Game of Thrones’tan Öğrenilecek 4 Girişimcilik Dersi

Ejderhaların yanında HBO’nun Game of Thrones’u en iyi olmak isteyen insanlarla alakalı: En iyi savaşçı, en iyi lider, en iyi krallık.. Ve uzatırsak en iyi iş.  Kanada, Amerika ve İngiltere’de telefon cevaplama uzmanları sağlayıcısı (müşteri hizmetlerinde rastgele birinin sizi cevaplaması yerine Moneypenny sizin hesabınıza birini atıyor) ve markete yön veren Moneypenny’nin kurucu ortağı ve direktörü Ed Reeves bir post paylaştı.

 

Ed geçen sene Girişimciler için Game of Thrones’dan Liderlik Dersleri adlı bir makale yazdı ve sezon prömiyeri öncesinde ona bu konuyu sordum.

 

İşte Ed:

Game of Thrones hayranları için önemli bir hafta. Bir kaç gün içerisinde altıncı sezonun açılış gösterimi yapılacak ve ilk bölümün bir düğümle başlayacağı konuşuluyor.  George RR Martin’in Buz ve Ateş’in şarkısı adlı romanından yola çıkan dramatik ilk sezonun ardından, en sıkı okuyucular bile sırada neyin olduğunu bilmiyor. Bu ise yapımcıların en çok hoşuna giden şey.

 

Niçin? Çünkü bu koz kartı. Televizyondaki diğer şovlardan Got, tahmin edilmesi en güç olanlardan biri. Ned Stark’ın kafası uçurulduğunda veya Stannis Baratheon kızını kurban ettiğinde şov, şaşırtmaya ve hayranlarını heyecanlandırmaya devam ediyor (Tabii ki kitaplarını okumadığın sürece). Bu sürpriz hissi sadece televizyonda değerli değil elbette – iş hayatında da oldukça güçlü.

İnovasyon hakkında düşün. “Gelecek büyük şey” hakkında ne sıklıkla düşünüyorsun? – hemen hemen hiç. İşte o yüzden bu büyük bir şey. Bunun gibi, bizi bir şirket veya ürün hakkında düşündüren şeyler de çok nadir. Kendine en son ne zaman bir mağazadan harika hissederek ayrıldığını sor. İddia ederim bu her zaman olan bir şey değil.

 

Şaşırtmanın önemi dışında, büyük dramadan ne öğrenebiliriz? Çok fazla şey.

 

İşte dört tane anahtar ders:

 

1. Görünürdekilerin aldatıcı olabileceğini kabullen

Akıllı, tutkulu ve taktiksel. Tyrion büyük bir lider olmak için tüm özelliklere sahip, aynı zamanda Lannister ailesinin kara koyunu. (Bu, Joffey kuzenin olduğunda ve kızkardeşlerin birlikte uyuduğunda bir anlam kazanıyor.)

 

Neden? O cüceliğin dikkate alınmadığı bir toplulukta yaşıyor. Ama görünüş aldatıcı olabilir.

Bu işe alım yaparken tamamen doğru. En iyi çalışanı işe almak kolay değil ama kişilik, tavır ve değerler şaşalı sözlerle abartılmış bir CV’den daha önemli göstergeler.

 

Yetenek öğrenilebilir ve deneyim kazanılabilir ama pozitif tavır asla. Bu, diğer özellikler önemsiz demek değildir. Ama onlar ilk odaklanılacak şeyler olmamalı. İşler, ilişkiler üzerinden yürür ve doğru ekip kurmak hayati önem taşır.

 

2. Daima sadakati ödüllendir

 

Eğer Game of Thrones izleyicilerinin kesinlikle emin oldukları bir şey varsa o da budur: Sadakat değişebilir, hızlıca.  Örneğin, Petyr Baelish’i alalım. İşine gelenle bağlılık kurması, karakteri uzman bir dalavereci yapar ve en yakın rakiplerini kapıya doğru itmesiyle bilinir. Bu, gerçek hayatta da böyle. (belki daha az hayatı tehdit eden yönleri var). Hepimizin sevdiği iş ve şirketlerimiz var: Sevdiğimiz mağazalar var çünkü orda bize güleryüz gösterirler ve bizi iyi hissettirirler veya bizi anlayan ve zaman ayıran tedarikçilerimiz var. Problemse bunun bir gün değişebileceğidir. Bir veya iki kötü deneyimle bu güzel anılar kaybolabilir.

 

Şirket olarak sorumluluğumuz müşterilerimizin değer kazandıklarını hissetmeleri ve her birinin özel olduğunu bilmesidir.

 

Onların sadakati paha biçilemez ve asla yabana atılmamalıdır.

 

3. Durmaksızın inovasyon ara

 

En iyi girişimciler kuralları takip etmez. Aslında onlar bu tür kitapları paralayan ve tekrar yazan kişilerdir. Hayır kelimesi onların lügatında yer almaz.

 

Daenerys beşinci sezonda bu konuya parmak bastı. Tyrion ile geleceği hakkında konuşurken, “tekerleği durdurmayacağım, onu kıracağım” dedi.

 

Bu, liderler olarak aslında bizim yapmamız gereken şey. Yenilikler yapmak, yapıcı olmak ve normları zorlamak aslında bizim yapmamız gereken şeyler. Bunları yapamayacağımız söyleyen pek çok insan olacaktır, işte tam da burda fırsatlar yatar.

Ve kesinlikle, ateş püskürten ejderhaları arkana almak daha kolay olacaktır ama inanç ve cesaret onların en büyük silahıdır.

 

4. Yerine getirilmemiş sözleri asla hafife alma

 

Game of Thrones fanları ile konuşurken, “kızıl evlilik” kelimesi hep ağızları açık bırakır.

 

Dizinin en çok konuşulan bölümlerinden birinde Robb Stark, annesi karısı ve ordusu Walder Frey tarafından vahşice katledilir. Twitter adeta eridi, youtube ise kızgınlık videolarıyla doldu. Hepsi yerine getirilmemiş bir söz yüzündendi. Stark Frey’in kızıyla evlenmeye söz vermişti ama sözünden dönünde

 

Frey Lannister ailesiyle bir anlaşma yaptı ve sonuçlar Game of Thrones folklörü gibiydi.

 

İş hayatında yerine getirilmeyen bir söz bu tepkilere neden olmasa da yerine getirilmeyen bir söz tamir edilemez marka zararına ve pazar kaybına yol açabilir. Örneğin, Volkswagen’ı alalım. Bir zamanlar güvenilir Alman üreticisi imajı, emisyon skandalı yüzünden yıkıldı. İş ortakları ve müşteriler tarafından yapılan hukuki mücadeleler Volkswagen’i savaşın ortasına itti.

 

Bu makale inc.com‘da Jeff Haden tarafından 2016’da yayınlanan makaleden alınmıştır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir