Varlığından Girvak sayesinde haberdar olduğum DevFest tecrübemden bahsetmek istiyorum bu yazımda sizlere. Yazılım alanında Geliştiricilik tarafına ilgili insanların katıldığı Developer Festival, 6 yıldır Türkiye’nin farklı illerinde düzenleniyormuş. Bu yıl da İstanbul başta olmak üzere 20’den fazla şehirde düzenlenirken, biz de Girişimcilik Vakfı sayesinde 24 Kasım’da Uniq İstanbul’da gerçekleşen festivale katılma şansı elde ettik.
Etkinliğin Pazar günü ve tüm gün olmasından dolayı sakin olmasını bekliyordum doğrusu ancak sabahın erken saatlerinde uzun kayıt kuyrukları etkinliğin oldukça dolu olacağını belli ediyordu. Kayıt olup giriş yaptıktan sonra ilk olarak standlar karşıladı bizi. Etkinliğin ana sponsorlarından Adesso ve Itellij Ide standı en kalabalık standlardandı. Ayrıca facebook developer İstanbul standı büyük ilgi çekerken sosyal sorumluluk amaçlı “Bilim Kahramanları Derneği” standı da önemliydi benim için. Burada benim için en büyük hayal kırıklığı Google’ın etkinlik ana sponsoru olmasına rağmen standının olmamasıydı.
Etkinlik açılışında, bu etkinlik fikrinin doğuşundan ve kısa da olsa tarihinden bahsettiler. Google’ın verdiği desteği anlatırlarken iki detayı not aldım: Birincisi Google “Google Student Clubs” ismiyle üniversitelerde öğrenci kulüpleri kuruyor ve üyelerine farklı eğitimler sunuyor. İkincisi ise ilk defa duyduğum Flutter idi. Google tarafından geliştirilmiş bir teknoloji olan Flutter ile farklı platformlar için ortak web uygulamaları ve UI tasarımları geliştirilebiliyor. İlgisi olanlar bu iki konuyu araştırabilirler, Google çokca kaynak sunmuş.
Açılış sonrası önce Google San Francisco ofisinden gelen Murat Yener’den Android 10’un yeni özelliklerini ve daha sonrasında Adidas’ın Almanya ofisinden gelen Bilal Çınarlı’dan UI tasarımlarının site veya App performanslarını nasıl etkilediğini dinledim. Öğle arasına girmeden de açılışta merak ettiğim Flutter teknolojisini anlamak üzere Google’dan Nilay Yener’i sunumuna katıldım. Öğle yemeğinde kalabalığı anladık; öyle bir sıra vardı ki biz farklı bir yerde yemeyi tercih ettik.
Öğle yemeği sonrası en büyük ilgi alanlarımdan biri olan Deep Neural Netwrokleri dinlemek için Adesso’dan Meysam Asgarichenaghlou ve Omid Safarzadeh’in sunumlarına katıldım. Futbola oldukça ilgili biri olduğumdan bir sonraki bölümde Onefootball’dan gelen Damian Burke’nin Deep Linking sunumuna katılmak benim için çok eğlenceli oldu. Daha bir çok farklı deneyimi yaşayabildiğim DevFest’e gelecek dönemlerde yazılımla ilgili herkesin katılmasını öneririm, en azından ben katılmaya çalışacağım. Bu fırsat için Girvak’a çok teşekkür ederim!