Geleneksel İş Tanımları Öldü mü?

İletişim sanatına bayılıyorum. İyi yapıldığında karışıklığı en az indiriyor ve insanların tüm ilişkilerinde başarılı olmalarında yardım ediyor. Bu iş yerleri için özellikle doğru. Kimse belirsiz veya konuşulmamış beklentileri sevmez çünkü bunlar karmaşık, adil olmayan ve karşılanması imkânsız beklentilerdir.

 

Bu, büyümeyi engelleyen bir şey gibi görünse de, benim hala iş tanımlarının büyük bir hayranı olmamın sebebi. Yalnızca kurumun başarısı için değil, aynı zamanda o kurumda çalışan her bireyin başarısı ve mutluluğu için paha biçilemezler.

 

İyi bir iş tanımı, takım üyelerine güven ve sağlam bir hedef ile amaç algısı verir. Ve bunun için iyi yazılmış bir iş tanımı, unvan, yaşamsal işlevler ve gereklilikler yoluyla işi tanımlar. Aynı zamanda gelecekteki çalışan alımları için gerekli bilgi ve becerileri de anlaşılır şekilde açıklar.

 

Eğer gelişmeyi ve sürekli olarak bir şeyleri ileri seviyelere taşımayı hedefleyen bir işletme kuruyor ya da büyütüyorsanız, temelleri kavramanız gerekir.

 

Rol Beklentilerini Belirlemek

 

Her küçük işletme sahibi başlangıçtan itibaren iş tanımlarını uygulamalıdır. Başlangıç zamanlarında ve özellikle büyürken sizi pek çok problemden kurtarır. Pek çok garip konuşmayı önleyecektir.

 

Ancak, iş tanımlarına saygı duyarken, bir yandan da kurum içi girişimcilik kavramına – girişimci akla sahip çalışanlara – da değer veriyorum. Her takım üyesinin yaptığı her şeyde sahiplenmenin onurunu hissetmesini istiyorum ve hiçbir şey bunu, bir kurum ve bireyler için, iş tanımı kadar kuvvetlendiremez.

 

Takımınızın her üyesi, rolleriyle ilgili daha güvende hissedecekler ve günden güne katkıda bulundukları şeyler hakkında daha kendilerinden emin olacaklar. Bu, bir iş tanımının görevler, roller ve sorumluluklarla ilgili son sözü söylediği anlamına gelmiyor ama iş tanımı hangi görevlerin inşa işleminin yaşamsal kısımları olduğu konusunda iletişim kurmak için tasarlanmış.

 

İş Tanımları Oluşturmak

 

Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Kurucu olarak ben, kendi iş tanımımı yazarak başlardım. Kendi gitmeyeceğiniz yerlere başkalarını yönlendirmenin yararlı veya etkili olduğuna inanmadığım için, bir yerden başlamak için bir taslak yazıp paylaşırım. Takım üyelerimin benim biçimimi bir şablon olarak kullanmalarını sağlarım ve yapmaları gereken tek şey madde işaretlerini kendi eşsiz işlevlerine uygun şekilde doldurmak olur.

 

İşte iş tanımlarının bir girişimci olarak sizin ve işinizin başarısı için neden yaşamsal olduğuna dair birkaç sebep daha.

 

  • Performans ölçümleri. İş tanımları, tanımdaki görevlere dayanarak ölçülebilir performans hedefleri koymada kullanılabilir.
  • Ekip Geliştirme. İş tanımlarını ve olası terfileri, ekip üyelerinin dersler, atölye çalışmaları ve diğer kişisel gelişim fırsatlarını takip etmeleri için teşvik olarak kullanabilirsiniz.
  • Sınırlı işlevsizlik. Oyuncuların, diğer oyuncuların rollerini anlamadığı bir takım kadar işlevsiz bir şey yoktur. Diğerlerinin kendi alanlarına odaklandıklarını bilerek ben de kendi alanıma odaklanabilirim.
  • Tazminat ve ödüller. İş tanımları tazminat paketleri ve terfi planları oluşturmaya yardımcı olabilir. Takım olarak onaylanmanın sırası geldiğine de işaret edebilir.
  • Disiplin. Bazı durumlarda, gerekirse bir iş tanımı, bir ekip üyesinin önceden üzerinde anlaşılan beklentilere uygun performans göstermediğini ortaya çıkarabilir.

 

Son olarak, esneklik önemlidir. İşler büyürken roller değişebilir. Özelleşmiş görevler yerine genel beklentileri tanımlayan iş tanımları yaratıp herkesi görevler yerine sonuçlara odaklanmaya teşvik etmek akıllıcadır. Daha geniş çaplı bir iş tanımının idare edilmesi kolaydır ve görevlerdeki her ufak değişiklikte modifikasyon gerektirmez.

 

Bu makale yfsmagazine.com’da Mark Jay Scott tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*