Genç Bir Girişimci Olarak İtibar Sahibi Olmanın 7 Yolu

Herkes bir girişimci olmanın zor olduğunu bilir ancak genç bir girişimciyseniz bir işi başlatmak daha da zordur.

 

Potensiyel müşteriler, çalışanlar, tedarikçiler ya da yatırımcılar olsa da olmasa da şirketinizi büyütmek için itibar çok önemlidir.

 

Neyse ki yaşınız kaç olursa olsun, işinizde itibar sahibi bir uzman olarak kendinizi geliştirmenin bazı yolları var.

 

Bugün Shreyas Tallamraju’dan bize bunun tam olarak nasıl olduğunu anlatmasını istedim.

 

Shreyas bir girişimci, yatırımcı ve genç girişimcilerin destekçisidir. 18’ine basmadan iki karlı girişim yapmış. Bu girişimlerde Shreyas 50’den fazla müteahhitin çalışıp sözleşmelerde 1.1 milyon doları tutan teknoloji danışmanlık firması kurup işletmiş.

 

Haydi başla Shreyas, sahne senin!

 

15 yaşındayken başarılı bir bilişim danışmanlığı kurdum ve bu işi 50’den fazla personel çalıştırarak ve 1 milyon dolar gelir sağlarayak büyüttüm.

 

Aşağıdakileri kanıtlayamadığımda benimle iş yapmayan büyük bürokratik şirketlerle ve uzman bilişim profesyonelleriyle muhattap olmak zorunda kaldım:

 

  • Mantıklı hareket ederdim.

 

  • Söz verdiklerimi yerine getiririm.

 

İşte size, işimde(Bilişim/Yazılım) itibar oluşturmak için ve müşterilere ürünlerimi almaları, yatırımcılara bana para vermeleri ve en önemli olarak çalışanların benim için çalışmalarını sağlamak için kullandığım bazı teknikler ve ipuçları!

 

Genç bir girişimci olarak itibarı oluşturmanın 7 yolu:

 

#1. Kapsamlı iş uzmanlığı bilginizi gösterin

 

Bunun için kesinlikle başka bir yol yok! İtibar oluşturmak için en önemli yol işinizde herhangi biriyle kaliteli bir sohbet etmek için gerekli bilgiye sahip olmaktan geçer.

 

Kısa yol yok! Müşteriler ve iş arkadaşlarınız onlardan daha genç olduğunuz için sizi rahat bırakacak değiller. Aslında genç yaşınızdan (bknz: #3) kaynaklanan herhangi bir tereddütü telafi etmek için ‘ortalama’ uzmanlığın biraz daha üstüne çıkmak zorunda kalabilirsiniz.

 

Önemli olan daha fazla iş ve işe alınma için çabalarken konuştuğunuz konuyu her zaman bilmenizdir. İşinizdeki jargonu her anlamıyla bilmelisiniz.

 

Bilişim işi için, örneğin, ‘RCA’ yaygın bir şekilde kullanılır ve ‘ana neden analizi’ anlamına gelir. Çoğu insan ‘ana neden analizi’nin ne demek olduğunu tahmin edebilmesine rağmen bir müşteri ‘RCA’ istediği zaman konuşmam gereken şeyi biliyordum.

 

Uzun lafın kısası, itibar sahibi olabilmeniz için sadece 2 gerçek yol vardır- uzmanlığa sahip olmak ve işinizin kültüründe kökleşmiş olmak. Başlangıçta 4 yıllık üniversite diplomanız olabilir ancak bu kaçınılmaz bir şekilde ‘sözlerinizi yerine getirmemeye’ (#2) ve itibar kaybına yol açacaktır.

 

#2. Sözlerinizi her zaman yerine getirin

 

En büyük sorun işinizdeki diğer önemli oyuncuların (müşteriler, çalışanlar, yatırımcılar) genç bir girişimciyle iş yapmanın bir risk olduğunu görmeleridir. Onlar sizin güvenilir bir yetişkin gibi sonuçları söyleyip söylemediğinizi ya da tembellik edip etmediğinizi ve işe olan odağınızı kaybedip kaybetmediğinizi bilmezler. (ki bunlar gençken sahip olmanın son derece normal olduğu özelliklerdir.)

 

Bununla savaşacağınız tek yol hemen şimdi söz vermenizdir. Durmayın, hadi sağ elinizi kaldırın ve benden sonra tekrar edin:

 

Sözlerimi her zaman yerine getireceğim.

 

Bu sonsuza kadar hatırlamanız gereken bir mantradır. İlk kez başlayarak, kendinizle bir anlaşma yapın, her zaman sözlerinizi tutun ve yerine getirin. ‘Ben güvenilir biriyim ve bana güvenebilirsin’! diye bağıran bir itibar oluşturun.

 

Bu şu anlama gelir, bir müşteriyle yerine getirmek üzere bir anlaşma yapıyorsanız her zaman kararlaştırılan zaman çercevesi içinde birşeyleri geri yollayın. Bitmese bile ya da planınızın arkasında kalmış olsanız bile bir gelişim raporu yollayın. Bu, uygulama ya da websitesi geliştirerek bir kod ya da bir prototipin fotoğrafı olabilir.

 

Herhangi bir toplantıya ya da anlaşmaya boş elle asla gitmeyin.

 

#3. Her zaman 120% yerine getirin

 

Artık sözlerinizi her zaman yerine getiriyorsunuz ancak gerçekten itibar oluşturmak için işinizin/ürününüzün mükemmel olması gerekiyor. İşi sadece bitirmek değil aynı zaman mükemmel sonuçlar verebilmek önemlidir.

 

Genç bir girişimci olarak sizden daha yaşlı müşterilerinize ya da iş arkadaşlarınıza ek risk sinyalleri yollayın. Kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki, insanlar aslında yaptığım işin %120’sini yapan bilişim şirketlerinde çalışan kişileri işe almak istiyorlar çünkü beni işe almayı bir risk olarak görüyorlardı.

 

Böylece %100’ü vererek değil size ödenen değerin %120’sini vererek riski azaltmaya ihtiyacınız oluyor. Müşterilerimin güvenilirlik için %20 prim ödediklerini fark ettim bu yüzden diğer herkesin beni işe alarak onları haklı göstermesinden %20 daha iyi olan işi sağladım.

 

Güvenilir tecrübeli işçilerle dolu sizden çok daha büyük şirketlerle gerçekten yarışmak istiyorsanız, kazanmak için onları tamamen yarış dışı bırakmanız gerekir.

 

Bunu yapmanın da en iyi yolu her zaman %120 yerine getirmektir.

 

#4. Kendinize saygın yetkili kişileri arkadaş edinin

 

Bu stratejiyi öncekilerden daha çok seviyorum çünkü olduğunuzdan daha sıkı çalışmadan itibar oluşturmanın en iyi yolu bu stratejidir. (En azından geleneksel anlamda)

 

Saygınlık genelde bir birlik oyunudur- İnsanlar arkadaşlık ettiğiniz insanlara ve markalara bakarlar ve sizi buna göre yargılarlar. Adil olsa da olmasa da gerçek dünyada olan durum budur.

 

Bu yüzden siz, genç bir girişimci olarak, tanışıp alenen sohbet edebileceğiniz seçkin bilgili ve itibar sahibi uzmanlar bulmalısınız.

 

Bu stratejiyi etkiyi büyütmek için kullanırdım. Bir keresinde bir bilişim sektörü konferansında konuşmam vardı. Genç yaşımın (o zaman 16’ydım) sözcüklerimin güvenilirliğinin etkisini azaltacağını biliyordum bu yüzden yanıma sunumuma başlamadan önce beni tanıtması için bilişim sektöründe saygı duyulan ve sevilen (54 yaşında olan) bir kişiyi aldım.

 

Bu davranışım şirketimin gelir düzeyini yalnızca bir ayda hemen hemen %70’e çıkardı.

 

Genç bir girişimci çok az bir saygınlıkla işe başladığı için bu tecrübeli akıl hocaları ve referanslarla olan birlik, işinizde algınızı büyük bir hızla değiştirebilir.

 

Nihai amacınız daha az tanınan akranlarınızı tanıtacak saygın bir kişi olmaktır. Bu, gerçekten itibar oluşturduğunuzu bildiğiniz zaman olur.

 

#5. Alçak gönüllü olun

 

Evet, siz genç bir girişimcisiniz. Sizin yaşınızdakilerin bir çoğu hala sınavlar ve bir gün IK temsilcisini etkilemek için çalışırken siz bilinmezliğe adım attınız ve diğerlerinin sadece hayal edebileceği şeyi yapmaya çalışıyorsunuz. Aferin size.

 

Konu şu ki muhattap olduğunuz bir çok kişi sizin gibi değil. Onlar çalışkan işçiler, tutumlu yatırımcılar ve uyanık tüketiciler…

 

Onlar 18 yaşında olduğunuzu ve onların bir yılda yaptığından daha fazlasını bir ayda yapan karlı bir şirket kurduğunuzu umursamazlar.

 

Eninde sonunda genç bir girişimci olduğunuz için övünmek ya da girişimcilik ruhunuzdan dolayı kibirli bir havaya sahip olmak, tanıştığınız hemen hemen her yatırımcı, müşteri ve işçiyi sizden uzaklaştırır.

 

Kesinlikle alçak gönüllü bir tavrınız olmalıdır ve genç bir girişimci olarak başarılı olmak istiyorsanız çevrenizdeki herhangi birinden hatta çalışanlarınızdan birşeyler öğrenmeye istekli olmalısınız.

 

Yapıyor olduğunuz işi ( #1’e göre yaptığınız) tam olarak bildiğinizi düşünseniz bile ben şahsen yaşça büyük çalışanlarıma ve müşterilerime diğerlerinden birşeyler öğrenmeye istekli biri olarak itibar yaratmak için sorular sormayı gerçekten faydalı buldum.

 

Şirket başarılı da olsa başarısız da olsa insanlar genç girişimcileri kıskanacaktır- ortaya çıkıp kendi başınıza birşeyler yapmak çok fazla cesaret gerektirir. Siz sadece alçak gönüllü olduğunuzdan ve her zaman birşeyler öğrenmeye istekli olduğunuzdan emin olun.

 

# Sessiz bir özgüven içinde olun

 

Ama aynı zamanda yapmacık tevazudan da kaçının. Bir şeyi biliyorsanız ve herkes sizin bunu bildiğinizin farkındaysa, sırf genç olduğunuz için yardıma muhtaçmışsınız gibi davranmak size bir şey kazandırmaz, bilakis potansiyel müşterileri/yatırımcıları kaçırabilir bile.

 

Sizin konuya hakim bir uzman olduğunuz varsayımı doğrultusunda  şartlar ne olursa olsun, sessiz bir özgüven sahibi havasında olmanız gerekir. Bu doğal vasıf, tüm liderlerde bulunur ki, genç girişimcilerde durum farklı değildir. Bu konu, özellikle genç girişimcinin çalışanlarıyla ilişkisi açısından çok önemlidir. Genelde genç girişimcilerin çalışanları, genel müdürden daha yaşlı veya aynı yaşta olsalar da, durumun her zaman liderin kontrolü altında olduğunu ve onun bir şekilde ne yapılması gerektiğini her zaman biliyor olduğunu göstermek, inanılmaz önem arz eder.

 

Burada anahtar kelime “bir şekilde”dir, zira (genç ya da yaşlı) hangi girişimciye sorarsanız sorun, size her zaman doğru bir cevap olmadığını veya doğru kararın ne olduğunu bilmediklerini itiraf ederler, ki bu da normaldir. Her kararı verebilmek için cevabı bilmeyebilirsiniz, ancak her zaman olay kontrolünüz altındaymış gibi görünmelisiniz.

 

Sizden gelecek en ufak bir panik sinyali, diğerlerine nazaran çok genç olduğunuz gerçeğiyle ilişkilendirilmekle kalmaz, ne olduğunu bile anlamadan batmış bir işle karşı karşıya bırakılırsınız.

 

#7. Özgün ol, yapmacık olma

 

Bunu ne kadar sık söylesem azdır. İnternette üç tane girişim kursuna katılıp adeta komik bile denmeyecek bir modern ofis ortamı parodisi gibi durduklarının farkında bile olmayan o kadar çok girişimci dostum var ki… Siz genç bir girişimcisiniz, dolayısıyla, sadece yaşlı bir girişimciymişsiniz gibi davranarak inandırıcılık kazanamazsınız.

 

İnsanlarla sürekli iş dünyası jargonuyla  konuşuyor olsanız bile (aklıma ‘sinerji’, ‘ofiste olumluluk’ gibi şeyler geliyor), sizi ciddiye almazlar. Böylece, gerçekten şirkete hükmetmek yerine, ancak girişimciyi ‘oynuyormuş’ imajını verirsiniz. Nihayetinde, sadece bir ürün satmıyorsunuz. Aslında, markanızı ve hikayenizi de satıyorsunuz. Kendinizi özgün ve ciddi bir kişilik olarak, ama yine de girişimci ve genç birisi olarak gösterin.

 

Yukarıda bahsettiğim 7 öneriyi uygularsanız müşteriler, yatırımcılar ve çalışanlar sizi ciddiye almaya başlayacaktır. Belki haber değeri yüksek olan veya meşhur biri olarak görülmezsiniz ama en azından gerçekten işini kurmaya çalışan, ciddi bir iş adamı/kadını olarak kabul görürsünüz. Unutmayın; iş genç bir girişimci olmaktan ziyade, başarılı bir girişimci olmakta bitiyor.

 

Bu makale retireat21.com’da Shreyas Tallamraju tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir