Gakademi | Startup Değerlemesi

0
148

Gakademi’nin Startup değerlemesi hakkındaki bu oturumunda Sinan Yıldırım’dan çok değerli bilgiler öğrendik. Startup değerlemesi nasıl hesaplanır, yatırım stratejilerimiz nasıl olmalı gibi sorulara cevaplar bulduk ve Sinan Bey’in yatırım sürecinde önemli bulduğu kriterleri görmüş olduk.

Bu oturumda neler öğrendik?

1-) Startup olmayan şirketlerin uluslararası anlamda değerlemelerini yapmak için üç adet farklı yöntem vardır.

a-) İndirgenmiş nakit akım metodu:

Bir ciro yaratmaya başlayan şirket, karlılık yaratmaya başlayan şirketin önümüzdeki yıllara ilişkin 5 ya da 7 yıllık iş planları hazırlanır.

b-) Benzer şirket yöntemi değerlemesi:

Halka açık şirketlerin yayınlanan verilerinin üzerinden bir hesap yapılır.

c-) Net aktif değer yöntemi:

Örnek vermek gerekirse; bir gayrimenkul şirketinin bilançosunda 100 adet daire vardır. Bu 100 adet dairenin bilançodaki değeri 100 milyon tl olsun. Bu 100 milyon tl’nin karşılığında ne var diye bakıyoruz. Borç almış, kredi ile almış veya satıcıya borcu var diyebiliriz. Varsayalım ki 100 milyon tl aktifim var. Diğer tarafta ise bankaya 20 milyon tl borcum var. Ortağa 10 milyon borcum var. Satıcıya ise 15 milyon tl borcum olsun. 

20+10+15=45

100-45=55 milyon tl bu şirketin değeri olur.

Bu yöntem genellikle gayrimenkul şirketleri tarafından kullanılır.

2-) Pre-seed turunda olan bir ekip değer biçilmeden mi size geliyor?

Şirketin 200 bin dolar yatırım almaya ihtiyacı var. Şirkette hasılat yok, ekip güzel, ürün ve fikir güzel. Bu değerlemeyi kanıtlayacak bir şey yok. O zaman şirkete 100 bin dolar koyup, 2 milyon dolar diye hesaplıyoruz.

3-) Düşük değerlemeden yatırım alan şirket dezavantajlı mıdır?

Olaya göre değişiklik gösteren bir durumdur. Düşük değerlemeden yatırım almak bazen avantaj olabilir. Önemli olan orada, örnek vermek gerekirse; “100 bin dolara ihtiyacım var. Şirket değerlemem 1 milyon dolar olsun. Ben 200 bin dolar yatırım almak istiyorsam bu mantıklı değil. Önce bir sene içerisinde zaman çizelgesi belirleyip bir sene içerisinde şu anki şirketimin değeri 1 milyon dolar ama ben bu 100 bin doları alırsam şirketimin değerini önümüzdeki sene 3 milyon dolara çıkaracağım” teziyle ilerlerseniz 1 milyon dolar değerlemeden 200 bin dolar yatırım almanın ne kadar mantıksız olduğunu söyleyeceksiniz.

4-) İlk değerlemeyi yatırımcılardan almak ne kadar doğru bir yöntem?

Bu durumda biraz yatırımcıya güvenmek zorundayız. Onlar da para veriyor ve senin de hayalin var, senin bir iş fikrin var. Haliyle devamlı para yakıyor. Onlar da parasını riske atıyor. Aslında onların tarafından bakınca sadece güven ile yapılan bir iş.

5-) Şirket kurduğumuzda ilk yatırımımızı alırken siz hangi kriterlere bakıyorsunuz?

Benim için en önemli olan kriter ekip. Co-founderlar satış yapabiliyor mu, buna bakarım. Size tavsiyem tek başınıza yatırım turuna çıkmayın. Mutlaka yanınızda co-founderınız olsun, hisse vermekten çekinmeyin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here