Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum, Suada

0
4055

Global Girişimcilik Haftası kapsamında katıldığım etkinliklerden biri 18 Kasım’da Suada’da bu sene dördüncüsü düzenlenen ve teması “Yırtıcı Fikirler” olan G3 Forum’du. Peki, nedir, nasıl bir şeydir bu?

 

G3 Forum; dünyada 130’u aşkın ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nın Türkiye’deki en büyük etkinliği olarak biliniyor. Yuvarlak masa formatında gerçekleşen yuvarlak masa oturumunda, katılımcılar onar kişilik gruplar halinde konularında iki uzman isim ile bilgi edinme ve soru sorma fırsatı yakalıyor. Her yarım saatte bir çalan gong ile önceden belirlenip yaka kartlarında yazılı olan başka bir masaya oturan katılımcılar, bu seansla uzman isimlerle tanışma ve networking imkânı buluyor. Sizlere öğleden önceki oturumu masa masa anlatmak istiyorum.

 

Untitled-1

 

1. Hasan Aslanoba ve Murat Yeşildere:  Oturduğum ilk masada  Erikli’nin eski CEO’su Hasan Aslanoba ve Egon Zehnder ile uluslararası danışmanlık firmasının yönetici ortağı Murat Yeşildere vardı.

 

Hasan Aslanoba, bizlere girişimciliğin olmazsa olmazlarını anlatarak başladı söze. Daha çok girişimlerde teknolojinin önemi üzerinden devam etti konuşmamız. Dijital zekâ artırımı, dijital katma değer yaratımı ve gelir modelleri üzerine konuştuktan sonra teknik imkanlardan sonuna dek yararlanmanın önemini vurguladı. Şu ana dek 53 şirkete toplam 46 milyon dolarlık yatırım yapmış olan bir melek yatırımcı olarak kendisine yatırım yapacağı şirketlerde neler aradığını sorduk. Projenin ne üzerine olduğunun, nasıl işleyeceğinin, teknolojinin projenin neresinde yer aldığının, işin nasıl ivmeleneceğinin ve tabii ki kurucunun çok önemli olduğunu belirtti.  “Eskiden strateji daha önemliydi, ancak şu an strateji pivot edebilir. Kurucular çok önemli” diyerek kuruculara verdiği önemi tekrar vurguladı Hasan Aslanoba. Aynı zamanda bugün teknolojik açıdan yetersiz bir iş yapmanın “savaşa gidip silahını yanına almamak” ile eşdeğer olduğunu söyledi. Murat Yeşildere de Linkedin’in kurucusu Hoffman’dan örnek vererek Hasan Bey’in sözlerini örneklendirdi.

 

 2. Devrim Tavil ve Ayşe İnal: Oturduğum ikinci masada TEB Kobi Bankacılığı Segment Yönetimi ve İş Geliştirme Direktörü Devrim Tavil’e ve Galata Business Angels’ın Genel Sekreteri Ayşe İnal’a konuk oldum. Bu masada daha çok iş fikirlerinden cesur olmanın önemine dair hikâyeler dinledik. Hem Ayşe İnal’ın hem de Devrim Tavil’in üniversite yıllarında birer girişimleri olmuş fakat başarısızlık sonrasında tekrar denememişler. Bunun gibi kişisel tecrübeler üzerinden gitmeyi tercih ettik masa olarak.

 

Devrim Tavil: “İnandığın şeyden asla vazgeçme. Cesaret, hız ve bilginin birleşimi bir girişimci için önemlidir. Takım arkadaşlarınızın yetkinliğini de önemseyin.”

 

3. Atıl Erken, Haluk Akdemir ve Burcu Tuzcu Ersin: Üçüncü masamda Collective Spark’tan Atıl Erken, Sancak Group İş Geliştirme Direktörü Haluk Sancak ve Moroğlu Arseven’den Burcu Tuzcu Ersin’leydim. Bu masamda diğer masalarıma göre çok daha fazla girişimci adayı vardı. Her birimiz bir şeyler anlattık ve dinleyen herkes de düşüncesini paylaştı. Farklı projelerin geliştirilebilmesi için aklımıza gelen önerileri masadaki fikir sahibi arkadaşımıza sunmaktan çekinmedik. Bu kadar verimli bir ortamda bulunmanın tadına doyamadım açıkçası!

 

Öğleden sonraki oturumda G3 Forumun katılımcı profili açıklandı: 615 katılımcı, 90 mentor! Açılış konuşmalarını G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ve TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi yaptı.

 

Gökhan Öğüt:

“ Dijital oluşuma önderlik etmek istiyoruz. Dijital girişimciliği işsizliğe çözüm olarak görüyor ve destekliyoruz.”

 

“2011 yılında kurulan 388 milyon iş var ve bunların 165 milyonu gençlere ait.”

 

“Girişimcilik alanında gerçekleşen her yüzde 1′lik artışın gayrisafi yurt içi hasılaya yüzde 0,8′lik bir artış sağlıyor.”

 

“Girişimciliği desteklemeyi görev edindik. Paydaşları tek bir noktaya getirerek daha hızlı yol almayı umuyoruz.”

 

Gökhan Mendi:

 

“Türkiye’de melek yatırım konseptini alternatif bir yatırım fırsatı olarak müşterilerine sunan ilk bankayız.”

 

“ TEB Özel Melek Yatırım Platformu’nu kurduk. Bu platformla gelecek vaat eden projeleri yatırımcılarla paylaşmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda girişimcilere Melek Yatırım konusunda seminer veriyoruz onları Dünya Bankası uzmanlarıyla bir araya getiriyoruz. Bir yandan da müşterilerimize farklı alanlarda yatırım yapma fırsatı sunuyoruz. Tüm bunların yanı sıra TEB Girşim Evleri kurduk. Bir girişim yatırımcılarla nasıl buluşturulur gibi konularda girişimcilere destek veriyoruz.”

 

Ardından Cüneyt Özdemir‘in yönettiği, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı panel başladı. Kalkınma Bakanı Yılmaz’a ilk olarak “Girişimcilik ekosistemi önemli mi? İyi bir girişimci nasıl olmalı? Kısa ve orta vadeli planlarda girişimciliğin önemi nedir?” soruları yöneltildi. Girişimciliğin ülkemizdeki rolü, 10. Kalkınma Planı’nın saptadığı hedefler ve bu hedeflerin gerçekleşebilmesi için özel kurumlara ve devlet kurumlarına düşen görevler, Kalkınma Bakanlığı’nın girişimcilik politikaları ve girişimcilik üzerine planlanan projeler panelin başlıca konularını oluşturuyordu.

 

Rıfat Hisarcıklıoğlu:

 

“Eğer büyük bir ekonomi ve zenginlik istiyorsak girişimcilik buna çözümdür. Ne kadar girişimcin varsa ülke olarak o kadar zenginsin.”

“İşin özü kültür ve çalışma prensibini elde etmedir.”

“İş hayatında 5 prensip:

 

o    İşin hilesi dürüstlüktür. Kazanmak istiyorsan dürüst ol.

o    İşten artmaz, dişten artar. Gideriniz gelirinizden fazla olmamalı.

o    Önce kontrol sonra itimat.

o    Hafızasına güvenen daima yanılır.

o    Arkadaşlık mesai dışında kalmalı.

 

“Toplum olarak bizler girişimciliği benimsemiyoruz ve kabul etmiyoruz. Girişimciliği geç keşfettik. Biz girişimciliği en alt seviye olarak görürken, Batı en üst seviye olarak gördü.”

 

“Bu işin olmazsa olmazı cesarettir. Kaybetmekten korkma. Hayal gücün fazla olsun, çünkü gerçekten özgür olduğun tek yer hayallerin.”

 

“Bu yılın ilk 9 ayı itibariyle kurulan 60 bin şirketin 20bini kadın.”

 

Cevdet Yılmaz:

 

“Asıl kıt olan kaynak iyi hazırlanmış projelerdir, finansman değil.”

“Başarısızlıktan korkma, onlardan ders çıkarmalısın.”

“Girişimcilik konusunda rol modellerini arttırmalıyız.”

“Türkiye’deki kadın girişimcilerin payı toplamın yüzde 5’i.”

 

Son oturumdaysa Ali Sabancı,  Acun Ilıcalı ve Ender Buruk’la geçekleşen keyifli bir panel vardı. Bu kapanış panelinde aynı liseden mezun olduğum ve yaşam öyküsünü daha önce de kendisinden dinleme fırsatı bulduğum Acun Ilıcalı kişisel tecrübelerini büyük bir samimiyetle anlattı. Aynı zamanda daha önce paylaşmadığı eğlenceli videolarını G3 Forum katılımcılarıyla paylaştı. Suada kahkahalarla inledi desek abartmış olmayız! :) İşte bu son oturumdan notlar:

 

Ali Sabancı: “ Ego olacak ama arka cepte!”

 

Acun Ilıcalı:

 

“Hayal kurmak lazım ama halüsinasyon görmemek lazım. Girişimcilik ruhunda olmayan bir adamın girişimcilik yapması el bombasıyla gezmek gibidir. Kendimizi çok iyi bilmeliyiz. Cesaretin titriyorsa, yapma.”

“ Hayattaki en önemli şey tecrübe. Bana kalırsa kaza yapan şoförden korkmamak lazım, çünkü o kazadan bir şeyler öğrenmiştir.”

“İş için her şeyi yapmam.”

“Dünyayı gezmek bilgi birikimimi artırdı. Vizyonum genişledi ve dünyaya bakış açım değişti. “

“ Survivor ve Var mısın Yok musun önceden battı aslında, biz onun üzerine başardık.”

“Kendimden iyi insanlarla çalışmakta sorunum yok. Bir işte bir arada çalıştığınızda hata yapma payınız düşüyor. Bizim sistemimiz bu.”

 

Bir gün boyunca büyük bir tempoda devam eden G3 Forum bu şekilde son buldu. Çok açık bir şekilde söyleyebilirim ki bu etkinlik bana tahminimden çok daha fazla katkı sağladı. Bir sürü girişimci ve girişimci adayıyla tanışarak çok değerli fikir alışverişlerinde bulundum. Alanında yetkin isimlerle bir araya gelmek ve onlara fikirlerimi anlatmak benim için gururdu. Girişimcilik ekosisteminin önemli isimlerinin de yer aldığı bu etkinliğe katılmak bana tarifi zor bir keyif ve mutluluk verdi. Bu fırsatı elde etmemde büyük katkısı olan Girişimcilik Vakfı’na teşekkür etmeden yazıyı tamamlamak olmaz, iyi ki varsın GirVak! Teşekkür ederim :)

 

Not: Youtube’daki kanalımda sizin için forumla ilgili videolar hazırladım! Umarım keyif alırsınız 🙂

 

1. Forumu benim gözümden izlemek için tıklayın!     http://bit.ly/G3ForumOzge

2. G3 Forum’da Acun Ilıcalı paneli için:    http://bit.ly/G3ForumAcun

3. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konuşması:    http://bit.ly/G3ForumCevdetYilmaz

 

Özge Öncel
Girişimcilik Vakfı 2014 Fellow

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here