ayrıca San Francisco’nun kurası çekilecek ve bir kısmımız Amerika’ya gitme, oradaki etkinliğe katılma şansı elde edeceğiz.

 

Bu kısma kadar Fellow Programı, yerel ve global network imkanlarından bahsetmiş olduk. Son olarak 12 ay boyunca devam eden aylık 500 TL burs imkanından ve “giveback”’ten bahsederek yazımı sonlandırmak istiyorum. Yukarıda eklemeyi unuttum yeri gelmişken, bahsettiğim yurt dışı etkinlikleri için masraflarımız Girişimcilik Vakfı tarafından karşılanıyor.

 

Giveback’e gelecek olursak, en eğlenceli ve güzel noktalardan birisi giveback şüphesiz. Çünkü bizleri öğrendiklerimizi ve deneyimlerimizi paylaşmaya itiyor. Tabi bu da beraberinde yeni şeyler öğrenme ve kendimizi geliştirme arzumuzu arttırıp, paylaşmanın verdiği mutlulukla birleşince…  Ayrıca katıldığımız her etkinlik için, edineceğimiz bilgi ve deneyimleri paylaşacağımızın bilincinde olmamız, katıldığımız etkinlikleri çok daha dikkatli ve bilinci bir şekilde dinlememize, not alıp soru sormaya itiyor bizleri. Bunları blog yazısı ya da video olarak paylaştıktan sonrasında ise, mail ya da yorum olarak gelen soru-cevap, fikir önerisi ve teşekkür yazıları ise mutluluğumuza mutluluk katıyor elbetteJ Bu bahsettiklerim daha çok bizlere olan katkısıydı. Okurlara olan katkıları ise, Türkçe içeriğe katkı sağlanması ile etkinliğe katılım sağlayamamış kişilerin etkinlik hakkındaki temel noktaları öğrenme ve takip edebilmesini,  dilerlerse öğrenmek istedikleri şeyler için iletişime geçebilme, soru ve fikirlerini kolayca iletebilme imkanı sağlıyor.

 

Bilginin en aktif, paylaşarak çoğalacağı ile ilgili birçok güzel söz biliyoruz. Gelin kendimizi ve Türkiye ekosistemini, girişimcilik ekosistemini birlikte geliştirip birlikte paylaşalım!

 

*Türkiye Girişimcilik Vakfı 2015 başvuruları yakında sona eriyor. Hadi, bu ailenin bir parçası olabilmek ve girişimciliğine ivme kazandırabilmek için ilk adımını at: http://www.girisimcilikvakfi.org/form.php

 

Zafer Çiğdem

Fellow ’14

 

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*