Gakademi | ABD ve Kanada’da Yükseköğrenim

(Erhan Erkut & Kaya Diker)

Gbrands etkinliklerinden Gakademinin ilk oturumu olan ABD VE Kanada’da yüksek öğretim konusu üzerine Erhan Erkut ve Kaya Diker hocamızdan detaylı bilgiler öğrendik. Yurt dışında okul okumanın maddi ve manevi zorluklardan, burs imkanlarından ve araştırma süreçlerinden bahsettik.

Bu oturumda neler öğrendik?

1) Arkadaşların başvurduğu okullara başvurmak mantıklı bir strateji değil, okulun alacağı kişi sayısına göre hareket edilmeli. İyi hocaların mezun olduğu okullara başvurmak iyi bir tercih olabilir.

2) Asıl önemli olan okullardan kabul almak değil para bulmak. Doktorada rollerin tamamen değişmesinden ötürü, artık öğrenci alıcı değil verici oluyor, doktorada burs aranmaz, belki bulunabilir ama bu durumda öğrencinin üniversiteye katabileceği bir şeyler olmalı.

3) Başvuracağın bölümün hocasının kaynaklarını, makalelerini iyice tarayıp bu konuda geliştirici fikirlerin olduğunu göstermelisin.

4) Türkiye’de yükseköğrenim eğitimi kaliteli olan üniversite sayısı az olduğundan akademik amaçlar doğrultusunda yurtdışına eğitime gitmek akıllıca bir seçim olacaktır.

5) Doktora başvurusu yaparken gidilebilecek en iyi okulu tercih etmek gerekir çünkü akademide yukarı doğru ilerlemek oldukça zordur. İyi okullar kendi içinde akademisyenler yetiştirmeye çalışır, düşük seviyeli bir okulda okuyarak prestijli bir okulda yer bulabilme ihtimali düşüktür.

6) Çalıştığın alanda isim yapmış hocaların öğrencisi olmak oldukça önemlidir çünkü birçok insan okullarının isimleriyle değil hocalarının isimleri ile tanınır.

7) Devlet bursunu kazanmak tek seçenek değil; çalışmak istediğin alanda yazılmış en iyi makaleleri inceleyerek o makalelerin sahibi hocalar ile mail yoluyla iletişime geçerek kendini tanıtmak da yeni imkanlar yaratmana yardımcı olabilir.

8) Akademi, girişimcilik ruhu olan öğrenciler için büyük bir özgürlük ve kurumsal kölelikten kaçış için en iyi seçeneklerden biri. Hem bilgiyle iç içe kalmayı sağlıyor hem de üniversiteler akademisyenlerin girişimlerini destekleyebiliyor.

9) Akademisyenlik farklı alanlarda çalışma imkanının yanında potansiyeli yüksek birçok öğrenci ile tanışmaya da imkan sağlıyor.  

10) Girişimci akademisyenlerin sayısının azlığından ötürü bu alanda gelişen yeni fikirler direkt olarak kucağınıza düşebiliyor. Kısacası, akademisyen olun ve girişimcilik hep yanınızda olsun. 

11) Deprem ile birlikte gördük ki Psikoloji ve İnşaat mühendisliği oldukça önemli meslekler. Deprem bölgelerinde fazlaca psikolog görev yaptı. Yapılacak yeni yerleşim yerlerinde ise inşaat mühendisleri aktif rol alıyor olacak. Bu alanlarda bir patlama tahmin ediyoruz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

E-Bülten: Nisan 2023

Gençlik Programları 3. ChallengerUp’ı Gerçekleştirdik!  Challenger’larımız ile dönemin 3. ChallengerUp’ında buluştuk. Etkinliğe hayal ettiklerimizi, fikirlerimizi, hayatlarımızdaki gelişmeleri paylaşarak…

Küresel Isınma Üzerine

1880’den beri dünyanın ortalama sıcaklığı 1.1 derece arttı, bu artış sıcaklık dalgaları ve doğal afetlerin şiddetinin artmasıyla kendini…

Sen Eczacısın!

Hayatımın en büyük gururlarından, vakfın henüz tek eczacı adayı olduğum ve bu deneyimi paylaşmak istediğim; ‘doğru ilham yeri’!…