Genç Girişimci Olarak Kendinizi Nasıl Kanıtlarsınız?

Eğer ortalama bir teknoloji şirketi girişimcisi neredeyse 40 yaşındaysa, daha genç kurucular aynı seviyede başarı, bilinirlik ve saygı elde edebilirler mi? Genç girişimciler başarılı olmak için yapılması gereken bazı şeyler olduğunu fark ederlerse, elbette. 20’li yaşlardan oluşan girişimci toplulukları ile konuştuk ve işte öğrendiklerimizden aktarmaya değen maddeler:

 

1. Yardım istemekten çekinmeyin

 

Girişimciler doğal olarak pozitif ve iyimserdir. Genç girişimciler özellikle çok fazla özgüvene sahip olabilir. Bu müthiş bir şey olabileceği gibi çok zararlı bir şey de olabilir. Lokanta sahibi Danny Meyer yazdığı bir yazıda başarıya giden yolun sadece hatalarla değil, “iyi başa çıkılan hatalar” ile açıldığını söylüyor. Eğer yaptığınız şeyin ne olduğu hakkında fikriniz yoksa nasıl o hatalar ile nasıl başa çıkabilirsiniz?

 

Bu bazen önsezi, bazen şans ile olur fakat genellikle sizi kurtaran sağlam tavsiyelerdir. Eğer bir kişi size gerçekten yardım etmek istiyorsa onunla en zorlu problemlerinizi paylaşmayı gözden geçirmelisiniz. İşin sırrı her zaman olduğu gibi bunu içten bir şekilde istemektir. Gerçek ilişkiler kurun ve yardım isteyin. Doğru bir şekilde fark yaratacaktır.

 

2. Anlamlı bir çevrimiçi kimlik oluşturun

 

İnsanların yapacağı ilk şey Google’da isminizi aratmak olacaktır. Görmeleri gereken şey ise webi anladığınız, kullandığınız ve ondan faydalandığınıza işaret eden samimi ve özenli bir kimliktir. Eğer bir blogunuz yoksa bir tane açın ve düzenli olarak yazın.

 

Üniversiteden mezun olmadan önce kendi kişisel blogumda aylarca sosyal medya üzerine yazılar yazmıştım ve ilk işimi (Twitter üzerine bir girişimde) onun sayesinde buldum. İster inanın ister inanmayın, kurucu benim blog yazımı okumuştu ve soyadımı tanıdı. RideJoy girişiminin 26 yaşındaki kurucu ortağı ve popüler bir kişisel blogun sahibi Jason Shen de bu fikre katılıyor. “Teknoloji dünyasındaki bazı kişiler adımı bildikleri ve blog yazılarımı okudukları için beni belki de olması gerekenden fazla ciddiye alıyorlar” diyor.

 

Unutmayın, Google nihai ana sayfanızdır. Onu sosyal medya hesapları ile doldurun, doğru kapsam ve linkleri seçin. Yaşınızdan bağımsız olarak sezgileriniz ve iletişiminizin aynı şekilde değerlendirileceğini göreceksiniz.

 

3. Topluluğa siz de gerçek katkıda bulunun

 

Bir topluluktan ne aldığınız neredeyse her zaman o topluluğa ne verdiğinizden daha az önemlidir. Gençlik de dahil olmamak ve diğer insanlara gerçek değer yaratmamak için bahane değildir. Everest COO’su ve kurucu ortağı Katherine Krug “Bir konu üzerinde uzmanlaşmak yaşla ilgili değildir. Buna ulaşmanın en kolay yolu oluşturmaktır… Blog tutarak, konuşarak veya etkinlik düzenleyerek fikirlerinizi ve vizyonunuzu diğerleri ile paylaşın.” diyor.

 

Mesela bir Skillshare sınıfı hazırlayarak eğitim vermeyi düşünün. Ummadığınız ilişkiler kuracaksınız ve ek olarak düşüncelerinizi gerektiğinde pekiştirmeyi öğreneceksiniz.

 

4. Sektörünüzün etkinliklerinde iz bırakın

 

Seçeceğiniz etkinliklerin içinde bulunduğunuz veya çözmeye çalıştığınız problemin içinde olduğu sektör ile alakalı kişilerle ağzına kadar dolu olduğundan emin olun. Sosyal etkinliklerde, parti sonrası etkinliklerde ve ağ kurma etkinliklerinde arkadaşlar edinin. Kartvizitler toplamak zorunda değilsiniz fakat her gün en az iki sağlam ilişki kurmayı hedefleyin. Diğer bir seçenek de kendi etkinliğinizi düzenlemektir.

 

5. Çok ciddileşmeyin

 

Genç girişimci olmak bir şeydir. Öyle biri değilmiş gibi gözükmek ise başka bir şey. Eğer blog yazılarınız fazla ciddiyse, Facebook yorumlarınız çok düzenliyse, Twitter biyografiniz çok profesyonelse üzerine çok düşünüyorsunuz demektir. Biraz eğlenin. Kendi alanınızdaki insanlarla şakalaşın. Komik videolar paylaşın.

 

İçinde orta çağlardaki teknik parçalanmalarla alakalı bir bölüm bulunan blog yazıları yazın. Henüz Steve Jobs değilsiniz, dolayısıyla olana kadar (mantıklı sınırlar dahilinde) şaka yapmak iyidir.

 

6. Bilinmeyi hak eden bir şey üretin

 

Ne kadar kişiden yardım isterseniz isteyin, çevrimiçi kimliğiniz ne kadar iyi olursa olsun veya topluluğa ne kadar değer katarsanız katın eğer yaptığınız şey tanınmayı hak etmiyorsa hiç şansınız yoktur. Young Entrepreneur Council’in kurucusu Scott Gerber “Saygı geçmiş ve yapılan işlerden doğar, yaştan, meslekten veya unvandan değil” diyor.

 

Netice itibariyle üzerinde çalıştığınız şey, bahsetmeye devam ettiğiniz şey, sizi tanımlamaya evrilecek şey iyi, tercihen mükemmel, olmalıdır. Eğer hedefleriniz daha az mükemmel olan bir şeyi yapmanızı gerektiriyorsa yanlış yapıyorsunuz demektir. Skillshare’in CTO’su ve kurucu ortağı Malcolm Ong, “Yaştan bağımsız olarak saygı kazanmak istiyorsanız acele edip onu sıkıştırmak zorundasınız” diyor.

 

Bu makale  Derek Flanzraich’in  5 Eylül 2012 tarihinde mashable.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir