
Gbrands etkinliklerinden Gakademi’nin üçüncü oturumunda Esmiyor* ekibinden Naz Yaman ile “İklim krizine karşı gerçekten ne yapabiliriz?” sorusu üzerine konuşmalar yaptık. Bu soruya “et tüketimini azaltmak, su tasarrufu yapmak, alışveriş yaptığımız markaların çevre dostu ve sürdürülebilir olmasına dikkat etmek” gibi her yerde gördüğümüz önerilerden ziyade daha farklı bir perspektiften yaklaşmaya çalıştık.
İklim Krizine Karşı “Gerçekten” Ne Yapabiliriz?
1) İklim krizi ile mücadelede ilk adım bu konudaki bilgi seviyemizi ve farkındalığımızı artıracak çalışmalar yapmaktır. İklim krizi konusunda bireysel olarak sorumlu hissetmenin önemli olduğunu biliyoruz elbette ancak büyük şirketlerin yapmaya çalıştığı hedef şaşırtmalara ve greenwashing* uygulamalarına kapılarak kendimize yüklenmemiz oldukça yıpratıcı bir yaklaşımdır. Bunun yerine bilincimizi yükselterek, bu konuda araştırmalar yaparak veya daha fazla okuyarak ilerlemek her açıdan daha anlamlı olacaktır.
2) İklim krizi konusunda üretmek, çalışmak, tartışmak veya gönüllülük projelerine katılmak bu mücadelede oldukça önemli adımlardan biri. Esmiyor ekibinin 2020 pandemi döneminde iki kişi ile başlayan podcast macerasının şu anda bir çığ gibi büyüyen büyük bir faydaya dönüştüğünü görebiliyoruz ve bu etki, bu konuda aksiyon almamız noktasında bizlere motivasyon olmalı. Bu konu hakkında bir kariyer tercihi yaparak ya da bir girişim projesini hayata geçirerek değişim hareketini devam ettirebiliriz. Çünkü iklim krizine karşı harekete geçmek yalnızca gönüllü faaliyetlerle kısıtlı değil, tüm bunları yaparken para kazanmak da mümkün. Gönüllü ilerlemeyi tercih edenler ise farkındalığı arttırmak için içerik üreterek veya araştırmalara katkıda bulunarak faaliyet gösterebilir. Sonuç olarak, “bir” kişi binlerce kişiyi etkileyebilir. Bıraktığımız her etki dolaylı yoldan da olsa bir amaca hizmet ettiği için çabalarımızın asla boşa gitmeyeceğinin bilincinde olmalıyız.
Unutmayalım ki, daha iyi bir gelecek amacıyla harekete geçmek için geç değil!
*Esmiyor, sürdürülebilirlik ve iklim krizi alanında çalışan amaç odaklı bir tasarım ve iletişim stüdyosudur, aynı zamanda bağımsız bir dijital medya platformudur.
(https://www.esmiyor.earth/)
(https://open.spotify.com/show/1rSG5ONu3l3A40MI4PQRtF?si=65186582c8444161)
*Greenwashing: Türkçeye yeşil aklama veya yeşil yıkama olarak tercüme edilen bu kavram bir şirket veya kuruluşun, çevresel etkilerini fiilen en aza indirmekten ziyade, kendilerini sürdürülebilir olarak pazarlamak için daha fazla zaman ve para harcamasıdır. Örneğin “karbon ayak izi” kavramının, küresel karbon emisyonlarının üçte birinden sorumlu 20 şirket arasında bulunan BP’nin reklamında kullanılması ve iklim krizindeki kendi payını, halk ile eşitlemeye çalışması bir greenwashing (yeşil aklama) örneğidir.
Bir yanıt bırakın